Ekskluzivno

PREDSTAVLJAMO PROJEKT CRYSTAL CENTER U ZAGREBU Ovako će izgledati stakleni neboder u Ilici

Gradnja kompleksa sa stanovima, wellnessom, hotelom, dječjim vrtićem i dvoranom počinje u rujnu

Prvi put od doba socijalizma u Zagrebu počinje gradnja stambenog nebodera. Riječ je o projektu Crystal Center s neboderom od 19 katova koji obuhvaća stambeno-poslovne i hotelsko-uredske sadržaje, a realizirat će se u Ilici 212-214, na križanju s Mandaličinom u blizini Črnomerca. Iza investicije vrijedne oko 200 milijuna kuna, što uključuje cijenu zemljišta i buduće građevinske radove, stoji poduzeće SG kristali 1978, kojom upravlja Zvonimir Škegro. Prema njegovim riječima, gradnja nebodera počinje već u rujnu ove godine, a planirani dovršetak je za dvije godine, odnosno u rujnu 2018. godine.

O projektu se već pisalo u medijima, no Jutarnji prvi donosi detaljni opis kompleksa i vizualizacije izrađene prema idejnom rješenju renomiranog arhitekta Gorana Rake iz ureda Radionica arhitekture. Podsjetimo, prije dvije godine raspisan je javni natječaj na kojem je stručni žiri upravo Rakin rad ocjenio najboljim. Budući da je Grad Zagreb projekt uvrstio u gradski projekt, došlo je i do potrebe definiranja nužnih javnih sadržaja. Prema izabranom projektu arhitekta Gorana Rake, kompleks obuhvaća luksuzne stanove, apart-hotel s restoranom, dječji vrtić, wellness s bazenom i fitness centar, polivalentnu dvoranu, manju polikliniku, kafić, slastičarnicu i trgovine.

Novi urbani element

- Projekt smo vidjeli kao izazov realizacije interpolacije uz samu Ilicu te kao unošenje novog urbanog elementa u gradsku siluetu. Projekt je sastavljen od dva elementa: niži, vodoravni, koji zatvara blok na Ilici, te viši, vertikalni uvučen u dubinu bloka. Ovakvo rješenje dopustilo nam je dvije različite arhitektonske interpretacije, dva različita odgovora: novi horizontalni element u fasadi ‘beskrajne’ ulice te vertikalni, sličan stambenim neboderima u neposrednoj blizini - opisuje Rako i dodaje kako je oblikovanje relativno velikih masa riješeno svojevrsnom metodom “atomiziranja”. Tako će donji dio kompleksa, od prizemlja do šestog kata, biti podijeljen na tri elementa, dok će vertikala tornja biti podijeljena na dva.



‘Razlomljena’ fasada

Na dnu strukture smjestit će se četiri etaže podzemne garaže, a dio etaža bit će predviđen kao javna garaža. U prizemlju su predviđeni poslovni prostori, a od prizemlja do trećeg kata bit će polivalentna dvorana, dječji vrtić, fitness i wellness centar. Prostor od drugog do šestog kata zauzimat će Crystal Hotel, apart-hotel s četiri zvjezdice te 60-ak smještajnih jedinica i restoranom, dok će se od šestog do devetnaestog kata protezati stambeni dio centra naziva Crystal Tower. On će obuhvaćati 51 luksuzni stan površine od 50 do 170 četvornih metara. Stanovi će biti pozicionirani u dva suvremena stambena tornja pretežite orijentacije sjever-jug.
- Dva tornja međusobno će biti spojena staklenim mostovima. Na sjevernoj i južnoj fasadi tornjeva dominirat će balkoni sa zelenilom i staklenim ogradama, a stanovi će imati staklene stijene koje pružaju panoramski pogled s južne strane na cijeli grad, a sa sjeverne na obronke Medvednice. Fasada hotela je od aluminijskog lima, razlomljena kako bi se na fasadi osjetila dinamika slična kristalima, dok je prizemlje zgrade koncipirano kao transparentan ugostiteljsko-trgovački prostor s pješačkim prolazom kroz cijelu zgradu koji povezuje Ilicu i stražnje dvorište - opisuje Rako.
Kompleks će biti u A energetskom razredu, a iako gradnja još nije počela, Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta koja posreduje u prodaji stanova, ističe da su za 10-ak posto stanova već potpisani predugovori o kupnji, dok je 30-ak posto poslovnih prostora već iznajmljeno. Stanovi će biti luksuzno opremljeni i funcionalni od dvosobnih do peterosobnih, a cijene se kreću od 2500 do 2900 eura po četvornom metru.


Vrhunska oprema

Kao argument pri definiranju cijene Škegro kaže da su se rukovodili namjerom ponuditi maksimalnu kvalitetu i materijale za razmjerno povoljnu cijenu, s tim da su stanovi opremljeni sustavima za pametne domove, protuprovalnim vratima koja se otvaraju na otisak prsta, drvo-alumunijskim staklenim stijenama, dizajnerskom sanitarnom opremom, kvalitetnom keramikom i parketom... Uza sve to, ostavljena je mogućnost organiziranja recepcije na ulazu u stambeni dio objekta koja bi, uz posao nadzora, odrađivala i bilo koju uslugu potrebnu stanarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:03