MONTAŽNA GRADNJA

U mjestu Križ, pola sata od Zagreba, obitelj Šimić izgradila je svoj novi dom za samo 8 mjeseci

 VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
Četveročlana obitelj preselila se u montažni objekt, a ključno pri gradnji ističu odabir renomiranog proizvođača

Četveročlana obitelj Šimić za mjesto stanovanja i gradnje montažne kuće odabrala je malo mjesto Križ blizu Ivanić-Grada, koje se nalazi otprilike 30 minuta vožnje od Zagreba, odakle su se preselili. Lokaciju nisu slučajno odabrali: suprug je odrastao u pet kilometara udaljenom selu Okešinec, dok je njegova supruga iz Okola, naselja u sastavu općine Velike Ludine, koje je udaljeno od Križa 15-ak minuta automobilom.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

- Tako nam je to bila “prirodna” lokacija za bijeg iz Zagreba. Za kupnju tog zemljišta, površine 1100 kvadrata, odlučili smo se jer je u centru mjesta, pravilnog je oblika i ravne konfiguracije, a smješteno je u slijepoj ulici - kažu supružnici, dodajući kako su se za montažnu kuću odlučili prije svega zbog jednostavne, brze i pouzdane gradnje.

- Naravno, pod uvjetom da uzmete renomiranog proizvođača, gdje točno znate što dobivate, koliko će vas to koštati, jer nakon potpisivanja Ugovora, nema dodatnih troškova, te u kojem će vam vremenu kuća biti montirana. I protupotresna gradnja olakšala nam je izbor - govore nam.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Cijeli proces trajalo je otprilike godinu i devet mjeseci: u ožujku 2021. kupili su zemljište, do lipnja su radili idejno rješenje i skupljali ponude raznih izvođača, u srpnju su potpisali Ugovor s proizvođačem, zatim su radili glavni projekt, tražili posebne uvjete gradnje i predali zahtjev za građevinsku dozvolu. U veljači 2022. dobili su pravomoćno rješenje te dogovorili izvođače radova. Sredinom travnja počeli su iskopi, navozi i temelji, dok je prvi dan montaže bio sredinom svibnja. Uselili su se u prosincu.

Ipak, odluci o montažnoj gradnji prethodilo je višemjesečno istraživanje.

- Pomogli su nam i prijatelji iz Križa, koji žive već nekoliko godina u montažnoj kući, koji su nam objasnili cijelu proceduru i sâm život u montažnoj kući - kažu.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Prizemnicu površine 110 kvadrata životnog prostora s 50 kvadrata terase gradila je tvrtka Promo iz BiH, a rađena je standardnim montažnim sustavom drvenih okvira, koji su ispunjeni mineralnom vunom sa svim certificiranim materijalima prema međunarodnim standardima. Debljina vanjskih zidova je 36 centimetara, kuća je A energetskog razreda s podnim grijanjem i dizalicom topline.

Sastoji se od dnevnog prostora, gdje su boravak, blagovaonica i kuhinja, zatim tri spavaće sobe, dvije kupaonice, špajze, tehničke sobe i garderobe. Unutarnje uređenje vlasnici su sami osmislili u kombinaciji starinskog, antiknog i novog namještaja, uz prevladavajuću bijelu, sivu i boju drva.

image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX
image
VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Kuhinja, ugradbeni ormari, blagovaonski stol i stolić u dnevnom boravku rađeni su prema mjeri, a izdvajaju nam i nekoliko komada zanimljivih priča: vitrina u dnevnom boravku obiteljsko je nasljeđe supruge koju je naslijedila od prabake, a koja je stara preko 100 godina te u potpunosti restaurirana; blagovaonski stol napravljen je od hrastovih greda starih preko 100 godina, dok je stolić za dnevni boravak ručni rad pokojnog oca od supruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:01