TOP INTERIJER

Pun pogodak! Zagrebački stan s moćnim materijalima i zlatnim glam detaljima

 Dražen Stojčić
Poznata domaća dizajnerica interijera Jelena Havelka potpisuje uređenje interijera površine 158 kvadrata

Najidealniji trenutak za većinu dizajnera interijera da počnu projekt uređenja nekog stambenog prostora jest onaj kad sam objekt još nije sagrađen. Tada već u startu, bez nepotrebnih naknadnih intervencija, mogu prilagoditi prostor i pravovremeno reagirati osluškujući zahtjeve i želje investitora. Upravo je u tom trenutku, nakon kupnje stana površine 158 kvadrata u izgradnji u Zagrebu, četveročlana obitelj angažirala i dizajnericu Jelenu Havelku, vlasnicu studija Havelkadesign.

- S obzirom na to da je projekt počeo čim se objekt počeo graditi, bile su nam otvorene sve mogućnosti za potrebne preinake osnovnog plana. Prostor smo personalizirali prema zahtjevima klijentice, preraspodjeljujući komunikaciju te dimenzije prostorija i njihovu namjenu. Nastavno na te preinake, uslijedio je i novi raspored svih instalacija - kaže dizajnerica Jelena Havelka.

image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić

Dodaje kako je stan trebao ispuniti zahtjeve za udoban boravak svih članova obitelji, veliki otvoreni prostor za zajednički boravak te odvojenu zonu u kojoj su dječje i spavaća soba te kupaonica. Jedna od osnovnih želja klijentice bila je prisutnost zlatnih detalja.

- Puno je bilo razmišljanja u kojem obimu koristiti zlatne detalje te na koji način odrediti ambijent koji će odisati snažnim karakterom, a istovremeno biti elegantan. Željeni balans postignut je suprotstavljanjem čvrstih, ravnih površina orahova parketa i namještaja bež tonovima organskih oblika tkanina, dekora i obloga. Takva skladna kombinacija predstavila je idealnu bazu za zlatne elemente u interijeru - opisuje dizajnerica.

Stan je organiziran na način da se ulazi u prostran hodnik koji dijeli lijevu zajedničku zonu dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje od desnog dijela u kojem se nalaze spavaća i dječje sobe, radna soba i kupaonica. Lijevi dio obuhvaća i dva balkona ukupne površine 17 kvadrata.

image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić

Osnovni ambijentalni elementi - zlatni detalji, tekstura oraha i bež boja, prožimaju kompletan interijer, prilagođavajući se potrebama određene prostorije na svojstven način.

- Jedan od primjera je tranzicija materijala na ulaznim ormarima - fronte ormara na samom ulazu izvedene su od smoky ogledala, na daljnjim ormarima imaju teksturu oraha jer nagovještavaju prisutnost istog materijala u dnevnom boravku te treći dio ormara kojima su fronte u bež boji smirujući atmosferu kako se nastavlja u dio spavaće i dječjih soba. Ono što ih sve u potpunosti povezuje su velike zlatne ručke, rađene po nacrtu - kaže.

Proučavanjem prostora dnevnog boravka, dodaje, zaključili su da nema centralnog zida za TV, oko kojeg bi se zaokružila zona za sjedenje. Naime, sve vanjske površine su uglavnom ostakljene, a ostatak je otvoren prema zidu kuhinje i zoni blagovaonice.

image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić

- Tada smo došli do ideje da planiranu zonu kuhinjskog otoka preinačimo u fokalnu točku dnevnog boravka, na način da centralni dio otoka bude TV panel do stropa, koji s kuhinjske strane ima integrirane ormariće. Bočno se otok simetrično nastavlja u vidu šanka, ispod kojeg su ugrađeni elementi i aparati s kuhinjske strane - pojašnjava.

Igra kružne forme i vertikalnih linija, koja se prožima interijerom, prisutna je u posebno dizajniranim ručkama ormara, lakiranih u zlatnu mat boju.

Ulazni ormari, kuhinja, paneli i namještaj u kupaonici rađeni su po mjeri, dok je gotov namještaj potpis Cattelana i Piance. Bomma, Nemo i Tom Dixon, brendovi su rasvjete prisutne u ovom interijeru.

Posebnu pažnju dizajnerica obraća na slavine u kupaonicama iz Axorove dizajnerske linije, u mat zlatnoj obradi s potpisom slavne dizajnerice Patricije Urquiole.

image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić
image
Dražen Stojčić

- Luster u blagovaonici posebno mi je drag detalj otkad sam ga prvi put ugledala. Sretna sam da je u ovom interijeru dobio zasluženo mjesto, savršeno se uklapajući u cjelokupnu priču - zaključuje Jelena Havelka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 22:26