MAGAZIN

Trk na kioske po luksuzno izdanje D&D Gold koje ćete sa zanimanjem pročitati

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Pogledajte kako su se u razdoblju od 100 godina promijenila naša mala mista

Riječ je o doista atraktivnom fotomaterijalu Dalmacije “prije i poslije”, koji treba sačuvati za buduće generacije i njihove moguće usporedbe za narednih sto godina. Split bez Rive i Makarska sa samo nekoliko kuća tek su neki od motiva ekskluzivnih povijesnih fotografija...

U magazinu D&D Gold na čak 180 stranica, koji se zasebno prodaje na kioscima, posebnu temu posvetili smo Dalmaciji. Pogledajte i sačuvajte svoj primjerak za iduće generacije svjedočanstva kako su se “naša mala mista” promijenila u samo sto godina.

image
Makarska, 1930. godine
image
Plaža u uvali Donja Luka u Makarskoj.
IVO RAVLIĆ/CROPIX

Fotografi Cropixa snimili su početkom ljeta samo za vas kadrove s identičnih pozicija starih razglednica i fotografija, te dobili jedinstven uvid u razvoj mjesta i gradova na obali. Zadar, Šibenik, Hvar, Ploče, Makarska, Trogir i Split razvili su se iz malih pitoresknih kamenih gradića i gradova u velika turistička središta. Niz stručnjaka komentirao je za D&D Gold tu preobrazbu. No ponajprije, riječ je o doista atraktivnom fotomaterijalu, koji treba sačuvati za buduće generacije i njihove moguće usporedbe za narednih sto godina. Split bez Rive i Makarska sa samo nekoliko kuća i zgrada, tek su neki od motiva ekskluzivnih povijesnih fotografija...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

U D&D Goldu pregršt je i drugih zanimljivih tekstova, zbog kojih ga nećete vrlo dugo ispuštati iz ruku. Jedna od zanimljivih tema su i poznati glazbenici, pjevači, slastičari, modne ikone i kostimografi, koji su po struci arhitekti, ali ih je život odveo u drugu poslovnu i životnu sferu ili kombinaciju zanimanja. Snimio ih je doajen hrvatske fotografije Ivan Posavec. Raskošni D&D Gold donosi i feljton o nekadašnjim gornjogradskim salonima, koji su bili središta kulturnog života Zagreba u prvoj polovici 19. stoljeća, u kojima se družilo, muziciralo i politiziralo, iz pera ugledne povjesničarke umjetnosti Snješke Knežević. No to nije sve. Od nekoliko fotopriča, izdvojimo onu o trenutačno najimpresivnijim dizajnerskim lampama na tržištu, snimljenu u Laubi. Doznajte i kako smo u jedinstvenom pejsažu Đurđevačkih peska uspjeli stvoriti boho atmosferu, kao s izleta u Kaliforniji.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

I naravno, što bi D&D Gold bio bez spektakularnih kuća i stanova iz raznih krajeva Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije, gdje je nastala divna vikendica koju su radili domaći arhitekti Iva Pauzar i njen StudioPI te studio ARHIV. Možete saznati i kako je dvojac iz Hrvatske i Italije kreirao izuzetno uspješno imanje u Istri, koje je bilo puno čitavu ovu turbulentnu turističku sezonu. Otkrijte i gdje se na obali gradi zlatna kuća!

I to nije sve... Putopis dizajnera Damjana Gebera, direktora nagrađivane agencije Brigada, o argentinskom stanju kreativnog uma, prikovat će vas na čitanje i sanjarenje u vašem omiljenom kutku doma. Ima toga još, jer nismo otkrili baš sve, i zato put pod noge do najbližeg kioska po ovogodišnji primjerak D&D Golda, koji je jednako atraktivan za ljetnu sezonu 2020. godine, kao i za početak jeseni!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 20:44