TRANSFORMACIJA

U malo dalmatinsko selo vraća se život: ‘Didinu kuću iz 1830. godine pretvorio sam u modernu vilu‘

 Filip Brala/Luka Gerlanc
Frane Mikulić studirao je u Zagrebu, ali se odlučio vratiti u rodno mjesto, tamo živjeti s obitelji i obnoviti zapuštenu djedovinu

Volimo dobre transformacije. Arhitektonski i dizajnerski smislene i promišljene. Jednu takvu predstavljamo vam danas. Idemo u Raštane, mjesto u sastavu općine Sveti Filip i Jakov u Zadarskoj županiji. Radi se o transformaciji stare djedove kuće u luksuznu vilu. Na taj zahtjevan posao odvažio se unuk i realizirao modernu vilu, preko puta koje se nalazi nekad popularna krčma ovog mjesta iz 1830. godine, naziva "Kod Frane", čiji je vlasnik, naravno, bio djed.

image
Filip Brala/
image
Filip Brala/
image

Frane Mikulić s obitelji

Luka Gerlanc/Cropix/

- Stara didina kuća u Raštanima Donjim danas je preuređena u luksuznu vilu. Selo je nekad bilo teško dostupno, što je rezultiralo iseljavanjem lokalnog stanovništva. Međutim, polako se selo vraća u život, jer ljudi sve više otkrivaju prednosti mira i života u prirodi. Blizina mora i grada daju dodatnu vrijednost ovome malom mjestu - govori nam unuk istog imena kao i dida, Frane Mikulić, koji je udružio snage s tvrtkom SIK dizajn i krenuo u makeover stare u modernu ljepoticu. Dodaje da se za to odlučio prije svega zato što je turizam na velika vrata ušao u mala dalmatinska sela, pa je ovaj potez bio nekako i očekivan i logičan.

Pogledajte video!

image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/

- Kuća zadržava tradicionalnu mediteransku gradnju izvana, vraćajući duh prošlosti. Oprema i materijali su moderni i suvremeni, a posebno se ističu elementi, rađeni prema nacrtima SIK dizajna, ograda tvrtke RINOX, namještaj tvrtke ARM i staklarski radovi koje je izvela tvrtka Svijet stakla. Tu vilu radili smo na terenu od 330 četvornih metara, ima pet soba s kupaonicama, središnji otvoreni prostor koji obuhvaća dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, a velik je 55 četvornih metara te se proteže i na vanjsku kuhinju i, naposljetku, tu je i dvorište s bazenom. Vanjska kuhinja predstavlja moderniziranu verziju nekad popularne "vatrenice", čime se zadržavaju tradicionalni elementi prostora za život i druženje. Dodatak bazena predstavlja novost, koja savršeno dopunjuje renoviranu vilu. Treba dodati i da vanjska kuhinja ima komin s ražnjem, što je posebno traženo za ovaj kraj - sa smiješkom opisuje dizajnerica Kai Ana Matulina iz tvrtke SIK dizajn.

image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/

Unuk Frane objašnjava nam da je imao mogućnosti života u gradu, u Zagrebu je i studirao, ali uza sve mogućnosti koje je imao, ipak se želio vratiti na svoju djedovinu i tu početi život sa svojom obitelji.

Zbog dotrajalosti, objekt je gotovo do temelja srušen te adaptiran, ne mijenjajući pritom gabarite. Proces obnove i uređenja trajao je nešto više od dvije godine.

Nakon što je sve gotovo, unuk Frane itekako je zadovoljan, i s ponosom ističe omiljene detalje u vili, poput, primjerice, poda koji je kompletno odrađen u mikrocementnoj tehnici. Posebno se ističu elementi unutarnje ograde, rađeni prema nacrtima SIK dizajna.

image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/
image
Luka Gerlanc/Cropix/

- Ogradu smo iskoristili kao skulpturalnu formu, koja se iz prizemlja diže do stropa prvog kata. Ono što nam se posebno sviđa kod tog elementa je to što ograda u jednom dijelu funkcionira kao nosač velikog radnog stola, koji je funkcionalno nadopunio prostor u hodniku na prvom katu - objašnjava dizajnerica Sara Rončević Rogić iz tvrtke SIK dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:03