OBITELJSKI POTHVAT

Pobjegli su od gradske gužve i smoga u Samobor: ‘Kuću otpornu na potrese dignuli smo u samo tri dana, odabrali smo trenutno najpopularniji materijal‘

 Boris Kovacev/Cropix
Inženjer elektrotehnike Danijel Pintarić i njegova supruga Iva odlučili su se za dom od CLT-a zbog mnoštva razloga, među kojima su ekološka i održiva gradnja, brzina te odlična izolacija

Zagrebačkom inženjeru elektrotehnike Danijelu Pintariću i njegovoj supruzi Ivi, ekonomistici, bilo je dosta gužve, buke i smoga metropole pa su se prije četiri godine odlučili preseliti u mirnije okruženje. Sagradili su četverosobnu kuću od 180 četvornih metara u Samoboru, koja je po mnogočemu drukčija i posebna. Napravljena je od CLT-a, modernog materijala koji postaje sve popularniji.

image

Supružnici Iva i Danijel Pintarić

Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

- Želja nam je oduvijek bila živjeti u ekološki prihvatljivoj, održivoj i niskoenergetskoj kući. Za CLT smo prvi put čuli od arhitekta s kojim smo počeli raditi na dizajnu, a kako nam je ta vrsta gradnje bila potpuno nepoznata, odlučili smo ju detaljnije istražiti. Pritom smo naišli na mnoštvo primjera u drugim zemljama EU, znanstvene radove na temu CLT gradnje i kvalitete CLT-a kao materijala. Bili smo oduševljeni činjenicom da u zemljama poput Velike Britanije postoje višekatni poslovni kompleksi građeni od CLT-a. Što smo više učili o ovom materijalu, to smo bili sigurniji da je to pravi odabir. Najvažniji faktor nam je bio ekološki aspekt gradnje. Tu prije svega podrazumijevamo održivost glavnog građevnog materijala - drva - te njegova izolacijska svojstva. Kuća od CLT- a znači življenje u prostoru koji ‘diše‘ - objašnjava Danijel Pintarić.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Dodatni faktor je bio i zagrebački potres, koji se dogodio upravo u to vrijeme kad su donosili odluku o gradnji pa su svojstva seizmičke otpornosti CLT-a bila potvrda da je baš to materijal od kojeg žele graditi kuću.

Gradnja je počela 2021. godine i trajala je godinu dana. Kuću je gradila firma A+ hiša iz Slovenije, čije iskustvo i savjeti su im uvelike olakšali cijeli proces.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

- Nakon što smo krenuli s gradnjom, stvari su išle vrlo brzo. Kuća je od polaganja prvog CLT zida, sredinom listopada, do završetka krova bila podignuta u tri dana. Do kraja godine smo ugradili vanjsku stolariju, vanjsku izolaciju te dio instalacija vodovoda, odvodnje i rekuperacije. Kako je za slovensku firmu A+ hiša naša kuća bila prvi takav projekt u Hrvatskoj, a nama prva kuća koju gradimo, nismo dogovorili gradnju po principu ‘ključ u ruke‘, stoga smo izvođače po pojedinim fazama gradnje tražili i koordinirali sami. To je utjecalo na nešto dulje vrijeme gradnje - objašnjava Pintarić.

Usto, bilo je izazovno objasniti pojedinim izvođačima radova što je CLT i uvjeriti ih da se s njim mogu ponašati kao sa svakim drugim materijalom. Iako je tijekom gradnje bilo izazova, bračni par danas je iznimno zadovoljan izborom CLT-a, a iskustvo življenja u kući od ovog materijala opisuju kao vrlo ugodno.

image
Boris Kovacev/Cropix
image

Bračni par Iva i Danijel Pintarić puno stvari u kući su radili sami

Boris Kovacev/Cropix

- Posebno ljeti kada do izražaja dolaze izolacijska svojstva drva te je prostor i bez klime ugodan. Slično je i zimi, jer kombinacija dizalice topline, rekuperacije zraka i podnoga grijanja garantira ugodnu klimu i niske troškove grijanja. Svakako bismo preporučili ovaj tip gradnje. Razloga je mnogo: ekološka i održiva gradnja, život u kući od prirodnog materijala, brzina gradnje, odlična izolacijska i seizmička svojstva drveta te općenito ugodan osjećaj života u drvenoj kući. Apsolutno najveći izazov bio je naći dobrog i pouzdanog izvođača radova. Svima koji se odluče za gradnju CLT kuće svakako bismo preporučili da nađu nekog tko ima višegodišnje iskustvo gradnje CLT-om, jer je to precizna gradnja koja zahtijeva odgovorne i iskusne izvođače, a ne nekog tko se s takvom vrstom gradnje susreće prvi put - kaže Danijel Pintarić.

image
Boris Kovacev/Cropix
image
Boris Kovacev/Cropix

Interijer su uređivali sami. Misao vodilja bila im je koristiti drvo - kako u gradnji, tako i u opremanju kuće. Fokus je bio na postizanju topline prostora, na korištenju prirodnih materijala kao što su kamen, drvo, prirodne tkanine poput pamuka, lana...

- U kući je puno posebnosti. Glavnu kupaonicu smo sami osmislili, a ja sam elemente izradio od masivnog hrastova drva i mramora. Druga stvar je atrij/zimski vrt, koji daje osjećaj vanjskog prostora iz topline dnevnog boravka. Supruzi se najviše sviđaju konzolne stepenice, a meni natkrivena terasa koja omogućava boravak vani bez obzira na vremenske uvjete. Tu poglavito mislim na druženje uz roštilj. Ivin favorit je glavna kupaonica, a moj radionica, jer mi je hobi obrada drva - kaže Danijel Pintarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:05