Koji fora uredi

Poslovni prostori IT tvrtke Undabot na 20. katu Eurotowera s pogledom od 360 stupnjeva. Wow!

 Boris Kovačev/CROPIX
Poslovni prostori tvrtke Undabot u Zagrebu koji su nas oduševili modernim interijerskim rješenjima, ali i golemim staklenim stijenama

PROFIL

  • INFO: Uredi Undabota, tvrtke koja se bavi razvojem mobilnih i web softverskih rješenja
  • LOKACIJA: Zagreb
  • PROJEKT Studio Stairwell and Loft, studio Madres, Daniel Petljak

Obožavamo cool, lijepe urede, a upravo vas danas vodimo u jedan takav. Riječ je o poslovnom prostoru tvrtke Undabot koja se bavi razvojem mobilnih i web softverskih rješenja po mjeri i trenutačno broji nešto više od 60 stručnjaka koji su svoje znanje i tehničke vještine stjecali dizajnirajući i razvijajući neke od najkompleksnijih sustava u Hrvatskoj i inozemstvu za mnogobrojne ugledne klijente iz cijelog spektra različitih industrija (Austrian Post, A1 Telekom Austria Group, Foreo, Styria Media Group, Njuškalo, 24 sata, Weber Escal, Wiener osiguranje, Vion Food Group, Coca-Cola HBC, Poq, Zlto i dr.). Početkom godine Undabot se pozicionirao u top jedan posto najboljih B2B tvrtki u svijetu prema Clutchu, vodećoj svjetskoj platformi za ocjenjivanje i rangiranje IT tvrtki, kao i u top 100 najbrže rastućih u Srednjoj Europi.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Uredi te tvrtke su na 20. katu poslovnog nebodera Eurotower u Zagrebu, na tzv. Sveučilišnoj aleji, i prostiru se na čak 720 m2 površine. Oni zapravo zauzimaju cijeli 20. kat, a podijeljeni su na nekoliko funkcionalnih cjelina.

- Prva je cjelina reprezentativni dio prostora koji uključuje glavni ulaz te foaje povezan s glavnom konferencijskom dvoranom i uredima odjela prodaje. Ovaj prostor koristi se primarno za ugošćavanje klijenata i partnera, a uklanjanjem jedne pokretne, pregradne stijene otvara se prostor za održavanje edukacija, predavanja, meetupova i dr. evenata za brojne posjetitelje koje organiziramo za naše zaposlenike, ali i za stručnu javnost. Druga cjelina je administrativni dio prostora u kojem su uredi članova Uprave, odjeli financija i ljudskih potencijala te arhiva. Treća cjelina je proizvodni dio prostora, s vlastitim ulazom, koji se sastoji od tri sobe za sastanke i mnoštva uredskih prostorija. Četvrta cjelina je servisni dio prostora koji uključuje kuhinju i blagovaonicu, sanitarne čvorove, skladišni prostor i serversku sobu - objašnjava Daniel Petljak, član Uprave Undabot tvrtke koji je i autor kompletnog idejnog rješenja i projektnog programa ovog prostora.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

-Sve sam radio imajući jasnu viziju budućeg poslovnog prostora. To je uključivalo opis Undabotovih potreba, osnovnu funkcionalnu i organizacijsku shemu, kompletno tlocrtno rješenje i prijedloge osnovnih elemenata oblikovanja, poput fokalnog lofty prozora u foajeu, a prilikom izrade projektnog programa, definirao sam nužne preduvjete: beskompromisnu (multi)funkcionalnost prostora za potrebe ustroja tvrtke i organizacije rada, visoku kvalitetu korištenih materijala i izvedbe te ekonomično održavanje, look & feel inspiriran industrijskim stilom i inženjerskim mindsetom, bez nepotrebnog isticanja luksuza te “beskonačnu” vizualnu otvorenost prostora utopljenog u panoramski pogled od 360 stupnjeva - nabraja i dodaje da je arhitektonski projekt izradio studio Stairwell and Loft, a za finalni dizajn interijera bila je zadužena arhitektica Ana Penavić iz studija Madres. Građevinske radove odradila je tvrtka Monosfera iz Zagreba.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Cjelokupan ured podijeljen je na nekoliko funkcionalnih cjelina koje su pomno i promišljeno uređene

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

- Posebnost naših uredskih prostora svakako je pogled koji se stapa s horizontom. Ptičja perspektiva 20. kata i panoramski pogled od 360 stupnjeva kroz velike staklene stijene nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, bez obzira u kojem dijelu prostora bili. Međutim, dizajn interijera, njegovi promišljeni kontrasti i interakcija s vanjskim svijetom posebnost je koja ostavlja dublji dojam. Interijer, koji karakterizira ambivalentan odnos industrijskog i organskog dizajna, svojevrsni amalgam ugođaja dnevne sobe i elemenata šume, te živopisni vanjski svijet koji djeluje usporeno i nijemo iza velikih staklenih stijena evociraju osjećaje udobnosti te čine prostor zanimljivim i ugodnim za boravak i rad. Nadalje, industrial stil dizajna protagonist je Undabotovih uredskih prostora. Ogoljenim betonskim stropovima koji razotkrivaju inženjersku estetiku strojarskih i električnih instalacija te tamnim Gerflor podovima i sporadičnim crnim zidovima kontriraju topli tonovi prirodnog drva, kovanog željeza i svjesno inducirane oksidacije, zemljani tonovi tepiha i sofa te razni dekorativni elementi.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Na policama i zidovima mogu se vidjeti nagrade tvrtke, stručne knjige, LEGO konstrukcije, društvene igre, razglednice, slike i grafike...

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Uz navedeno, cijela glavna komunikacijska jezgra nebodera na 20. katu, koju u punom krugu obujmljuje koridor s direktnim pristupom svakoj od tridesetak prostorija, presvučena je Lacroix tapetama prašumastih motiva koji s raznolikim biljem u prostoru pridonose kreiranju snažnih, kontrastnih organskih elemenata - kaže Petljak i dodaje da su s pažnjom birali i namještaj za urede. Tako se tu može naći i pokoji klasik modernog dizajna namještaja, poput crne Arne Jacobsen Egg fotelja sa svojim zakrivljenim organskim oblicima i Le Corbusier sofa boje konjaka, a u ostatku prostora i Florence Knoll sofa, Dutchbone drveni kabinet i stolić te Zuiver stolci. Međutim, kako je jedan od odabranih ciljeva bio relativno skroman look & feel prostora, ulaganje u skupe komade namještaja, kaže, nije bila opcija. Primjer takvog pristupa su industrijske stropne lampe u foajeu, lajtmotiv ulaznog prostora, kupljene na otpadu pa renovirane.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Jedan od glavnih detalja u interijeru je raznoliko bilje koje se nalazi doslovno posvuda i lijepo upotpunjuje ovaj ambijent

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

- Željeli smo postići posebnost prostora kao cjeline, jednako kao i svakog njegova dijela, odabirom predmeta koji su na ovaj ili onaj način bili implementirani u prostor, prenoseći vlastite inženjerske i znanstvene svjetonazore, iskustva i rezultate.

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

Industrial ogoljeni betonski stropovi razotkrivaju inženjersku estetiku instalacija

image
Boris Kovačev/CROPIX
image
Boris Kovačev/CROPIX

- Na policama i zidovima tako se mogu vidjeti naše nagrade, stručne knjige, LEGO konstrukcije, igre, slike i grafike iz sci-fi svijeta, razglednice s putovanja i drugi predmeti koji obilježavaju naš poslovni život i kolegijalna druženja - otkriva.

image
Boris Kovačev/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:41