NOVO RUHO

Stana na Prisavlju od kojeg zastaje dah

Suvremeni pogled iz nebodera sagrađenog 1974. godine. Najvažnije promjene u stanu veličine 80 kvadrata bile su ugradnja stijene dužine 6,8 metara i postavljanje hrastova parketa od dasaka

U zagrebačkom Cvjetnom naselju pronašli smo stan iz kojega se pružaju vrhunske vizure na rijeku Savu i Novi Zagreb. Nalazi se na višim katovima jednog od nebodera na Prisavlju iz 1974. godine, a spektakularni pogled na zelenilo nasipa postignuto je tako da je umjesto prozora i vanjskog zida postavljena dugačka staklena stijena.

- Dugo sam bila u najmu stana u istoj zgradi, ali smještenom nešto niže. Kad smo se odlučili na kupovinu, čekala sam da se u jednom od tri nebodera u ulici oglasi stan. Šetajući jednom ispod, vidjela sam da jedan stan na višem katu nije zatvoren, da je postavljena staklena stijena i to mi je izgledalo odlično, tim više jer su ostali uglavnom sa zatvorenim lođama te rijetki stanari u neboderu imaju iz balkona otvoren pogled. Pozvonila sam susjedu da pitam kako je to izvedeno - priča nam vlasnica stana kojeg smo posjetili i dodaje da je logičan nastavak bio da i ona u svojem novom stanu napravi isti zahvat.

Otvoreni je pogled kao živa slika, prekrasan je, primjerice, izlazak Sunca. Boje vizura mijenjaju se ovisno o dobu godine, o oblacima, a često se i Sava izlije iz korita pa je i ona drukčija - nekad siva, nekad zelena, kaže vlasnica

Adaptacija je trajala šest mjeseci. Najvažnije promjene u stanu veličine 80 kvadrata bile su ugradnja stijene dužine 6, 8 metara i postavljanje vrhunskog hrastovog parketa od dasaka, za koji je vlasnicima bilo jako važno da je kvalitetan. Dok sjedimo u prostranom dnevnom boravku, iako je počela jesen, doduše topla, u ovom je stanu ljetni ugođaj.

- Otvoreni pogled je kao živa slika, prekrasan je primjerice izlazak sunca. Boje vizura se mijenjaju ovisno o dobu godine, oblacima, često se i Sava izlije iz korita pa je i ona drugačija, nekad je siva, nekad zelena, a lijepo je i kad je snijeg. Orijentacija stana je na jug - opisala je ona.

Klimu je uvela ovo ljeto, no, kaže, nije bilo ni bez nje jako vruće zbog low stakla koje odbija sunce. Zimi je također ugodno.

Vlasnica stana nam dalje priča kako je većinu namještaja naručila preko web stranice Vivre.hr, primjerice stol za objed za koji je željela da je elipsastog oblika, da se ne zapinje za njega. Ima ovdje i namještaja iz Ikee, kao što je velika neobična ljuljačka na sredini dnevnog boravka. U ovoj je prostoriji i mnogo bilja kojima odgovara svjetlost, tu su velika monstera, palma, dracena i druge. Niz je i zanimljivih detalja primjerice zdjela iz Nepala, restaurirani drveni radni stol s pogledom na Savu, dok je na otoku postavljen mramor. Kuhinja je po mjeri napravljena kod stolara. Atraktivna su rješenja i vrata od kovanog željeza na spremištu.

- Majstor je napravio okvir od lijevanog željeza, a mi smo postavili daske za ispunu. I vrata prema spavaćem dijelu stana, gdje se nalaze kupaonica, bračna i dječja soba, su od kovanog željeza sa staklom - objašnjava vlasnica, koja je ulazna vrata za stan našla na Ambijenti i marke je Porto design.

Stan je uređen uglavnom namještajem s web stranice Vivre.hr, a dječakova soba ima veliki plakat Supermana

U sobi od dječaka, školarca, dominantan je plakat stripa Superman, koji je skinut s Pinteresta. Soba nije velika, ali je funkcionalna, ima ugradbeni kutni ormar, radni stol i krevet te policu. U hodniku je i manja biblioteka. Bračna soba se sastoji od velikog kreveta, dugačkog ormara i police. Iz svih ovih prostorija pucaju s prozora vrhunske vizure na grad. No, zbog povećanja obitelji vlasnica razmišlja o mogućoj prodaji, ali, priznaje, najrađe bi ga samo proširila da je to moguće...

Više na: www.larue-nekretnine.hr

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 03:43