prozračan otvoreni raspored

RENOVIRANJE 65 kvadrata prije i poslije

Stan prepun malih prostorija renovacijom pretvoren u dom okupan suncem

Stanovi s malim, mračnim i nefunkcionalnim prostorijama s dobrim razlogom postaju stvar prošlosti. Budući da većinu svog dana provodimo za računalom zatvoreni u uredu, skučeni stanovi sve nam rjeđe predstavljaju privlačan prostor za boravak tijekom ono malo slobodnih sati u danu koje imamo. Zato, kada imamo priliku pretvoriti rascjepkani tlocrt našeg stana u svijetao i prozračan otvoreni raspored, bez ustručavanja se odvažujemo se na taj korak kako bi nam životni prostor postao što ugodniji. Taj je korak prema ljepšem životu kod kuće poduzela i dizajnerica Neus Casanova, čiji stan od 65 četvornih metara možete vidjeti na fotografijama u nastavku. Stan prepun malih prostorija renovacijom je pretvoren u stan okupan suncem u kojem bismo rado provodili dane.


Riječ je o stanu u staroj zgradi, koji je osim životnog, morao postati i inspirativan i funkcionalan radni prostor ove mlade i perspektivne dizajnerice za odrađivanje svakodnevnih obaveza. Prvi korak u renovaciji ovog stana s više soba bio je ukloniti suvišne zidove kako bi se stvorila bolja protočnost prostora i dobila jedna velika i prozračna prostorija koja objedinjuje blagovaonicu i dnevni boravak. Uklonjen je pritom i zid koji je spavaću sobu odvajao od hodnika, čime se omogućilo prodiranje više svjetla u prostoriju, a otvorena je i prostorija uz ulaz u stan koja je pretvorena u radnu sobu.




Prilikom uređenja u stanu je zadržan stari drveni pod unatoč vidljivim znakovima trošenja jer upravo on prostoru daje osobnost. Visoki stropovi i vidljive grede arhitektonski su elementi koji dodatno čine prostor privlačnim i prizivaju sjećanje na mediteransku tradiciju gradnje. Zidovi su obojeni u bijelo kako bi se prostor dodatno učinio svjetlijim uz iznimku velikog zida u dnevnom boravku na kojem je zadržana šarmantna svjetlocrvena opeka.


Dnevna soba opremljena je nježno plavim kaučem, kompletom od tri slatka stolića za kavu, dvije drvene stolice Eames i veselim tepihom izražajne teksture. Duž cijelog zida od opeke nizak je bijeli ormarić jednostavnih linija.

Zid blagovaonice zauzima kućna knjižnica smještena u zanimljivu i dinamičnu strukturu polica pomoću kojih se dodatno naglašava visina samog prostora.




Blagovaonski stol sa stolicama smješten je na površinu od crvenih pločica kojima je dodatno ukrašen drveni pod. Izvrsna značajka zida u blagovaonici unutarnji je prozor koji ju odvaja od kuhinje i koji se može otvoriti.


Prozor s drvenim okvirom neočekivan je način komunikacije između te dvije prostorije, a dodatno stvara osjećaj protočnosti.


U kuhinji je uz spomenuti prozor smješten drveni šank za doručkovanje koji ujedno funkcionira i kao ormarić s policama i ladicama. U kutu prostorije je hladnjak, a s druge strane prostorije zid zauzima kuhinja s gornjim i donjim bijelim kuhinjskim elementima i grubom kuhinjskom pozadinom koja nalikuje na beton.


Spavaća soba smještena je na povišenje izrađeno od šperploče, a kako više nema zida koji ju zatvara, od istog su materijala izrađena velika klizna vrata kojom se po želji soba može odvojiti od ostatka stana. Povišenje prostorije iskorišteno je za ugradnju velikih ladica za odlaganje stvari koje funkcioniraju kao zamjena za klasični ormar. Uz ulaz u stan nalazi se otvorena radna soba dizajnerice s ugradbenim ormarom i drvenim stolom za računalo.







Izvor: Adela Parvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:09