Moja kuća iz snova

Pogledajte kuću iz snova arhitektice Kate Marunice na maloj čestici na sjeveru Trešnjevke

Arhitektica Kata Marunica, studio NFO 
 

 BORIS KOVACEV/CROPIX
Projekt kuće za jednu osobu arhitektice Kate Marunice iz NFO ureda nastao je prije desetak godina

Moja kuća iz snova

Uvijek je zanimljivo vidjeti koliko su arhitekti kreativni kad projektiraju tuđe kuće, no još je zanimljivije otkriti kako zamišljaju svoje privatne prostore. Zamolili smo nekoliko njih da nam opišu, skiciraju, ilustriraju ili vizualiziraju svoj idealni dom. Neki su već ostvarili svoje snove, a neki o njima tek razmišljaju. Suprotno očekivanjima, većina ih je bila iznimno skromna i iskreno priznala da za sebe ne bi radili velike kvadrature

"Radi se o tipološki specifičnoj građevini koja je imala cilj udomiti sve sadržaje kuće, ali u mjerilu za jednu osobu, tako da, iako je tlocrtno malena, oko 7,5 x 4 metra, ima natkriveno parkirališno mjesto, boravak s blagovanjem i kuhinjom, spavaću sobu, servise, pa čak i krovnu terasu", opisuje Kate. Osim specifične tipologije, zanimljiva je i njezina planirana lokacija, u gustoj strukturi sjeverne Trešnjevke, na maloj čestici.

image
Kata Marunica

"Kako je projekt nastao za našu kolegicu koja je projektantica krajobrazne arhitekture, velik naglasak je bio stavljen upravo na površine na kojima može eksperimentirati u domeni svoje struke", dodaje.

image
Kata Marunica

Osim malog vrta koji zauzima ostatak parcele i krovne terase, plan je bio da s vremenom i cjelokupno pročelje "obraste" zelenilom.

image

Presjek

Kata Marunica

"Meni je projekt izrazito drag jer je smješten u trešnjevački kaos, istovremeno preispitujući drugačije oblike individualnog stanovanja koji ne dolaze često na projektantski stol. U trenutku kada smo ju projektirali potpuno je odgovarala i mojim tadašnjim potrebama, tako da ju i s te strane pamtim s određenom nostalgijom na to vrijeme", govori Marunica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:33