kućni vrt

Biljke sigurne za kućne ljubimce

Odlučite li se podijeliti svoj životni prostor s kućnim ljubimcem, bila to mačka, pas, ptičica, zeko ili neka druga životinjska vrsta, vaš će se život u potpunosti promijeniti. Nove obaveze koje se preuzeli na sebe dodavanjem novog člana svojoj obitelji sa sobom nose mnogo veselja, smiješnih situacija i puno zadovoljstva, no i neke neočekivane promjene. Iako se možda isprva ne čini tako, ali naši voljeni ljubimci uvelike utječu na uređenje naših domova, od razmještanja (i pospremanja) različitih igrački po kući ili stanu, postavljanja penjalica, odabira lijepih krevetića ili kaveza i izrade grebalica pa do često neuspješnih pokušaja zaštite namještaja od vragolastih kandžica i zubića.

No unatoč tim malim nepodopštinama, životinje nas uveseljavaju i daju nam dozu bezuvjetne ljubavi. Briga za njihovo zdravlje i dobrobit nadilazi pravilnu prehranu i redovne šetnje - važno nam je i čime čistimo svoj dom, kako ga štitimo od mogućih nametnika i kakve biljke unosimo u svoj prostor. Pri odabiru dekorativnih kućnih biljaka važno je imati na umu i njihovu toksičnost odnosno pripaziti da novi dodatak našem kućnom vrtu ne bi slučajno uzrokovao probleme našim kućnim ljubimcima. Pri kupnji obavezno provjerite kod cvjećara jesu li biljke ili cvijeće koje ste odabrali sigurni za životinje, a u nastavku pogledajte popis biljaka s kojima ne možete pogriješiti!

FALENOPSIS ORHIDEJA predivna je biljka koja cvjeta mjesecima i može krasiti vaš dom godinama, ako se pravilno njeguje. Sasvim je sigurna za vaše kućne ljubimce i odličan je dodatak uređenju. Iako joj ne treba mnogo svjetla, svejedno se savjetuje smjestiti je uz prozor, no pripazite da ne bude na propuhu. Zalijevanje jednom tjedno u jutarnjim satima možete odraditi ili potapanjem posude s korijenjem na par minuta u vodu ili špricanjem vode po njezinom zračnom korijenju.

AFRIČKA LJUBIČICA cvijet je koji voli puno svjetla, ali će vas zato nagraditi cjelogodišnjom cvatnjom! Ljubičasti cvjetovi i mesnati listovi ove biljke izgledat će najbolje ako ih zalijevate mlakom vodom koja je odstajala dva dana. Zalijevajte samo njeno dno, a izbjegavajte polijevanje listova jer i kap vode može uzrokovati stvaranje mrlja na njihovoj površini. Još jedan trik za izvrstan izgled ove biljke jest redovno okretanje teglice kako bi se spriječilo naginjanje cvjetova prema izvoru svjetlosti.

BAMBUS se lako uzgaja pa ako vaša mačka i gricne koji list, bez brige. Bambus voli svjetlost, no nemojte ga stavljati izravno na sunce kako mu ne bi stradali listovi. Njih inače treba prskati vodom, a cijelu biljku od proljeća umjereno zalijevati. Budući da potječe iz toplih krajeva, zimi je potrebno održavati malo višu temperaturu uz oskudno zalijevanje.

KOVRČAVA PAPRAT iznimno je dekorativnih zelenih listova koji mogu postići dužinu od čak 1 metra! Ova biljka voli vlažan zrak, zimsko zalijevanje jednom tjedno, a u toplijim mjesecima dva do tri puta tjedno. Nije ljubitelj propuha, a lišće joj je dobro vlažiti mekom vodom.

KKLOROFITUM ILI KORDILINA vrlo je raširena i omiljena sobna biljka. Njezina posebnost upravo je u ljepoti prugastih i zelenožutih listova. Klorofitum je biljka koja ne zahtijeva previše i koja je prije svega otporna, no ne odgovara joj izravna sunčeva svjetlost. Zbog visećeg rasta idealna je za košare i tegle koje možete smjestiti na visoke police pa interijeru može dati efektan zeleni pečat.

ARECA PALMA nezahtjevna je sobna biljka poznata kao odličan pročišćivač zraka. U tom pogledu spada u sam vrh popularnih biljaka, a njezini veliki i upečatljivi listovi u vaš će prostor unijeti toplinu i osjećaj tropskih krajeva.

SLONOVA NOGA ILI NOLINA lisnata je sobna biljka čiji donji zadebljani dio stabla zaista podsjeća na slonove noge. Nolina pripada porodici agava. Mlade biljke najčešće imaju samo jedno stablo s lisnom rozetom na vrhu, a starije se razgranavaju i u prostoru djeluju veoma dekorativno.

MARANTA je popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva). Ona navečer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu. Smjestite li je na sjenovito mjesto, nagradit će vas lijepim šarama i svakodnevno uljepšavati vaš životni prostor, a poželi li je vaš psić pomirisati, a maca se njome poigrati - te su aktivnosti za vaše ljubimce bezopasne.

Izvor: Savvy Gardening

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:37