RE:D konferencija

Pred Hrvatskom je dobra godina za ulaganje

Poslovne zgrade Matrix

 Spiller Farmer
Vodeća domaća stručnjakinja Vedrana Likan analizira utjecaj globalne situacije na regionalno tržište nekretnina i prognozira što nas čeka u 2024.

Jedna od najiščekivanijih prezentacija na nadolazećoj RE:D konferenciji, koja će okupiti vodeće stručnjake iz industrije nekretnina, ona je Vedrane Likan, partnerice i direktorice Colliersa Hrvatska - Slovenija - BiH. Tema njezine prezentacije bit će "Utjecaj globalne situacije na regionalno tržište nekretnina", a jedno od najzanimljivijih pitanja koje će na njoj otvoriti jest kako globalni investicijski trendovi utječu na investicijsku klimu u Hrvatskoj.

image

Vedrana Likan, partnerica i direktorica Colliersa Hrvatska - Slovenija - BiH

Sanjin Kaštelan

- Hrvatsko tržište nekretnina još nije pogođeno globalnim trendovima u sektoru nekretnina, ali treba uzeti u obzir da se ti trendovi kad-tad preliju na Hrvatsku, no s vremenskim odmakom. Ono što je dodatno utjecalo na činjenicu da još nismo podlegli negativnim trendovima jest ulazak Hrvatske u Schengen i eurozonu početkom 2023. godine, čime se Hrvatska na cjelokupnoj gospodarskoj sceni prošle godine, ali i početkom ove, ponašala drugačije negoli druga usporediva tržišta. Upravo je to rezultiralo većom aktivnošću te je volumen samih transakcija u 2023. u odnosu na 2022. osjetno veći - 480 milijuna eura u 2023. u odnosu na 398 milijuna eura u 2022. godini - rekla nam je Vedrana Likan.

Sektori koji su lani bili u fokusu investitora prije svega su uredski, i to primarno u Zagrebu, gdje je uspješno zaključena prodaja Eurocentra i zgrada Matrix A i B, te turistički, koji je obilježila prodaja Sunčanog Hvara i Novi Vinodolski Resorta. Na razvojnoj i investicijskoj strani u prošloj i ovoj godini svakako ne smijemo zanemariti ni nagli rast industrije i logistike kao jedan od najzanimljivijih i propulzivnijih sektora komercijalnih nekretnina, koji doživljava zamah iz više razloga, a ponajviše zbog dugo generirane potražnje za prostorima, ali razliku čine i solidna infrastruktura, tehnički obrazovana radna snaga te blizina zapadnih tržišta EU.

Činjenica je da već nekoliko godina bilježimo snažan utjecaj i ulogu domaćeg i regionalnog kapitala u Hrvatskoj. Vedranu Likan pitali smo koga možemo izdvojiti kao aktualno najveće investitore.

- Na hrvatskom tržištu prisutni su snažni domaći investitori, poput HOK-a, zatim regionalni, od kojih bih izdvojila Alfi fond, ali i globalni investitori, koji aktivno promatraju zanimljive prilike na tržištu, a od njih se najpropulzivnijima čine Eagle Hills i Blackstone. Ono što će sigurno biti zanimljivo promatrati na našem tržištu jest i omogućeno agresivnije investiranje domaćih mirovinskih fondova i osiguravajućih društava, koja će s novom regulativom moći direktno ulagati u nekretnine te će vrijeme pokazati njihov utjecaj na samo tržište i u pogledu kretanja cijena. Kao posljedicu svakako očekujemo zadržavanje interesa za hrvatsko investicijsko tržište u segmentu nekretnina, no ujedno naglašavamo da ne očekujemo drastične promjene, prije svega zbog ograničene ponude našeg tržišta nekretnina i dostupnih prilika po očekivanim cijenama. Ono što svakako jest velika prednost pri ulasku tog tipa domaćih institucionalnih investitora dokaz je da tržište ulazi u zreliju fazu, s više profesionalnih igrača, te da će biti još dinamičnije i likvidnije, a time i atraktivnije za sve tipove, pa i internacionalne investitore - odgovorila je Likan.

image

Poslovna zgrada Eurocentar

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Postavlja se pitanje koliko je Hrvatska u pogledu tih trendova drugačija u odnosu na ostatak svijeta? Naime, kamate i dalje rastu i novac se čini sve skupljim.

Zbog inflacije koja je još uvijek prisutna diljem svijeta, središnje su banke sredinom 2022. godine započele proces podizanja kamatnih stopa kako bi usporile inflaciju i samu potražnju. Globalno, investitori se još prilagođavaju novim troškovima financiranja, odnosno novim kamatnim stopama. Više kamatne stope podigle su prinose na manje rizične financijske instrumente poput državnih i korporativnih obveznica, što vidimo i u Hrvatskoj kao jedan od novih i vrlo uspješnih modela investiranja. S obzirom na više prinose na te manje rizične instrumente, investitori imaju veću averziju prema riziku te traže i očekuju više prinose na nekretninama.

Pitanje je što možemo očekivati, odnosno kako će prelijevanje tih trendova dodatno utjecati na naše tržište.

- Trenutačno postoji relativno velik jaz u očekivanjima u cijeni između vlasnika koji su prodavatelji nekretnina i potencijalnih kupaca, što ipak dovodi do određene stagnacije na tržištu i potencijalnog usporavanja i pada cijena unutar samog sektora nekretnina. S obzirom na još uvijek prisutne inflacijske pritiske te relativno više kamatne stope u odnosu na prethodne godine, generalno možemo očekivati prilagođavanje traženih cijena nekretnina samih vlasnika, no s obzirom na dostupnost i brzinu kretanja kapitala, možemo biti optimistični i s razlogom očekivati dobru investicijsku godinu u Hrvatskoj - zaključila je Vedrana Likan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:10