Najgledanije potkrovlje u 2014.

Potkrovlje s najboljim stepenicama

Dvoetažni stan u strogom centru Zagreba

Bila sam u ovoj zgradi, snimala sam stan jedne poznate voditeljice, kaže mi fotografkinja Beri dok se nakrcani svom mogućom fotografskom opremom uspinjemo do stana u strogom centru Zagreba, u tipičnoj donjogradskoj zgradi iz 19. stoljeća. Saznajem o kome je riječ, nasmijem se i kažem joj da opet, nakon 20 godina, ide u taj stan, čije je sadašnja vlasnica Ivona Martinčić, koja nam baš u tom trenutku otvara vrata. Uz nju je i Tomislav Pavelić, poznati arhitekt koji je prošle godine bio hrvatski selektor bijenala arhitekture u Veneciji, i na čijim sam tekstovima, između ostalog, arhitektonski odrastala.

Profil
Arhitekt:
Tomislav Pavelić
Dizajn Interijera :
Ivona Martinčić
Lokacija:
strogi centar Zagreba
Info:
dvoetažni stan od 130 kvadrata

Zanimljiv je to susret jer se nitko od nas zapravo ne poznaje, iako se zapravo svi na neki način znamo. Nelagode nema, odmah ulazimo u stan i nasred hodnika stavljamo svoje stvari, kročimo u dnevni boravak, pogled nam pada na golemu kuhinju s otokom, multifunkcionalne raskošne stepenice… Ljubav na prvi pogled.

Nisam tip koji se u frajera može zaljubiti na prvi pogled, ali u prostore definitivno da. To je to. Odmah bih se mogla preseliti, čak ne bih imala potrebu ništa mijenjati, dovoljna je samo nova četkica za zube.

Sa mnom se slaže i arhitekt Tomislav Pavelić i objašnjava da je zapravo to rijetkost jer se njegova estetika u ovom slučaju poklopila s estetikom vlasnika, a da pri uređenju interijera on radi po principu da, ilustrativno rečeno, on sije, a investitor žanje, odnosno, sportskim rječnikom rečeno, predaje štafetu, što bi zapravo značilo da koncipira prostor i rješava tehničke, građevinske i statičke detalje, a sve daljnje odluke vezane uz oblikovanje prostora donosi investitor. No, prije nego što vam objasnimo tko je što u ovom stanu napravio i što je čija zasluga, red je da vas uvedemo u priču.

S potpisom su samo detalji, sve ostalo je Ikea ili namještaj po mjeri. No, mnogo toga napravila je sama, poput bora od preostalih parketa

Prije nekih 5-6 godina htjeli smo kupiti stan na Jarunu koji ima dvorište i zelenilo jer smo imali malo dijete i htjeli smo dodir s prirodom. U zadnji čas vlasnica je odustala i mi smo krenuli u daljnju potragu. U oglasniku smo vidjeli ovaj stan u centru koji je bio puno veći nego što smo planirali kupiti i koji je, usput, bio na dvije etaže s dva odvojena stana. Ipak, otišli smo ga pogledati i oduševili se.

Stan je imao veliki potencijal za otvaranje prostora, mogućnost da dobijemo visinu, svjetlo i zrak – priča nam Ivona i prisjeća se da je u njemu nekad živjela vlasnica sa svojom kćeri koja je u potkrovlju imala manji dvosobni stan, a ona na donjoj etaži veći, trosobni. Stan je, kaže, bio šarmantan i u relativno dobrom stanju pa su se odlučili useliti bez većih preinaka, no u jednom trenutku, dodaje, čovjek shvati da su nepotrebne dvije odvojene kuhinje, dvije blagovaonice i tri spavaće sobe, a istodobno male kupaonice i malo stubište koje iz dječje sobe vodi na galeriju, pa na tavan gdje je kuhinja.

