Shopping bez muke

5 savjeta za kupovinu novog namještaja

 

Za većinu nas kupovina dizajnerskih ili općenito većih komada namještaja predstavlja ne samo financijski nego i mentalni napor je osim što moramo uložiti više novca, odabrani komadi trebali bi nam služiti više godina i cijelo to vrijeme izgledati izvrsno. S obzirom na te zahtjeve nije neobično da želimo biti apsolutno sigurni u svoj odabir prije nego, primjerice, kupimo novu sofu ili blagovaonski stol. Pitanje koje se nameće u slučaju kupovine je kako možemo znati da je to zaista najbolji izbor? Pročitajte u nastavku pet praktičnih savjeta koje od sada nadalje primjenjujte pri svakoj kupnji i vaš će vam novčanik biti zahvalan!

Organizirajte svoje misli prije nego krenete u kupovinu

Prije nego se bacite na uređivanje preporučljivo je provesti jedno vrijeme u potrazi za inspirativnim fotografijama koje će vam pomoći da lakše zamislite izgled svoga doma. No, nije važno samo prikupiti lijepe fotografije interijera na Pinterestu ili pak Instagramu! Ključno je da jednom kad ih izdvojite suzite svoj odabir i proučite kako bi pojedini komadi izgledali skupa prije nego zapravo krenete u kupnju. Danas postoji zaista bezbroj aplikacija i programa koji će vam pomoći da okupite sve elemente koji vam trebaju na jedno mjesto i vidite odgovaraju li zaista vašem stilu i ukusu!

Velike komade kupite prve

Kada se pokušavate držati određenog budžeta glavno pravilo je da velike investicije odradite prve! U svijetu uređenja to znači da ćete svoj prostor opremiti velikim komadima namještaja prije nego počnete kupovati dodatke i ukrase. Tako će vaša prostorija biti odmah funkcionalna, makar vam trebalo malo dulje da ju dovršite detaljima koji vam se sviđaju. Najjednostavniji način kako odrediti prioritete jest da napravite dva popisa. Prvi treba uključivati sve predmete i komade koje želite imati u svojoj prostoriji. Potom iz tog popisa izdvojite najnužnije komade po redoslijedu važnosti te uključite i cijene u svoj popis. To će vam jasnije pokazati u kojoj će mjeri koji komad iscrpiti vaš budžet te će vam također pomoći odrediti ciljeve po pitanju štednje.

Nemojte zaobilaziti korištene predmete

Imate li ograničeni budžet ne biste se trebali ustručavati razmotriti rabljene komade kojima možete opremiti svoj dom za djelić cijene koju biste inače potrošili u dućanu. Za kupovinu rabljenog namještaja trebat će vam malo strpljenja, ali može vam se dogoditi da ulovite apsolutno predivan komad u gotovo savršenom stanju jer se prethodni vlasnik seli i mora se u kratkom roku svega riješiti! Svima su nam dobro znane internetske tražilice na kojima možemo pretraživati ponudu na razini države, ali i inozemstva, a sada postoje i aplikacije koje vam javljaju kada netko u vašem kvartu prodajte stvari koje im više ne trebaju.

Izmjerite sve (najmanje) dva puta

Svi koji su ikada kupili veći komad namještaja bez prethodne pripreme potvrdit će vam koliko je važno dobro izmjeriti ne samo komad namještaja u dućanu, nego i samo mjesto gdje će vaš odabrani komad stajati, a da o otvoru kroz koji taj namještaj mora proći ni ne govorimo. Preporučljivo je zato prvo otići u izvidnicu u dućan i dobro zabilježiti mjere željenog komada pa kada dođete doma provjeriti funkcioniraju li te mjere u vašem prostoru. Poslužite se komadom špage koji ste odrezali u skladu s mjerama vašeg novog komada te ga položite u prostor kako biste dobili bolji dojam kako će vaš namještaj funkcionirati u interijeru te koliko ćete imati mjesta za hodanje jednom kad postavite svoje nove komade.

Dva puta provjerite svoj odabir boja

Kalibracija naših monitora može izmijeniti boju koju gledamo na ekranu računala, a to često čini i rasvjeta u salonu namještaja. Imajte to na umu prilikom kupovine pa zatražite uzorke koje možete unajmiti te poslije vratiti u dućan kako biste provjerili hoće li boja vašeg novog kauča zaista izgledati kako ste zamislili u vašem prostoru i hoće li se slagati s ostatkom vašeg interijera. U slučaju da trgovina u kojoj ste planirali kupiti svoj novi namještaj nema uzorke, provjerite recenzije na internetu prije nego se zaista odlučite.

Izvor: Freshome

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:59