Interijer u Zagrebu

Stan po mjeri esteta i hedonista

Kreativni dom novinara Marija Harapina

Kad biste novinara Marija Harapina pitali postoji li ljubav na prvi pogled, definitivno bi vam odgovorio potvrdno. On dobro zna što se dogodi kad te pogodi Amorova strelica. Odjednom, neplanski. Bilo je to, kaže, prije tri godine. Iako je cijeli život proveo u Zaprešiću, život mu je, kako to obično biva, spontano nametnuo da se preseli u Zagreb, negdje blizu centra. Nagledao se svakakvih stanova tragajući za onim idealnim, a onda se dogodilo.

Profil
Ime :
Marijo Harapin
Lokacija:
Zagreb, nedaleko Britanca
Dizajn interijera:
Marijo Harapin
Površina stana:
60 m2

Ušao je u stan u staroj gradskoj jezgri, nedaleko od Britanca, i ostao zatečen. To je bilo to. To je bio taj stan. Da je netko u tom trenutku bio s njim, sigurno ne bi shvatio njegovo oduševljenje. Prostor, naime, nije bio reprezentativan. U redu, nije bio poluruševan i prašnjav, ali je bio kronično loše organiziran.

Mnogo nepotrebnih vrata i zidova, premalih ili prevelikih prostorija, neiskorištenih kvadrata… Pitate se u što se Mario zaljubio? Jednostavno – u prozore. Čovjek je kupio stan zbog prozora. Zvuči vam suludo?

Nama ne. Jer su prozori bila prva stvar koju smo i mi zapazili kad smo ušli u stan. Veliki, raskošni, s pogledom na grad omogućuju prodor dnevnog svijetla cijeli dan pa stan, bez obzira na godišnje doba, nikada nije mračan. – Bilo mi je važno da što prije promijenim raspored prostorija. Točno sam znao što želim. Središnji dio stana u kojem će biti dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja, tzv.open space, odvojenu spavaću sobu, kupaonicu i mali balkon.

Na kraju je sve ispalo sjajno, čak iznad mojih očekivanja – kaže Mario Harapin i dodaje da su građevinski radovi trajali tri mjeseca. Nakon toga je krenuo, objašnjava, ljepši dio priče, uređivanje i opremanje. A po tom se pitanju Mario itekako iskazao i danas stan “vrišti” od originalnih komada namještaja i detalja koji prostoru daju poseban karakter i energiju te ga čine drukčijim od mase ostalih.

Dnevnim boravkom dominiraju sofa na razvlačenje Revolve hrvatskih dizajnerica Ivane Borovnjak i Roberte Bratović, napravljena u suradnji s dečkima iz dizajnerskog studija Numen/For Use, koju je proizvela Kvadra, te samostojeća polica FKY koju također potpisuje studio Numen/For Use, a prodaje se u Interi.

Najupečatljiviji detalj u stanu su naljepnice na zidovima kuhinje i hodnika

Ulaz u čaroban svijet – Volim hrvatski produkt dizajn i smatram da se imamo čime ponositi. Veseli me što je posljednjih godina ta scena sve jača i brojnija – ističe Mario kojemu su neki od najpoznatijih domaćih dizajnera i privatno prijatelji, a veliki je ljubitelj i hrvatske handmade scene.

Tako su mu coffee table izradili Morena i Michael iz studija Sedam metara kvadratnih. Iako je riječ o stanu s toliko genijalnijih detalja da je teško nešto izdvojiti, pažnju su nam posebno privukli stolci.

U dnevnom boravku su dvije šik fotelje iz šezdesetih godina, spašene s otpada i presvučene materijalom kupljenim za samo 40 kuna, dok su u blagovaonici, uz ostalo, mjesto našla i dva stolca iz projekta “100lica stolica”, koji je uključivao mogućnost udomljavanja nekih od sto ručno oslikanih stolaca. Zadivile su nas i naljepnice za zid (wallstickers) koje su stan učinile bajkovitim.

Stare fotelje presvučene su materijalom koji je vlasnik kupio za samo 40 kuna

Na kuhinjskom zidu dizajnerice iz studija VIL*e Mariju su osmislile priču o šumi koju od milja nazivaju Kuhinja Striborova, a na zidu koji dijeli dnevni boravak od hodnika napravile su višebojne naljepnice koje, kada ih gledate iz dnevnog boravka, djeluju kao ulaz u neki drugi, čaroban svijet. – Curama sam dao potpuno slobodu da osmisle što god im je volja.

Moj jedini uvjet je bio taj da napravljeno bude unikat, drugim riječima da to više nikome ne naprave – objašnjava Mario i dodaje da su mu mnogi rekli da će se brzo zasititi zidnih naljepnica, no to se, kaže, još nije dogodilo.

Dapače, svakim danom su mu sve draže. Ljubitelj dobre spize. Kada biste pažljivo secirali Marijev stan, shvatili biste da ovdje živi vrlo zanimljiv čovjek, prije svega veliki estet i hedonist. Osim dobrog dizajna, on uživa u kuhanju, pripremanju ukusnih objeda, čaši dobrog vina, čitanju, slušanju glazbe i druženju s prijateljima. Koliko gušti imaju važno mjesto u njegovu životu najbolje dokazuje bačva istarskog maslinova ulja s pipcem koja u kuhinji ima počasno mjesto. Sjedi, naime, na vlastitom stolcu!

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:23