– Raspored je bio malo substandardan, nelogičan i istovremeno šarmantan, no za nas nije bio prikladan jer su to ipak bila dva odvojena stana povezana malim stepenicama i pomalo nam je dosadilo da nam gosti prolaze kroz dječju sobu da bi došli u blagovaonicu. Osim toga, s vremenom shvatite da želite neposredniji kontakt s ukućanima i da je malo nezgodno da se svi tražimo po stanu. I tada smo se odlučili na preuređenje i potražili stručnu pomoć arhitekta Tomislava Pavelića, kojega sam profesionalno poznavala s radija ali i privatno, te za kojeg sam znala da će posao odraditi precizno i na vrijeme – prisjeća se Ivona koja je zajedno s Tomislavom krenula u avanturu uređenja dvoetažnog stana od kojeg je jedna etaža potkrovlje.

– Ivona je odmah rekla da žele jedinistven stan u kojem će na donjoj etaži biti dnevna zona s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom, a da u potkrovlju budu spavaće sobe. Željeli su otvoren stan s puno svjetlosti i zraka, a ono što je trebalo napraviti je spojiti ta dva sloja (jer ipak je bila riječ o raskošnom građanskom trosobnom stanu i supstandardnom stanu u potkrovlju) u jedan integrirani, smisaoni prostor – kaže Tomislav Pavelić koji je te dvije etaže morao uniformirati, integrirati na način da se prožimaju i da djeluju kao jedinstven prostor, a ne kao dva različita svijeta, kako je prije bio slučaj. Uz to je, naravno, trebalo riješiti i niz tehničkih, posebno statičkih pitanja jer je ipak riječ o potkrovlju sa starinskom drvenom konstrukcijom u zgradi sagrađenoj prije 150 godina.

Stan je pun ideja koje su nastale po principu kako od mane napraviti prednost. Tako je nastao i krevet obučen u dio postojećih greda

– Najizazovnije je bilo donijeti odluku kako organizirati prostor i povezati te dvije etaže stepenicama koje nisu bile zamišljene da budu u stanu, kao što nije bilo ni zamišljeno da se ta dva prostora spajaju. Vlasnici su željeli otvoren prostor, što veću cjelovitost i visinu, pa nam se nametnula ideja da stepenice postane “feature” ovog stana, da budu velike, snažne i multifunkcionalne, da se na njima i oko njih nešto događa – objašnja Pavelić i pokazuje nam stepenice koje su i u doslovnom smislu gradivno tkivo stana. S jedne strane stvaraju prostor za kuhinjske elemente i ormar, veliko spremište. Stepenice su i polica za knjige, izložbeni prostor za slike te galerija s podestom na kojem je radni kutak. Jednostavno sjajno! Kad ne znate kako nešto sakriti i minimalizirati, onda to jednostavno naglasite i dajte novu funkciju, savjet je koji smo, ne sjećam se kada ni od koga, toliko puta čuli, i svaki put se uvjerimo da on bez greške funkcionira.

Nebrojeno smo puta čuli i da je najbolje živjeti u nekom prostoru kako biste shvatili što vam uistinu paše i kakav dom želite. Prostor treba živjeti… I to se pokazalo ponovno točnim jer, kako kaže vlasnica, da nije toliko hodala gore-dolje od kuhinje do blagovaonice, možda nikada ne bi pristala na tako veliku kuhinju i blagovaonicu, koju su dobili spajanjem dviju spavaćih soba. – Kad smo rekli Tomislavu da želimo kuhinjski otok, odmah nas je upozorio da će za to trebati jako puno mjesta i da će dominirati prostorom. Zbog toga je trebalo prostor oblikovati na način da se otok uklopi, a da prostor i svjetlo i dalje budu prioritet. To sam postigla odabirom materijala za kuhinju i oblogu stepenica, te staklenom stijenom koja briše granicu između kuhinje i stepeništa.

Tako je nastala velika kuhinja s otokom i blagovaonskim stolom uz koji sam dizajnirala kožnu klupu i dala je izraditi po mjeri. S obzirom na to da je kuhinja odjednom dobila tri velika prozora te mnoštvo svjetla koje dolazi i s gornje etaže, to je mi je odmah postao najljepši i najugodniji dio stana pa sam odlučila tu preseliti svoj radni kutak. Taj je prostor mjesto na kojem najčešće boravim. Ova klupica nadsvođena lusterom dizajnera Ingoa Maurera s pogledom na stepenice, kuhinju i dnevni boravak – kaže Ivona Martinčić koju je možda upravo ovaj stan inspirirao da ostvari svoju davno sanjanu želju, da upiše studij interijera.

