Dvoetažni dom u starom objektu u Rovinju

Trikovi i tajne adaptacije i uređenja stana u kući iz doba Venecije. Evo na što paziti!

 matteocetinski.com
Matteo Cetinski proveo nas je eklektičnim i karakternim stanom od 40 kvadrata kojeg je sa svojim timom u potpunosti preuredio.Otkrio nam je neke tajne makeovera stana u tako starom objektu kao što je ovaj

Kuća u koju vas danas vodimo nalazi se u starome gradu, u Rovinju. Studio dizajnera Mattea Cetinskog kupio je i preuredio drugi i treći kat kuće. Točnije, radilo se o većem stanu kojeg su adaptirali u dva dvoetažna stana, naziva Sal i Pepper.

Mi ćemo se danas prošetati onim naziva Pepper.

image
matteocetinski.com

-Nekretnina je vlasništvo mog studija. Kupili smo je kako bismo je uredili i prodali. Time se uglavnom i bavimo - otkriva Matteo Cetinski i prisjeća se kako je stan bio u jako lošem stanju kada je prvi put ušao u njega. Odmah je bilo jasno da mu je potrebna kompletna adaptacija prije uređenja.

image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com

-Srušili smo apsolutno sve unutra do temelja i napravili sve novo. Elektro instalacije, vodu, pregradne zidove, krov itd.- govori Matteo Cetinski i otkriva kako mi je u svakom projektu, pa tako i u ovom, želja bila napraviti nešto drugačije od onoga što se na tržištu nudi. Najčešće, ističe, prostor sam diktira smijer uređenja. Tako je ovaj stan u svojoj osnovi imao određen karakter.

U zidovima smo našli interesantne detalje cigle, a niša nekadasnjeg kamina (gdje se zapravo nekada kuhalo) nam je poslužila kao efektan akcent u dnevnoj sobi - priča M.Cetinski.

image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com

Dvije etaže, svaka površine 20 četvornih metara, ističu se karakternim i eklektičnim uređenjem koje osvaja na prvi pogled.

Kada se uđe u stan, odmah se nađete u dnevnom boravku koji je zapravo ‘open space‘ povezan s blagovaonicom i kuhinjom. Tu se nalaze stepenice za gornju etažu (potkrovlje) koja vodi u spavaću sobu gdje je i kupaonica. U cijelom prostoru prevladava kontrast tamnih i svijetlih boja. Pod je bijele boje a kao kontrast njemu tu su crni blagovaonski stol i kuhinja od oraha i crne pločice.

image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com

-Kuhinju smo radili s našim stolarom. Izazov je bio uklopiti sve u jedan monolitan blok. Stol u blogavaonici i stolić u dnevnoj sobi su antikviteti kupljeni u starinarnicama. Umjetnine i luster u blagovaoni su doneseni iz Maroka a autor slika ‘Grace Jones‘ i ‘Berlin‘ koje dominiraju u dnevnom prostoru sam ja - kaže Matteo Cetinski i govori kako je većinu predmeta donio s putovanja u Maroku, poput zdjelica i čaša u kuhinji, ukrasnog tanjura na zidu i lustera u blagovaonici. Majmun luster iznad stepenica je, pak, poznati dizajnerski komad Seletti. Tapeta koja dominira iznad stepenica kupljena je na Etsyju.

image
matteocetinski.com
image
matteocetinski.com

A koliko je vremenki projekt trajao, pitamo ga?

-U starom gradu se kod kompletnih adaptacija uvijek nešto nepredviđeno događa. Nikada ne znate što ćete zateći ispod određenog sloja žbuke. To je izazov ali i draž adaptacija u starome gradu. Tako smo ovdje otkirvali razne detalje od kojih smo većinu ostavili vidljivima. Uvijek je zabavno svima što niti jedan zid nije ravan (to posebno veseli keramičara, ha-ha). To su građevine iz doba Venecije i tako se nekad gradilo. Ništa se tu ne može. Zato je bitno imati građevinare koji imaju iskustva sa starim gradom kao što su moji. I poželjno je da nemaju opsesivno-kompulzivni poremećaj jer na kut od točnih 90 stupnjeva će teško naići - sa smješkom zaključuje Matteo Cetinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:04