BAŠ JE LUCKAST

Prostrani i otkačeni stan za mladog neženju koji vodi užurban život i voli zabave

 Tamir Rogowski
Traženi dizajnerski stil bio je moderno urban s bliskoistočnim motivima, ali stan je također morao ispunjavati više funkcija

Mladi biznismen, neženja koji voli zabave inače podrijetlom iz Londona poslovno se doselio u Tel Aviv i poželio je imati svoje samačko gnijezdo, ali jedno koje je prostrano tako da mu u posjetu mogu doći prijatelji i velika obitelj iz Londona. Stoga su tri stana pretvorena u jedinstven dupleks od 140 četvornih metara u ulici Jabotinsky, u središtu Tel Aviva.

image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski

- U početku smo se susreli s klijentom nekoliko dana prije nego što je Covid stvarno uzeo maha početkom 2020. Klijentova majka, koja je trebala upravljati obnovom, planirala je dolaziti iz Londona svakih nekoliko tjedana, ali vrlo brzo je počelo zatvaranje u Izraelu i Engleskoj, što značilo da se ne možemo osobno sastati s klijentom. Sva komunikacija premještena online, bilo da se tiče upravljanja proračunom, izvođačima i izborom dizajna, što je zahtijevalo neke kreativne oblike prezentacije i obilje 3D renderiranja – objašnjavaju arhitekti iz studija Michal Shilgi Architecture.

image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski

Traženi dizajnerski stil bio je moderno urban s bliskoistočnim motivima, ali stan je također morao ispunjavati više funkcija kako bi odgovarao različitim životnim stilovima i potrebama. Kako doznajemo vlasnik je vodio užurbani društveni život pa su arhitekti i dizajnerica interijera Rebecca Citrin odlučili dali stanu trendi restoransku atmosferu, s točionikom piva na kuhinjskoj ploči, visokim šankom i kutovima za sjedenje raspoređenim po kući i balkonu.

image
Tamir Rogowski

Također se moralo osmisliti više prostora za posjetitelje iz Londona, tako da dajući svatko ima svoj prostor s nekim turističkim dodacima, na primjer, u gostinjskom toaletu dizajniran je zidni mural od poda do stropa na kojem je karta Tel Aviva prošarana starinskim fotografijama grada.

image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski

Nekretnine u Tel Avivu su među nekima od najskupljih na svijetu, pa su arhitekti moali računati svaki centimetar, kao što je kuhinjski otok koji je također služio kao ograda za spiralno stubište, okomiti vrtni zid na balkonu kako bismo spasili vrijedan prostor poda, ali i dalje daju osjećaj vrta, apartman za goste sa spavaćom sobom/kupaonicom otvorenog plana i samostojećom kadom, 'chill-out zonom koja se nalazi na otvorenom prostoru između spavaćih soba, koja se može pretvoriti u dodatnu spavaću sobu.

image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski

- Klijent je želio protok između unutrašnjeg i vanjskog prostora, pa smo koristili vizualne trikove poput kutnog stakla, nastavka poda vanjskog balkona djelomično u glavni kat, nastavak linije unutarnje garniture s vanjskom garniturom za sjedenje, dvostrani kamin za salon kao i balkon u zimskim večerima – opisuju arhitekti.

image
Tamir Rogowski
image
Tamir Rogowski

Iako je klijent danas samac, želio je osigurati da stan u budućnosti može odgovarati obiteljskom životu s udobnošću i rješenjima sigurnim za djecu poput željeznih vrata na stepenicama koja se uklapaju u dizajn i dodatnog područja koje može biti i igralište ili se može zatvoriti kao prostor za popodnevno spavanje.

Gotovo svaki predmet u stanu rađen je po mjeri u radionicama domaćih obrtnika - od rasvjete, stolarije, prozora, namještaja, do kreveta i ormara. Dok je najveća zanimljivost stana korištenje nekonvencionalnih kombinacija keramike ili tapeta, hrabrih kombinacija boja i tekstura koji ovaj prostor čine doista unikatnim, ali i u potpunosti otkačenim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:22