COOL MJESTO

Posjetili smo nedavno obnovljeni hotel Sol Sipar u Umagu

Prozračno, neutralno, moderno i umjetnički

Potpuno obnovljeni hotel Sol Sipar dočekao je prve gosti u lipnju 2017. Taj novi, prozračni, moderni hotel sa 4 zvjezdice smješten je uz samo more te 1 kilometar udaljen od središta Umaga.

- To je savršena destinacija za sve koji traže opuštajući i praktičan odmor. Okolica hotela nudi mnoge mogućnosti za šetnju, uživanje u prirodi i boravku na plaži te brojne kafiće, dućane i restorane za dnevnu i večernju zabavu - poručuju iz hotela.

Nas je posebno zanimao projekt adaptacije i unutarnjeg uređenja.

- Rekonstrukcija je bila izazovna jer se dio hotela porušio i novi su se dijelovi morali vizualno i funkcionalno povezati s postojećim dijelovima, što ovakve intervencije uvijek čini izazovnima. U konceptu oblikovanja hotela naglasak se dao na čiste funkcionalne poteze koji se naslanjaju na modernističku tradiciju iz koje su stasali gotovo svi hoteli na našoj obali - objašnjava tim iz Studija 92, koji je bio zadužen za sve glavne radnje.

Dodaju kako se prizemni javni dio maksimalno potencirao novim funkcionalnim rasporedom te velikim staklenim stijenkama povezao s okolišem, posebice postojećim zelenilom i morem koje dominira užim okolišem. Slično je i na gornjim smještajnim etažama vizura prema moru naglašena velikim ostakljenim plohama, kao i staklenom ogradom koja neutralizira barijeru na osi pogleda.

- Unutarnjim prostorom dominira neutralna paleta boja, što u odabiru ploha podova i zidova, što u odabiru namještaja. Iako sličnih tonova, zidne se obloge pretaču od glatkih bojanih ploha, preko strukturiranih gotovo hrapavih tekstura žbuke do naglašenih reljefa kamenog opločenja. U simbiozi s blagom paletom boja koja je tu prisutna nalazimo detalje drvenih tekstura koje cijelom interijer daju dašak prirodnosti.

Zastupljene su u odabiru namještaja, ali i velikih ploha dijela stropova koje čine prostor toplijim i ugodnijim. Poseban ritam u prostoru unose i metalni elementi crnih bridova koji gotovo grafički odvajaju prostor, što je posebno naglašeno u restoranu. Cijeli koncept interijera balansira između urbanog i perifernog, mediteranskog i skandinavskog, internacionalnog i lokalnog, bez pretenzija da se afirmira u bilo kojem izričaju - ističu.

Gotovo u opreci s neutralnošću interijera, ali upravo zbog toga i kao svojevrstan balansirajući faktor, slike su mladog umjetnika Fedora Fischera.

- Koristeći nijanse boja od neutralnih tonova do tirkizno zeleno-plavih boja, uvijek naglašene materijalnosti, slike kao da isijecaju dio morske površine u kojoj se naziru reljefi kamenog dna. U istom duhu oblikovane su i jedinice smještajnog dijela gdje je naglasak stavljen na kombinaciju svijetlih tonova boja i drva te plavo-zelenih elemenata tekstila koji sobi daju koloristički akcent - zaključuju.

Foto: Neven Jurjak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:59