Family savjeti za pet

Makeover spavaće sobe mlade tročlane obitelji

Otkrijte što sve predlažemo Adinoj obitelji koja spavaću sobu dijeli s djetetom

U nedavnom nagradnom natječaju Dom i dizajna & Familyja pet je sretnih dobitnika osvojilo poklon-bon vrijedan 1000 kuna u Family web trgovini, ali i naše stručne savjete koji će im pomoći pri organizaciji i opremanju spavaće sobe.

Danas ćemo čitateljici Adi pomoći da uz naše savjete i proizvode iz asortimana Family web trgovine uredi spavaću sobu u funkcionalnu prostoriju.

Ada i suprug godinama nisu obraćali pozornost na izgled spavaće sobe. Kao i većina nas, jednostavno ih nije bilo briga kako izgleda prostorija u kojoj se većinu vremena spava. Trebalo je proći mnogo godina i doći prinova kako bi par shvatio da je ta soba, najmanja u domu i jedna od najbitnijih, namijenjena samo njima i da hitno treba makeover.

Prijavili su se na nagradni natječaj Dom i dizajna & Familyja te osvojili poklon-bon vrijedan 1000 kuna u Family web trgovini, ali i naše stručne savjete koji će im pomoći pri organizaciji i opremanju spavaće sobe.

Naš savjet Adi je da za novu spavaću sobu odabere stil uređenja koji će biti moderan i veseo s dosta svijetlih nijansi. Prostor treba biti dinamičan kada su u pitanju boje i detalji, ali i uredan. Naime, za svaku spavaću sobu je izuzetno bitno da ne postane odlagalište stvari, već da je sve lijepo pospremljeno, mirišljavo, ugodno oku i udobno na dodir.Spavaća bi soba trebala biti prostorija u koju kada uđete, ne želite iz nje izaći i jedva čekate da se ušuškate u finu posteljinu i utonete u miran san. Vjerujte nam, buđenje u ambijentu koji nije čumezić, već lijep prostor detalj je koji čini razliku.

Zahvaljujući kvalitetnom rasporedu, ova spavaća soba treba minimalne intervencije, i to uglavnom "kozmetičke". Kao što smo već rekli, ovu spavaću sobu roditelji dijele s djetetom pa bi je prilikom uređenja trebalo prilagoditi i bebi koja raste. Pritom bi naglasak trebao biti na dobroj rasvjeti, s obzirom na to da spavaća soba nema direktan izvor dnevnog svjetla. Više manjih lampica pritom može biti dobro rješenje s kojim roditelji mogu stvarati željenu atmosferu, a izvor svjetlosti prilagoditi trenutnim potrebama.

Ovdje bismo željeli naglasiti da, bez obzira na to što je spavaća soba zajednička cijeloj obitelji, trebala bi biti višenamjenska prostorija, koja će se prilagođavati i mijenjati ovisno o djetetovim godinama i potrebama. O tome je potrebno razmišljati odmah pri prvom uređenju sobe kako bi se ona poslije što lakše transformirala, bez nepotrebnih dodatnih ulaganja i većih građevinskih radova.

Iako dijete vjerojatno većinu vremena provodi u igraonici u dnevnom boravku, večernja igra, čitanje knjiga, maženje i uspavljivanje od prvog se dana odvijaju isključivo u spavaćoj sobi. Zbog toga je izuzetno bitno odmah na početku odabrati kvalitetne i dugotrajne materijale. Mekani tepih na kojem će biti smješten dječji krevetić i na kojem će se dijete moći igrati jedna je od stvari koje ova spavaća soba treba te kvalitetnu, ugodnu i udobnu posteljinu. Osim toga, ona mora biti atraktivna, ali istodobno funkcionalna, što znači da svojom strukturom, organizacijom, bojom, materijalima i odnosima između svih tih elemenata omogućava djetetu igru, razmišljanje i potiče ga na kreativno izražavanje.

Još jedna od stvari koju smo zamijetili u spavaćoj sobi ovog mladog para su otvorene police na kojima vlasnici drže odjeću i druge sitnice. Naš savjet ovom mladom paru je da ove otvorene police zamijene policama koje se mogu zatvoriti, s obzirom na to da djeca brzo rastu i sve što im je na dohvat ruke moraju doživjeti svim svojim osjetilima, što u nekim situacijama može biti opasno. Osim toga, zatvorene bi police u ovoj spavaćoj sobi vlasnicima stvorile osjećaj reda, a samim time mjesto na kojem će svakodnevno uživati sa svojim djetetom. I za kraj lijepa posteljina na bračnom krevetu - s modernom posteljinom i mnogo mekanih jastuka i dekica dobit će se dojam udobnosti.

U galeriji pogledajte koje smo proizvode iz Family web trgovine odabrali za Haninu spavaću sobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:02