‘Uradi sam’ rješenja

Šareni stan u Splitu

Vodimo vas u 60 četvornih metara velik stan mlade tročlane obitelji

Vodimo vas u 60 četvornih metara velik stan mlade tročlane obitelji u kojem dominiraju vesele boje, ‘uradi sam’ rješenja i originalni komadi namještaja.

Naš stan nalazi se u zgradi iz 1963. godine. Kako smo u to vrijeme imali rok za iseljenje iz podstanarskog stana, a nismo bili pri novcu za potpuno uređenje, važno nam je bilo samo da nađemo stan koji je useljiv. U ovaj, velik 60 četvornih metara, odmah smo se zaljubili.

Osim što nam je kvadratura odgovarala, bili smo oduševljeni i organizacijom – dvije spavaće sobe, kuhinja s blagovaonicom, prostran dnevni boravak, kupaonica, hodnik, ostava i balkon – priča Vedrana Parović, 35-godišnja odgajateljica koja sa suprugom, četverogodišnjom kćeri i psom živi u divnom stanu u Splitu u koji vas danas vodimo.

Kaotično uređenje

– Proces uređenja bio je, blago rečeno, kaotičan. Kad smo se uselili, nismo imali ništa osim televizora, radnog stola i računala. Spavali smo na podu u dnevnom boravku, a onda par dana nakon useljenja doznali smo da ćemo postati roditelji. Plan je bio stan polako uređivati, no ova vijest nas je natjerala na žurbu. Srećom, prijatelj nam je odličan stolar pa nam je prema mojim nacrtima vrlo brzo izradio i postavio čitavu kuhinju i dnevni boravak te elemente u kupaonici.

Za detalje sam se pobrinula sama. Pošto su mi u trudnoći svi mirisi izazivali mučninu, pa tako i miris dućana, mnogo toga sam kupovala stihijski, po principu ‘ma poslužit će’. U tim trenucima željela sam samo što prije izaći iz trgovina. Kroz ove četiri godine od useljenja oni su malo pomalo zamijenjeni nama dražim i ljepšim detaljima. Dosta toga sam i sama prenamijenila i prilagodila – otkriva Vedrana i dodaje kako su, što se tiče uređenja stana, po njenoj procjeni odradili 65% posla.

Kolekcija prekrivača

– Dječja soba trenutno služi kao brlog za moj i suprugov hobi. Ja trpam stari namještaj, a on staru elektroniku, no sve to sad mora ići van jer je krajnje vrijeme da naša cura napokon dobije svoju sobu. Sva vrata u stanu su još iz 1963. godine, a i balkon jedva da smo taknuli – ističe. U stanu, kako kaže vlasnica, vlada sveopće šarenilo. Sve vrvi od raznih boja, materijala i dezena. – Previše toga mi se sviđa pa stalno nešto vrtim i mijenjam. Kad suprug odvede malenu na selo, stalno se pribojava koji li će zid ili komad namještaja nakon povratka zateći prebojan ili oslikan.

Vlasnica obožava stare predmete za dom pretvarati u moderne komade koji osvježavaju životni prostor

O kolekciji prekrivača i ukrasnih jastučića bolje da ne govorim – smije se Vedrana koja je odgovorna i za veliku količinu uradi sam stvari u stanu. – Kad je moja kćer navršila godinu dana, zaključila sam da mi kronično treba nekakav hobi, nešto samo za mene. Tako sam otkrila da imam dar za nešto neugledno i obično pretvoriti u nešto lijepo i unikatno. Većinu slika u stanu sama sam naslikala, a radim zaista sve i svašta. Od ukrasnih okvira i teglica, preko kutija i zidnih vješalica pa sve do ormarića za ključeve… No, najviše uživam preuređivati namještaj. Većina tih komada je ipak svoj dom pronašla negdje drugdje.

Za sebe sam zadržala stolić u dnevnom boravku koji je bivši vlasnik stana ostavio na balkonu. Bio je visok, boje svijetlog drva, a ja sam ga prebojala, podrezala nogice i stavila u službu stolića za kavu. Retro fotelju pronašla sam bačenu. S njom sam se prvi put okušala u tapeciranju i ispala je začuđujuće dobro. Jako je volim. Netko ju je bacio, nekome je bila smeće, a sada je glavna zvijezda u našem stanu. Od bačenih i ponovno oživljenih stvari tu su još noćni ormarići u sobi te pozamašna kolekcija manjih dekorativnih predmeta – nabraja.

Pohvale kćeri

Na pitanje što joj je najdraže u njezinu domu, Vedrana brzo odgovara: – To što smo uspjeli postići vedrinu i toplinu doma koju ne osjećamo samo mi, već i oni koji nam dođu u goste. Na to sam najponosnija i, naravno, kad naša četverogodišnjakinja kaže: ‘Kako nam je lijeeeeeep stan!’

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:01