HABITAT 67

Renovirani stan u slavnom kompleksu

Kanadski dizajnerski studio EMarchitecture renovirao je jedan od domova u brutalističkom kompleksu Habitat 67 u Montrealu, koji potpisuje arhitekt Moshe Safdie, u povodu pedesete obljetnice postojanja kompleksa. Arhitektonski kompleks Habitat 67 bio je dio Svjetske izložbe održane 1967. godine u Montrealu, a nastao je kao eksperiment u modularnom stanovanju. Kompleks se sastoji od 354 naslagane cementne "kutije", a na njegovih 12 katova čak je 158 domova.

Dvoetažni stan na fotografijama u suradnji s vlasnicima preuredila je dizajnerica Maria Rosa Di Ioia iz studija EMarchitecture. Kad su ga vlasnici kupili, stan je bio ogoljen do osnovne strukture, pa su cijeli interijer mogli s lakoćom stvoriti ispočetka. Betonski strop iznad kuhinje jedini je element koji je zadržan od izvornog dizajna i daje prostoru malo industrijskog šarma. U interijeru vlada drvo u obliku drvenih parketa posloženih u uzorak riblje kosti, drvenih stepenica i podne strukture na prvom katu, čime se u prostor unosi toplina prirodnih materijala.


Stan se prostire na dva kata - na gornjem je elegantan dnevni boravak s prostorom biblioteke, a sam je kat poseban po tome što drvena struktura poda knjižnice okružuje otvoreno središte kata točno iznad kuhinje u prizemlju, čime se postiglo prožimanje etaža.

Dnevni boravak na katu elegantan je i funkcionalan, s velikom sivom kutnom garniturom i pomno odabranim dekorativnim detaljima. Posebno je upečatljiv mramorni dio zida, koji podiže razinu luksuza.

U prizemlju je, zapravo, većina prostorija - osim kuhinje i male blagovaonice, tamo se nalaze i manji dnevni boravak, glavna spavaća soba s garderobom i privatnom kupaonicom te ured koji se po potrebi može pretvoriti u drugu spavaću sobu.







Fokus stana svakako je kuhinja kao središnja prostorija namijenjena druženju. Kuhinja je opremljena bijelim kuhinjskim ormarićima, a u središtu je bijeli kuhinjski otok.





Stan ima izlaz i na veliku terasu kojoj vlasnici mogu pristupiti iz kuhinje, manjeg dnevnog boravka i spavaće sobe. Na terasi je sagrađen zastakljeni dodatak stanu u koji je smještena velika blagovaonica u kojoj se može boraviti čak i zimi i uživati u pogledu na okolinu.




Izvor: Dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:43