NIŠTA MU NE FALI

Ugodan život u svega 27 četvornih metara: Transformacija koja pruža sve potrebno

 JAG Studio
Oblik, orijentacija i funkcije u stanu su uvjetovani geometrijom prostora, odnosom sa zatečenim stanjem, kao i smještajem same zgrade

Kako prostor od svega 27 metara četvornih učiniti idealnim za svakodnevni život? Unutar to malo kvadrata smjestiti dnevni boravak, kuhinju, prostor za blagovanje, spavaću sobu odnosno krevet, kupaonicu i praonicu, knjižnicu, ostavu i ormare zvuči više kao besmisleno maštarenje nego kao arhitektonski projekt. Ipak, arhitekti Juan Alberto Andrade i María José Váscones su doista dobili takav jedan konkretan zahtjev da sve ove jedinice smjeste u mali stan za poslovnu ženu. U glavnom gradu Ekvadora, Quitu, u novoj stambenoj zgradi blizu poznatog parka La Carolina arhitekti su se suočili s izrazitim prostornim i formalnim ograničenjima koja su zahtijevala novi pogled na urbani način života i oblikovanje prostora.

image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio

- Dom je po principu evolucijski i prilagođava se novim uvjetima. Doméstico se odnosi na nastanjivi artefakt koji omogućuje kondenzaciju svakodnevnih aktivnosti u jedan organizacijski element koji se lako transformira i ne žrtvuje udobnost – objašnjava nam Juan Alberto.

image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio

Oblik, orijentacija i funkcije u stanu su uvjetovani geometrijom prostora, odnosom sa zatečenim stanjem, kao i smještajem same zgrade. Svi ovi čimbenici dovode do stvaranja svojevrsnog artefakta, od poda do stropa, koji može podijeliti prostor na dva područja. Jedan oblik je element koji sjedinjuje aktivnosti, usluge i opremu, a drugi je da dobiveni prostor može postati otvoreni prostor bez elemenata.

image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio

Drvena instalacija ima različite mogućnosti u jednom obliku i materijalu; nezavisni moduli koji se odnose na specifične funkcije rješavaju sve potrebe. Umješteni moduli ispunjavaju sve želje nove vlasnice. Unutra se skriva sve što je ona zamislila prije samog početka projektiranje, od kuhinje do ostave i u samo nekoliko pokreta sve to opet nestaje i ostaje čisti prostor dnevnog boravka.

image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio
image
JAG Studio

- Svaki od ovih modula organiziran je kroz horizontalnu os koja dijeli objekt na dva dijela; donji dio za svakodnevne aktivnosti, a gornji modul za odlaganje, koji je dostupan preko pokretnih ljestava. Dizajn mobilnih, fleksibilnih i sklopivih elemenata koji se lako transformiraju i prilagođavaju cijelom artefaktu bila je jedna od glavnih strategija dizajna – govori na m arhitekt i dodaje za kraj - Doméstico se predstavlja kao poveznica arhitekture i dizajna namještaja, u kojem se prostor kreira u odnosu na nove potrebe, te konstantno smanjivanje prostora. Ova premisa dovodi u pitanje ograničenja tradicionalnog stanovanja i pruža dokaze o novim parametrima suvremenog domaćeg života, gdje prevladavaju fizička i društvena fleksibilnost temeljena na novim osobnim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:25