VIDEO ŠETNJA

Pogledajte lokal od Arhikulture koji se danas otvara u Parku kneževa na zagrebačkoj Branimirovoj ulici

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Patagonia kamen ima mješavinu apstraktnih formi i boja od tople bijele, krem do tamno smeđe boje, s sivim i zlatnim žilama

Danas, u utorak, se otvorio Le Kolač u Parku kneževa na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, koji je uređen prema projektu studia Arhikultura, arhitekata Tee Kličinović i Tvrtka Topića. Nakon što je susjedni Boogie Lab postao obavezna adresa u gradu i mjesto koje se "mora posjetiti", taj dio grada dobio je još jednu lokaciju za koju se očekuje da će biti hit. Slastičarnica poznatog hrvatskog slastičara Roberta Hromalića, neće biti mjesto samo za kolače, torte i slično, nudit će i doručak, brunch te ručak..., ali nas je ovog puta zanimalo uređenje prostora. Stil je elegantan i jednostavan, dok mramor ostavlja dojam luksuza.

POGLEDAJTE VIDEO!

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Želja nam je bila korištenjem što manje formi postići čistoću i jednostavnost prostora, te orijentacijom prema izrazito dugom pultu i poluskrivenoj kuhinji, kao centru zbivanja, naglasiti upravo stvaranje ovih nadasve neobičnih specijaliteta - opisuje Tvrtko Tomić.

Glavni vizualni element prostora su teksture granitno - kvacrnog Patagonia kamena i zlatnih obloga, potencirane ostalim jednostavnim, bijelo sivim plohama.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

- Pult u boji i teksturi Patagonia kamena, karakterističnog po izvanrednoj i neočekivanoj mješavini apstraktnih formi i boja u nijansama od tople bijele, krem pa sve do tamno smeđe boje, istaknutih prozirnim sivim i zlatnim žilama, asocira na glazure ili pak na presjek kroz krišku nekog od kolača iz ponude hrvatskog Willija Wonke, chef patissier-a Roberta Hromalića - dodaje T. Tomić.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zlatne površine kao i bijela boja pojedinih elemenata sugeriraju ideju luksuznog pribora za jelo dostojnog umjetnosti na tanjuru Le kolača.

- Dizajn svakog interijera dobrim je dijelom određen zadanim prostorom te predviđenom mu funkcijom. U ovom slučaju radi se o uskom i dugačkom prostoru koji je morao pomiriti potrebe izrade, pripreme i serviranja slastica, te udobnost sjedenja. Glavni element koji dominira prostorom, a ujedno je i poveznica i barijera između osoblja i gosta je šank koji se proteže glavninom uzdužne osi. Kao njegova protuteža, u njegovom nastavku, nalazi se "zlatni kavez", kuhinja koja tek djelomično dozvoljava posjetitelju da zaviri u mjesto gdje se događa čitava čarolija - opisuje arhitekt.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U prostoru je zajednička klupa za posjetitelje.

- S obzirom na zadatost samog prostora logično se nametnula ideja zajedničke longitudinalne klupe/sofe koja savršeno korespondira s dugim šankom Osim što vizualno dovodi u ravnotežu volumene u prostoru, i s funkcionalne strane ima više prednosti. Pruža mogućnost sjedenja veće grupe ljudi za istim stolom, te potiče na njihovu interakciju i dijeljenje svih gastronomskih užitaka - kaže Tea Kličinović.

Svjetlo, kao nematerijalni segment, jedan je od bitnih elemenata arhitekture. Pri dizajnu interijera, osim zadovoljavanja funkcije, primarno je postići određenu atmosferu gdje, smatraju, svjetlo ima presudnu ulogu.

- U našem je prostoru osnovna linijska reflektorska rasvjeta koja ima dvostruku ulogu, funkcionalnu, za osvjetljavanje radnih prostora, te ambijentalnu, za postizanje vrhunskog ugođaja. Dodatna usmjerena stropna rasvjeta osvjetljava isključivo stolove čime stol postaje mala pozornica na kojoj je hrana centar pažnje. Dodatna led rasvjeta ima i dekorativnu i ambijentalnu funkciju, što se iščitava na visokim policama za pića, te na predimenzioniranim zidnim tanjurima poviše zajedničke sofe - zaključuje Tea.

image

Robert Mihalić

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:02