ZAGREBAČKI VELESAJAM

Oživljavanje Paviljona 5 koji je djelo arhitekta Marijana Haberlea

Nova Dizajn zona na sajmu Ambienta. Na sajmu ovaj put izlažu i vrhunski, međunarodno renomirani proizvođači namještaja kao što su Prostoria, Artisan, Milla i Milli, NUNC, Dizz Koncept i drugi koji su osvojili mnoge internacionalne nagrade

Na ovogodišnjem sajmu namještaja Ambienta koji se održava od 9. do 13. listopada na Zagrebačkom velesajmu, Dizajn zona, koja je najatraktivniji dio sajma, premještena je na izvanredni prostor galerije Paviljona 5.

Autor toga paviljona iz 1956. godine bio je Marijan Haberle, čija su djela Tehnički muzej i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Žele ukazati na važnost Velesajma prije svega u smislu valorizacje baštine, ali i jedinstvenog prostora stvaranja

BOLJA VREMENA

Na sajmu ovaj put izlažu i vrhunski, međunarodno renomirani proizvođači namještaja kao što su Prostoria, Artisan, Milla i Milli, NUNC, Dizz Koncept i drugi koji su u proteklih nekoliko godina osvojili mnoge internacionalne nagrade.

- Sajam Ambienta, ali i cijeli Zagrebački velesajam započeli su s dobrodošlom transformacijom te sam, ponukan tim, odlučio pomoći da ovogodišnje izdanje najavi neka nova, nadajmo se, bolja vremena. Iznimno mi je drago da će izlagati najvažniji brandovi namještaja iz Hrvatske, ali i šire, te da smo u mogućnosti pokazati svu raskoš prostora i svjetla Haberleovog paviljona broj 5 koji do sada nažalost nije bio korišten za Ambientu - kazao je Nikola Radeljković, poznati dizajner, jedan od osnivača studia Numen/ForUse.

Na galeriji Paviljona 5 izlagat će vrhunski međunarodni proizvođači kao što su Atrisan 1853, Nunc Bolta i Prosoria sofa Lowlife

Žele ukazati na kvalitetu i važnost Velesajma, kako za Zagreb tako i za cijelu Hrvatsku.

- Prije svega u smislu valorizacije baštine, ali još i više kao jedinstvenog prostora stvaranja i razmjene - dodaje Radeljković.

SURADNJA S MSU-OM

Tijekom sajma održat će se i niz zanimljivih predavanja. U petak 11. listopada je primjerice na programu od 16 i 15 do 17 sati panel razgovor “Dizajneri od htijenja do mogućih ostvarenja” s dizajnerima u industriji namještaja prije i poslije 1990. godine. U galeriji Paviljona 5 održat će se i izložba “Između htijenja i realnosti - industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. - 1990.” Muzej za umjetnost i obrt.

Niz je i drugih zanimljivosti za posjetitelje kao što je Izložba radova učenika Primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb u Paviljonu 8A te druge izložbe.

Inače, sajam namještaja Ambienta je spojen sa sajmom građevinarstva tako da će profesionalni posjetitelji arhitekti, građevinari i investitori moći na jednom mjestu naći informacije i partnere za svoje projekte iz sfere građenja, opremanja i dizajna.

Foto: sajam Ambienta, Nikola Radeljković, Domagoj Kunić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:27