COOL MJESTO

RIJEČKA ČAJANA SAMOVAR Povratak u prošlost uz šalicu finog čaja

Bili smo u posjetu živopisnoj riječkoj čajani Samovar

Namještaj većinom čine originalni primjerci iz 19. stoljeća, a uklopljeni su i antikni uporabni predmeti iz građanskih salona te stari portreti Riječana.

Brend Samovar posvećen je ostvarivanju nekoliko ciljeva: ponuditi najširi izbor čajeva iznimne kakvoće, odati počast staroj riječkoj tradiciji ulazne luke orijentalnih proizvoda za cijelo područje Austro-Ugarske, obnoviti manufakturnu proizvodnju i pobuditi ugođaj građanskog života prošlih stoljeća.

Budući da su Samovar Tea Shopovi u Rijeci postigli veliku popularnost i odlične reakcije građana, otvaranje čajane Samovar koja s lancem trgovina dijeli filozofiju i vizualni identitet činilo se kao logičan korak.

INTIMNI PROSTOR

-Riječ je o malom, intimnom prostoru koji se prostire na oko 40 kvadrata te može ugostiti 20-ak gostiju, dok se na terasu može smjestiti još 40 osoba - ispričala je voditeljica stručne službe i razvoja proizvoda, Jasmina Šerifović. Uz nju iza ideje o otvaranju čajane stoje još i povjesničar umjetnosti Branko Metzger-Šober te Alen Ružić, riječki kardiolog posvećen kliničkoj prehrani.

U prostoru prevladava boja antracit sivih zidova, a namještaj, pretežno iz 19. stoljeća, uklopljen je u interijer većinom bez preinaka. Ipak, neke je komade bilo potrebno prilagoditi gabaritima prostora. Tako je šank stolarski rad izveden od nekoliko komada garderobnih ormara i toaletnih stolića. Rasvjetna tijela obuhvaćaju neobarokni drveni luster u pozlati, robusnu industrijsku noseću stropnu strukturu te filmsku rasvjetu iz razdoblja sredine prošlog stoljeća. Sofe i stolci su najvećim dijelom izvorni antikviteti tapecirani svilenim presvlakama iznad kojih vise originalna zrcala, dok prostorom dominira stari prekomorski kovčeg koji služi kao stol.

- Na njega je Riječanin koji je živio u Vancouveru između dva Svjetska rata vlastoručno napisao adresu u Rijeci na koju je kofer i isporučen - pojasnila je Jasmina.

BOGATA PONUDA

U prostoru se nalazi i niz uporabnih predmeta iz građanskih salona Rijeke: maska za mačevanje, stalci za šešire, stare drvene skije i štapovi, dječji konjići i kolica. Izložene su originalne fotografije poput starih portreta Riječana, stare vizit-karte, kolekcija medvjedića ispunjenih slamom, srebrni i mjedeni samovari i čajnici te bogata kolekcija antiknog porculanskog posuđa.

- Najveći dio namještaja i predmeta potječe iz privatnih kolekcija osnivača, dok je dio nabavljen u antikvarijatima Rijeke, Pule, Londona i Amsterdama - naglasila je Jasmina.

Ponuda čajeva, pak, uključuje čak 150 vrsta, a osim domaćih, ovdje možete kušati i one iz iz Kine, Japana, Šri Lanke, Koreje, Brazila, mediteranske i južne Afrike.

Foto: Davor Žunić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:37