Luksuzni ROI Spa centar

SPA UTOČIŠTE OD KAOTIČNOG SVIJETA Novi projekt s potpisom arhitekta Matjaža Durjave u Rogaškoj Slatini

Luksuzni centar prostire se na 1200 kvadrata i uključuje bazen, saune, kade, tuševe, slane sobe, prostore za masažu, terasu za sunčanje...

Mineralne, finske i turske kupelji, biljne i infracrvene saune, slane sobe za inhalaciju, tuševi doživljaja, lounge bar s bogatim izborom zdravih jela, tepidarij s grijanim ležaljkama, opuštajući prostori za relaksaciju i vanjski bazen s termomineralnom vodom... sve to uključuje ROI Spa centar u Rogaškoj Slatini.

Sva ugodna iskustva tretmana koji se temelje na ljekovitosti rogaške termomineralne vode ugrađena su u novi ROI Spa centar, u koji su Rogaška Hotels & ROI Spa uložili više od dva milijuna eura. Luksuzni spa centar otvoren je krajem prošle godine.

Arhitekt Matjaž Durjava svojevrsnom je detoksikacijom prostora podržao terapeutske metode pročišćenja i uravnoteženja organizma i u konačnici napravio vrlo lijep projekt spa centra. Tako je cijeli prostor prozračan i udoban, a u njemu prevladava kombinacija nježnih boja, bež, bijele i smeđe te pročišćene linije namještaja i sanitarija. Ukrasni predmeti pojavljuju se samo u tragovima da ne bi zagušili ambijent.

Ispod te mirne i tihe površine isprepletene su brojne instalacije pomoću kojih se ovaj veliki pogon na ukupno 1200 četvornih metara napaja vodom i energijom. Bazen, biljne i infracrvene saune, kade, tuševi doživljaja, slane sobe za inhalaciju, prostori za masaže, tepidarij s grijanim ležajevima, terasa za sunčanje, ponegdje kutak sa sjedalicama za odmor, mineralne, finske i turske kupelji, lounge bar s bogatim izborom zdravih jela, tepidarij s grijanim ležaljkama, prostor za relaksaciju, vanjski bazen s termomineralnom vodom...

- ROI Spa je utočište od kaotičnog svijeta, ali se spremno otvara prirodi, prožimajući se sunčanom svjetlošću, svježim zrakom i okolnim zelenilom - objašnjava arhitekt.

Povezanost s prirodom istaknuta je i čestom uporabom drva, kao i keramike u bojama zemlje. Najviša kvaliteta materijala ovdje je imperativ jer je prostor neprestano izložen vlazi i velikim temperaturnim promjenama.

- Promjenjivost se pojavljuje i kao stilski akcent: prostor se doima “živim” zbog fluidnih, ponegdje čak organskih linija te zbog raznovrsnih svjetlosnih efekata - ističu iz centra.

Sklad. Svježina. Čistoća. Spokoj. Vedrina. Lakoća... Sva ugodna iskustva tretmana koji se temelje na ljekovitosti rogaške termomineralne vode ugrađena su i konkretno i simbolički u novi ROI Spa centar, u koji su Rogaška Hotels & ROI Spa uložili više od dva milijuna eura, a koji jen otvoren krajem prošle godine.

Ljekovita mineralna i termalna voda u Rogaškoj Slatini otkrivena je još u vrijeme kada su bogovi hodali zemljom. Prema legendi, nakon što je krilati konj Pegaz kopitom udario o zemlju, otvorio se izvor Roitschocrene. Svijet ga je nanovo otkrio prije četiri stoljeća, kada je hrvatski ban Petar Zrinski prolazio ovim krajem i vodu iz rogaških izvora kušao iz vrbova debla. Od tog trenutka ovo malo slovensko mjesto postalo je omiljeno odredište europske aristokracije.

Arhitekt Matjaž Durava svojevrsnom je detoksikacijom prostora podržao terapeutske metode pročišćenja i uravnoteženja organizma i u konačnici napravio vrlo lijep projekt spa centra. Tako je cijeli prostor prostran, prozračan i udoban na (samo naizgled) krajnje jednostavan način: velike i slobodne plohe; decentne kombinacije boja u kojima prevladavaju kombinacije bež - bijelo - (tamno)smeđe; pročišćene linije namještaja i sanitarija. Ukrasni predmeti i sobno bilje pojavljuju se samo u tragovima da ne bi zagušili ambijent.

Ispod te mirne i tihe površine isprepletene su brojne instalacije pomoću kojih se ovaj veliki pogon na ukupno 1200 četvornih metara napaja vodom i energijom. Bazen, biljne i infracrvene saune, kade, tuševi doživljaja, slane sobe za inhalaciju, prostori za masaže i kozmetičke tretmane, tepidarij s grijanim ležajevima, terasa za sunčanje, ponegdje kutak sa sjedalicama za odmor, mineralne, finske i turske kupelji, lounge bar s bogatim izborom zdravih jela, tepidarij s grijanim ležaljkama, opuštajući prostor za relaksaciju, vanjski bazen s termomineralnom vodom... Sve je to vrlo pažljivo raspoređeno da istodobno bude odvojeno radi privatnosti, a ipak zaokruženo u smislene cjeline, dostupno i prohodno.

- Glavna ideja centra je da se temelji na tom načelu istodobne otvorenosti/zatvorenosti, dinamičnom izmjenjivanju intimnosti i komunikativnosti po potrebi. ROI Spa je utočište od kaotičnog svijeta, ali se spremno otvara prirodi, prožimajući se sunčanom svjetlošću, svježim zrakom i okolnim zelenilom - objašnjava arhitekt.

Povezanost s prirodom istaknuta je i čestom uporabom drva, kao i keramike u bojama drva i zemlje. Najviša kvaliteta materijala ovdje nije samo pohvalan izbor nego i imperativ jer je prostor neprestano izložen vlazi i velikim temperaturnim promjenama.

- Promjenjivost se pojavljuje i kao stilski akcent: prostor se doima "živim" zbog fluidnih, ponegdje čak organskih linija te zbog raznovrsnih svjetlosnih efekata. Upravo suptilna igra svjetlosti i sjene otkriva zanimljive teksture zidnih obloga, biljne motive na pločicama - ističu iz centra.

I u eksterijeru je prisutna određena dinamika, što se prije svega odražava u spoju "stare" i "nove" arhitekture koji je već otprije postojao, budući da se Hotel Zagreb (četiri zvjezdice) nalazi u klasicističkoj zgradi, a Grand Hotel Sava (četiri zvjezdice) superior na to se nadovezao modernijom gradnjom. Novi ROI Spa centar izvrsno se uklopio u ovu priču kao savršeno mjesto za luksuzno uživanje u pomno biranim tretmanima i terapijama, a od Zagreba je samo sat vremena vožnje.

Foto: Borna Subota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:28