Brutalno moderno

Urbana kolibica iz snova

Arhitekt Fábio Galeazzo obnovio je derutnu kućicu i pretvorio je u šarmantnu vikendicu u kojoj se interijer i eksterijer savršeno isprepleću

Jako volimo prirodu. Uostalom, sigurno ste do sada primijetili da u gotovo svakom broju Nekretnina ili D&D-a profuramo neku “nature” spiku. Pogotovo nam se sviđaju eko stvari, drvo nam je uvijek prvo, okidamo na predmete koje mladi dizajneri diljem svijeta rade od papira, cikliranog aluminija ili reciklažnih bočica, a temu “kako biti eko unutar svoja četiri zida i malim radnjama pomoći u velikoj misiji spašavanja Majke Zemlje” imali smo do sada…hm…barem pet puta.

Cilj uređenja bio je spojiti skandinavski dizajn s rustikalnim komadima

I nemojte misliti da naša opsesija prirodom proizlazi od toga što svakodnevno pješačimo, trčimo, ležimo u travi, planinarimo, bicikliramo, kampiramo… To, naime, uopće ne radimo. Nemamo tzv. dva osnovna “V” preduvjeta za to.Volju i vrijeme. No, negdje podsvjesno u sebi težimo svemu tome. Želimo sve to. Otud sve prijašnje “opsjednuti smo prirodom” teme, pa tako i ova koju vam danas donosimo.

Aaa…Kako je dobra. Genijalna. Selila bih se sutra u nju. Gdje treba potpisati da pristajem živjeti zauvijek u ovoj šarmantnoj kućici? Ovu su samo neki od komentara koje je izazvala preslatka urbana koliba u Brazilu, čije nam je fotografije poslao arhitekt iz São Paula Fábio Galeazzo.

Urbana koliba pravi je naziv projekta koji je Fábio Galeazzo dovršio prošle godine. Izvana, iskreno, ne obećaje mnogo. Mislim, slatka je ona – onako šarena, kaotična, niska, kao neka “gipsy” kamp prikolica. No, poprilično smo sigurni da se ne bi baš svima svidjela. Unutra je, pak, sasvim druga priča.

Radi veće nosivosti nova struktura kućice počiva na bambusovim gredama

Dobro, i interijer je pomalo otkačen i neočekivan, ali istovremeno je brutalno moderan, ugodan i jako poželjan za boravljenje. – Cilj koji sam postavio sebi od samog početka projekta bio je što je više moguće povezati unutrašnjost s obližnjom prirodom. Ipak je ovdje riječ o suvremenoj kolibici kojoj i je neka svrha suživot s eksterijerom.

Najzanimljiviji detalj koji smo realizirali u tu svrhu jest golema okrugla polica čiji je središnji dio staklena stijena kroz koju se pruža lijep pogled na zelenilo vani – kaže arhitekt i dodaje kako je i odabir namještaja bio ciljano planiran.

Središnji dio kolibe krasi divovski Chifruda stolac dizajnera Sergia Rodriguesa i golema viseća Dedonova sjedalica krevet, koja je inače namijenjena eksterijeru, ali ovdje se savršeno uklopila u interijer. – Spojili smo ljepotu skandinavskog dizajna s rustikalnim komadima i nekim egzotičnim detaljima poput, primjerice, stolca koji izgleda kao da je ispao iz kuće poglavice indijanskog plemena, te skulptura u obliku glava – objašnjava arhitekt Fábio Galeazzo.

Ova kolibica je prije dolaska arhitekta bila napuštena, prilično derutna kućica koju je trebalo obnoviti da postane stabilna. Galeazzo se odlučio na minimalne intervencije kako ne bi narušio originalnu gradnju i izgled. – Zbog toga što postojeća struktura nije mogla podnijeti prevelik teret, kolibica je obnavljana uz pomoć bambusovih greda. Sada je idealno mjesto za bijeg od stvarnosti. Lijepo uređena, kao stvorena za guštanje, odmaranje, opuštanje uz tišinu koju ponekad prekine tek pjev ptica ili ples grana na laganom vjetru – zaključuje arhitekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 22:47