Cirkularna ekonomija

Prva cirkularna zgrada u Nizozemskoj: Ima solarne panele, vrt.. i traperice za zvučnu izolaciju

Paviljon Circl danas je centralno mjesto u Amsterdamu za teme cirkularne ekonomije

 Architekten Cie.
Investitor, jedna nizozemska banka, tražila je projekt u skladu s cirkularnom ekonomijom, tako je nastao paviljon Circl u Amsterdamu

Tema održivosti je nužnost.

- Serija prirodnih elemenata, kao što su aluminij, željezo, kositar..., polako nestaje i nećemo ih kao arhitekti moći upotrebljavati ili ćemo ih koristiti u nekoj drugoj, recikliranoj verziji. U odnosu na to da će velik dio resursa nestati, vidjelo se da će se i ekonomija mijenjati, održiva nova ekonomija je cirkularna. Dogodio se pomak s linearnog modela u cirkularni model ekonomije - rekao je arhitekt Pero Puljiz u Oris Kući arhitekture u Zagrebu na nedavnom otvaranju izložbe "Reflections on Circularity" arhitektonskog ureda de Architekten Cie.

image

Arhitekt Pero Puljiz, koji je s Branimirom Medićem jedan od partnera u nizozemskom studiju

Tomislav Krišto/Cropix

Otpad ne postoji

Arhitekti Pero Puljiz i Branimir Medić partneri su u tom poznatom nizozemskom studiju koji ima podružnicu u Hrvatskoj, koju vodi Sunčana Rapaić. U Oris Kući arhitekture izloženo je sedam projekata ureda Cie., koji svaki na svoj način prenosi dio slojevite priče o održivosti i cirkularnoj ekonomiji u gradnji. Puljiz se prisjetio kako su se našli u situaciji da s bankom Abn Amro ostvare javni paviljon Circl u Amsterdamu.

image

Paviljon Circl danas je centralno mjesto u Amsterdamu za teme cirkularne ekonomije

Architekten Cie.

- U vrijeme moralnog čišćenja, nakon krize 2008., banka je trebala nešto pozitivno kako bi se mogla ponovno afirmirati. Željeli su taj sistem cirkularne ekonomije prenijeti u arhitekturu. Tako je nastao paviljon za banku, koji je sada epicentar takve ekonomije u Nizozemskoj, za kongrese, različite događaje o toj temi. Prva je ideja bila da to bude paviljon u kojem bi se pokazala umjetnička djela iz depoa, ali oni to nisu htjeli, nego su željeli prikazati novu kružnu ekonomiju pa su zaustavili projekt na pola puta. A to je bio izazov i za nas, projektiranje cirkularnosti - rekao je Puljiz.

image

Projektirali smo pročelje zgrade za bicikle od dijelova vlakova koji se više ne koriste, kaže Igor Sladoljev, arhitekt

Architekten Cie.

Upotrijebili su drvo, solarne panele stavili su na krov, stvorili dostupnu urbanu farmu na krovu, sve od recikliranih materijala i slično. Projekt je osmislio arhitekt tog biroa odgovoran za cirkularnu arhitekturu Hans Hammink.

- Čak smo tražili bankare da, za potrebe akustične izolacije, donesu svoje traperice koje više ne koriste. Sva zvučna izolacija je od trapera, koja nije skrivena, nego vidljiva - dodao je Puljiz.

Predavanje u Orisu je održao Igor Sladoljev, voditelj istraživanja u uredu de Architekten Cie. te projekata urbanističkog planiranja u Nizozemskoj i inozemstvu.

- Otpad kao takav ne postoji, kao koncept, materijali i produkti ostaju u funkciji u svrhu regeneracije resursa. Projektirajući na način koji isključuje otpad, posljedično cirkularna gradnja nudi pogled u promjenu sustava koja je prijeko potrebna. Sada je vrijeme u kojem se trebamo na neki način odviknuti svega što smo naučili, a budućnost koju smo sanjali kako arhitekti treba mijenjati, vrijeme je za promjenu paradigme - naglasio je I. Sladoljev.

image

Paviljon Circl

Architekten Cie.

Zelena oaza

Njihov aktualni projekt parkirališta za bicikle u Eindhovenu je privremena zgrada koja će imati mogućnost lakog demontiranja.

- Ideja je bila projektirati s materijalima koje investitor ima, a oni su nizozemske željeznice, tako radimo s dijelovima vlakova koji se više ne koriste, te je od prozora vlakova nastala fasada ove zgrade - rekao je Sladoljev, koji je govorio i o izazovu kad održiva arhitektura prijeđe na velika mjerila.

U Oris kući arhitekture izloženo je sedam projekata studija Cie., koji svaki na svoj način prenosi dio slojevite priče o održivosti i cirkularnoj ekonomiji

Također, moglo se čuti da je prenamjena često skuplja od rušenja, ali ipak, dugoročno je korisna, prisutna je ušteda materijala i otpad je manji. Prikazan je, uz ostale, projekt Edge Amsterdam West kojim su zgrade iz 70-ih godina s unutarnjim dvorištem dobile golemi atrij, te Green tower Den Haag u kojem zaposlenici na 30 sekundi od radnog mjesta imaju zelenu oazu. I masterplan Florence 21, nova zelena ikona Praga, gdje su sve ove ideje u puno većem mjerilu.

Prošle je godine ovaj arhitektonski ured objavio knjigu "Lessons in Circularity" s ciljem sagledavanja izazova s kojima se ured susreo tijekom projektiranja i gradnje prve cirkularne zgrade u Nizozemskoj - paviljona Circl. Knjiga pokazuje kako i zašto cirkularno projektiranje i građenje uključuju izradu novih poslovnih modela i arhitektonskog projektiranja koje je usmjereno prema ponovnom korištenju i (de)montaži. Izložba je nadogradnja knjige te otvara mogućnost usporedbe iskustava, od paviljona do urbanističkog planiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:04