STAN NA POSLJEDNJOJ ETAŽI

Obiteljska idila u zagrebačkom potkrovlju

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

  • AUTORI PROJEKTA: Mislav Bašić, mag.ing.arch., Monika Lepen Terihaj, dipl.ing.arh, Martina Kinkela, mag.ing.arch.
  • FOTOGRAF: Zvonimir Miletić

Božićni blagdani uvijek nađu načina za ugrijati i najhladniji zimski dan. Dobrotom, osmjehom, veseljem, kuhanim vinom, obiteljskim okupljanjima. Upravo je toplina obiteljske idile tema ovog životnog projekta mlade obitelji. Još k tome je u božićnom ruhu i duhu. Prije dvije zime mlada obitelj nam se obratila sa željom da od neuređenog potkrovlja stvori topao dom. Nakon prvih skica i ideja, kroz nekoliko mjeseci projektiranja i dizajniranja, izradili smo projekt uređenja o kojem smo već pisali u lanjskoj, proljetnoj kolumni.

Zatim su krenuli oni - radovi. Često znamo reći da projekt počinje tek kada se otvori gradilište. Uslijedilo je novih nekoliko mjeseci ispunjenih dogovorima, koordinacijama, terenskim konzultacijama i kompromisima. Treba se dobro pripremiti i težiti minimalnim odstupanjima i iznenađenjima, no neka od njih uspiju naći put prema gradilištu.

Iako su se nužne promjene prilikom izvođenja radova dogodile, zajedničkim snagama, na relaciji investitori – izvođači – arhitekti, potrudili smo se da finalan rezultat i ugođaj sa 3D prikaza bude što vjernije prenesen u stvarnost. Stvarnost vam danas radosno predstavljamo u njenom idiličnom, božićnom, zimskom ruhu. Stan podsljemenske zone obiluje i kvadratima i visinom. Ukupno 130 kvadrata stana na posljednjoj etaži obiteljske kuće krasi velika terasa, balkon i lođa što broje dodatnih 35 kvadrata.

via GIPHY

Prazno, prostrano arhitektonsko platno koje smo jedva čekali osmisliti iscrtati, ispuniti. Na naše veliko zadovoljstvo, investitori su hrabro prihvatili nešto novo, drugačije, zaista „totalno drugačije od drugih“ u svom domu. Mi ga od milja zovemo Kubus. Srednje ime mu je Multipraktik. Čak 5 funkcija sakrivenih u pomno osmišljeni stolarski element koji nenametljivo dominira prostorom.

via GIPHY

via GIPHY

S jedne strane on je udomio dio kuhinjske bijele tehnike, s druge služi kao spremišni prostor blagovaonice, treća strana je posvećena intelektu i zabavi, odnosno prostoru za rad, učenje, ali i obiteljske hobbyja, dok se na gornjoj etaži našeg Kubusa sakrio jedan od intimnijih kutaka dnevnog prostora – mala galerija za čitanje i opuštanje, po potrebni i popodnevni spavanac.

via GIPHY

Peta funkcija je dobro čuvana tajna. Jer baš takva i treba biti. Ona se zove ostava i svi mi je istovremeno jako volimo i izbjegavamo. Volimo jer u nekoliko trenutaka može sakriti sav nered u stanu. Izbjegavamo jer nam se taj sakriveni nered ne da sređivati.

Iako bi sada mogli ispisati još nekoliko stranica vezano za samo projektiranje, odabir materijala, kombiniranje boja, rasvjete i detalja, prepustit ćemo vas slikama, jer zajedno ipak govore nekoliko desetaka tisuća riječi više od nas. Dok se družite sa slikama ovog interijera, pozvat ćemo vas da nakratko, s nama, zamislite ljepotu čitanja dobre knjige na vrhu Kubusa, uz šalicu tople čokolade i pokoji fini domaći keks.

Ili pak jutarnju kavu na kuhinjskom otoku s pogledom na šumu. Obiteljsko slaganje puzzlea uz sljemensko zelenilo. Obiteljski ručak dok se djeca bezbrižno igraju u dnevnom boravku. Prvi snijeg uz upaljeni kamin, pod dekicom, gledajući božićni ili novogodišnji filmski maraton. Druženje s prijateljima uz friško pečene slane zalogajčiće i fino vino. Sve su to trenuci i elementi koji svatko od nas sam unosi u vlastiti dom. Temelj tome je često nevidljiv, ali potreban. Dobar projekt i još bolja izvedba.

U svakom projektu, mi, arhitekti i dizajneri, pronađemo nešto što nam je jako drago, bitno, posebno. U ovom stanu bismo mogli pričati o jako puno dragih i bitnih nam elemenata. Kamin, dekorativne zidne tehnike, ukrasne visilice, stropne grede, kubus, kuhinjski otok, galerija. No, najdraža nam je ipak odvažnost i povjerenje koje su nam dali vlasnici ovog toplog, modernog doma. Jer bez toga ovakav ne bi bio.

Pripreme za Novu godinu sve su bliže jer 2019. Već užurbano stiže pa je vrijeme da vam mi , posljednji puta ove godine, pošaljemo naše pozdrave, uz želju da vam nadolazeća godina bude ispunjena lijepim trenucima!

Vašim domovima pak želimo da budu baš onakvi kakvi su vam potrebni - funkcionalni, kvalitetni, topli zimi, ugodni ljeti, svima lijepi, a vama najljepši.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4uha

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:45