Kategorija industrijske arhitekture

Vinarija Kutjevo arhitektonskog ureda 2 ARHITEKTA konkurira za nagradu Building of the Year 2020 portala ArchDaily!

Vinarija u Kutjevu konkurira za nagradu Building of the Year 2020 portala ArchDaily

Vodeći svjetski portala koji se bavi arhitekturom, ArchDaily.com, nominirao je Vinariju Kutjevo u kategoriji industrijske arhitekture za nagradu Building of the Year 2020.

Riječ je o jednom od posljednjih ostvarenja arhitektonskog ureda 2 ARHITEKTA iza kojeg stoje arhitekti Tomislav Čurković i Zoran Zidarić.

VINARIJA KUTJEVO

Vinarija Galić smještena je u Kutjevu, u Vallis Aurea-i, kolijevci hrvatskog podrumarstva i vinarstva.

Esencijalno i jasno arhitektonsko oblikovanje proizlazi iz namjere da se građevina ne ističe u gradskoj strukturi, ali da pritom ostane suvremena i svjedoči o vremenu u kojem nastaje. Inspiracija se crpi iz tradicionalnih vinskih podruma te autohtonih seoskih kuća. Okolnu izgradnju obilježavaju betonski postamenti koji uglavnom ostaju nezavršeni i grubi, a zidovi se izvode od opeke koja kroz vrijeme poprima patinu i robustan izgled. Vinarija se dijeli funkcionalno i estetski na dvije zone (donja – beton, gornja – cigla).

Donja zona, iz masivnog natur betona, svoju oblikovnu inspiraciju pronalazi u požeškim arkadama koje otvaraju i zatvaraju prostor za odležavanje bačava. Bačve za pohranu vina tradicionalno se smještaju pod zemlju u vinske podrume, no takvo je oblikovanje u ovom slučaju onemogućeno zbog prirodne konfiguracije terena, ali i zbog težnje za neposrednim kontaktom bačava i unutrašnjeg prostora s ulicom i prolaznicima. Stoga se bačve smještaju u sjenu tamnog stakla i masivnih betonskih lukova koji otvaraju prostor vinarije prema ulici.

Hrastove bačve unutar „uličnog izloga“, tvore tampon zonu između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Iznad betonskog postamenta, koji sadrži prostore za pohranu, izlaganje i degustaciju vina; nalazi se proizvodno-skladišni prostor koji se “obučen u opeku“ potpuno zatvara prema ulici, a kontakt ostvaruje preko gospodarskog dvorišta.

Za projekt možete glasati OVDJE!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:06