Tržište

Nijemci najviše pretražuju stanove u Zagrebu i Osijeku, od kuća posebno vole jedan otok

Otok Vir

 LUKA GERLANC/CROPIX
Istražili smo za koju vrstu nekretnina i na kojim lokacijama u Hrvatskoj stranci pokazuju najveći interes, pretražujući oglasnike za nekretnine te iz kojih zemalja dolaze

Što kupci ili znatiželjnici o stanju na tržištu nekretnina iz inozemstva pretražuju na domaćim internet-oglasnicima?

Na oglasniku Crozilla.com strani posjetitelji su tijekom lipnja pokazali velik interes za nekretnine na Jadranu i one na području Zagreba. Statistike pokazuju da stranci čine značajan dio, čak oko 30 posto, ukupnog prometa nekretnina u Hrvatskoj, a najčešći kupci nekretnina dolaze iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Iako, prema nekim pokazateljima, to je lagano u padu posljednjih mjeseci.

Uz navedene zemlje česti posjetitelji mreže oglasnika Indomio su i oni iz Srbije i BiH. Mnogo je razloga zašto stranci kupuju nekretnine kod nas. Uz prirodne ljepote, zasigurno i zato što su unatoč rastu cijena nekretnine u Hrvatskoj i dalje jeftinije nego u brojnim drugim zemljama, stoga ne iznenađuje velik interes. Ulagački potencijal, kvaliteta života, turizam, obala, kulturna baština i prirodne ljepote - tek su dio razloga zbog kojih je Hrvatska zanimljiva stranim kupcima.

Prema Mladenu Matijeviću, regionalnom direktoru tvrtke Indomio, strani kupci kupuju nekretnine za odmor, drugi za stanovanje, dok dio njih vidi potencijal za investiranje. Stoga i ne čude lokacije za koje su pokazali najveći interes.

image

Osijek

/SHUTTERSTOCK

Prvi izbor

Zagreb i Osijek bili su u lipnju prvi izbor i onima koji su oglasnik pretraživali iz Njemačke. Uz navedene gradove, među stranim posjetiteljima dominiraju i županije Istarska i Zadarska u kojoj prednjači Vir, za koji su potencijalni kupci iz Njemačke i Austrije pokazali poseban interes.

- Bez obzira na to radi li se o domaćim ili stranim kupcima, stanovi u Zagrebu prvi su izbor potencijalnih kupaca nekretnina - rekao je Mladen Matijević.

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz Njemačke tijekom lipnja su najviše pretraživali stanove u Zagrebu i stambene objekte u Osijeku. Kada je riječ o kućama, najviše ih je zanimalo područje Istarske i Zadarske županije, s posebnim naglaskom na otok Vir.

image

Otok Vir

/SHUTTERSTOCK

Novogradnja

Austrijanci su se, s druge strane, posebno zanimali za stanove u Crikvenici i kuće na Viru.

Potencijalni kupci iz Slovenije su tijekom lipnja najveći interes pokazali za stanove koji se prodaju na području Istarske županije, posebno u Červar-Poratu, te za one u Zagrebu. Što se tiče kuća, najviše su pretraživali područje Zadarske i Istarske županije.

Posjetitelji iz Srbije najviše su se zanimali za stanove u Zagrebu, te su također pokazali interes za onima u Rovinju i Puli. Kada je riječ o stanovima za najam, najtraženiji gradovi bili su im Pula i Rijeka.

Bosna i Hercegovina također ima svoje predstavnike među posjetiteljima oglasnika Crozilla.com. Njih je tijekom lipnja najviše zanimalo tržište stanova u Zagrebu, s posebnim fokusom na novogradnju. Također su se interesirali za ponudu stanova u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Što se tiče najma, najveći interes su pokazali za stanove u Splitu.

Zanimljiv je podatak i da su, osim posjetitelja iz susjednih zemalja poput Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine, informacije o tržištu nekretnina provjeravali i oni iz Austrije. Posjetitelji oglasnika iz tih zemalja posebnu su pozornost skrenuli na jeftine nekretnine u okolici Zagreba, te je vrlo vjerojatno da se radi o domaćim ljudima i onima iz regije koji tu žive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:01