“Stepenice su potpuno multifunkcionalne. Na njima je radni kutak, a dio njih su police, kuhinja, ostava…”

Ma oduvijek sam to željela raditi. Čak sam nekad i studirala arhitekturu, ali sam odustala jer sam shvatila da na fakultetu u Zagrebu nema baš puno predmeta vezanih uz interijer – dodaje i objašnjava kako je na Filozofskom fakultetu završila jezike, a da je tek nedavno upisala studij dizajna interijera u Londonu koji je kombinacija predavanja i radionica u Londonu, online predavanja i komunikacije s profesorima putem Skypea iz svog doma, najčešće iz ovog kutka.

– Ovaj stan je inspirativan i jako sam guštala uređujući ga i projektirajući ga s Tomislavom. Čak smo se šalili da bismo to mogli raditi i ubuduće za druge ljude – kaže Ivona i ostavlja mogućnost da to i nije šala te da je na pomolu neka nova suradnja. – Mislim da korisnicima treba dopustiti da prostoru daju svoj pečat. Ako to ne napravite, stan postaje showroom u kojem se arhitekt svodi na dekoratera, a korisnik na gosta u hotelskoj sobi – kaže Tomislav Pavelić i objašnjava da je u ovom slučaju on predlagao, a Ivona je razrađivala predloženu ideju.

Na taj su način nastale multifunkcionalne stepenice za koje je rekao da nude prostor za kuhinjske elemente, spremište i police, a onda je Ivona taj ormar, elemente ili police dizajnirala i dala ih izraditi po mjeri kod stolara. Većina stvari tako je nastajala, a ono što nam je posebno zanimljivo je što stan, iako izgleda ušminkan i dizajnerski, zapravo u onom pravom smislu to i nije. Dizajnerski su samo poneki detalji poput lustera, lampi, vješalica, a sve ostalo je kupljeno ili u Ikei ili je rađeno po mjeri.

– Mnogo smo toga iskoristili i iz starog stana, a neke stvari smo kupili od mladih dizajnera i umjetnika na Danu D i na sličnim smotrama gdje uvijek ima zanimljivih stvari. Mnoge sam izradila sama sa sinom. Sličice na zidu u kuhinji izradili smo tako da smo uokvirili olovke, sapun, napisali neku zanimljivu poruku. Neboder na zidu između blagovaonice i stepenica izradili smo od starih lego kocki, a poslužili smo se i efektnim i jeftinim trikom da smo zid obojali crnom bojom za školske ploče – priča buduća dizajnerica interijera koja je vrlo dosjetljivo, ponovno s arhitektom Pavelićem, riješila i problem preniskog stropa u sinovljevoj sobi.

– To je najniža prostorija u stanu. I u tom tavanskom dijelu općenito su nas jako mučile grede koje su posvuda, na podu, zidu, stropu. Njih smo obojili u bijelo i vizualno ih olakšali, a namještaj smo spustili koliko smo mogli, tako da smo sinovljev krevet spustili u pod jer je baš na tom dijelu to zadano stanje dopuštalo – kaže Ivona i dodaje da je madrac spušten u podest koji je nastao zbog visina greda te da je sličan princip, samo ne spuštanja, nego uzdizanja, i u roditeljskoj spavaćoj sobi.

Krevet je obučen u grede od kojih su neke konstruktivne, a druge ukrasne radi ujednačavanja prostora – kaže Ivona i otkriva nam još stotine dobrih ideja. Za kraj ćemo vam otkriti još samo jednu. Bor koji možete vidjeti na 53 stranici je instalacija koju je sama napravila od ostataka parketa i štafelaja. Jednostavno je muškarcima u kući rekla da joj otpile parket na željene dimenzije i zašarafe na slikarski štafelaj. Fenomenalno.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:17