Cijene stanova u Zagrebu

Stan od 60 kvadrata danas stoji čak 53.000 eura manje nego 2007.

Kada govorimo o kretanju cijena na tržištu nekretnina na mjesečnoj razini, teško je pojmiti koliko su cijene zapravo pale u odnosu na godine kada recesija nije bila ni na vidiku. Zašto? Uglavnom je riječ o neznatnim pomacima, koji se često mjere u decimalama postotaka. Tako se jedan mjesec bilježi pad od 0,4 posto u odnosu na prethodni, drugi porast od 0,9 posto, a treći opet pad od, recimo, 2 posto. Potencijalni kupci i obitelji koje razmišljaju o kupnji stana to, zasigurno, teško prate jer nikako ne mogu odlučiti kada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine.

Odlična prilika

Međutim, znamo li da su cijene dosegle samo dno, složit ćemo se ako kažemo da je pravo vrijeme za kupnju nekretnina – sad! Tome u prilog govore i predviđanja stručnjaka, koji ističu kako se ne očekuje daljnji, značajniji pad cijena. Stoga, nismo mogli odoljeti usporedbi cijena s vremenom kada se prodavalo i kupovalo apsolutno sve, bez obzira na precijenjene iznose, kako bismo se uvjerili koliko su zapravo pale cijene nekretnina. Uzmimo za primjer Zagreb, u kojem je u veljači ove godine prosječna tražena cijena stana, prema podacima portala Crozilla, iznosila 1582 eura po kvadratu.

Pravo vrijeme za kupnju je sad jer cijene, predviđaju stručnjaci, neće drastično padati, ali neće ni rasti

U istom mjesecu 2007. godine prosječna tražena cijena stana iznosila je 2463 eura, što znači da su tražene cijene kvadrata u metropoli pale za čak 881 euro, odnosno 6700 kuna! Daljnjom računicom dolazimo do još zanimljivih podataka: za stan od 60 kvadrata u veljači se tražilo 94.920 eura, a u istom mjesecu 2007. godine čak 147.780 eura, što daje razliku od čak 52.860 eura (ili preračunato u našu valutu, točno 403.645 kuna). Dakle, kupnjom stana od 60 kvadrata danas se može uštedjeti više od 50.000 eura nego prije osam godina! Pretražujući oglasnike i portale za nekretnine, pronašli smo nekoliko odličnih prilika za kupnju stana od 60-ak kvadrata, bez obzira je li riječ o novogradnji ili starogradnji.

Primjerice, dvosoban stan površine 60 kvadrata na 12. katu nebodera na Cvjetnom naselju prodaje se za 95.000 eura (1583 eura po kvadratu). No, ima i povoljnijih stanova u ponudi od spomenute prosječne cijene nešto niže od 95.000 eura. Primjerice, dvosobni stan površine 61 kvadrat na zadnjem katu zgrade na Trešnjevci, u Ozaljskoj ulici, znači penthouse, za koji se traži 92.000 eura (1500 po kvadratu). Nadalje, potpuno namješten i nikada ne useljavan trosoban stan površine 65 kvadrata u Ilici, na prvom katu, prodaje se za 89.000 eura (1369 eura po kvadratu).

Za isti iznos prodaje se i trosoban stan iste kvadrature na Trešnjevci, u Badalićevoj ulici. Nadalje, trosoban stan površine 60 kvadrata u zgradi s dizalom na trećem katu, od ukupno pet, nalazi se na Jarunu, a za njega se traži 87.600 eura (1460 eura po kvadratu). Također na Jarunu, točnije na Gredicama, prodaje se i dvosoban stan površine 62 kvadrata u visokom prizemlju, koji doduše nije opremljen namještajem, a za koji se traži 85.000 eura (1371 euro po kvadratu).

Potrebna ulaganja

U zgradi stambene namjene u gradnji na Maksimiru može se kupiti stan u prizemlju površine 65 kvadrata za 81.250 eura (1250 eura po kvadratu). U oglasu se navodi napomena kako je riječ o zgradi s ukupno šest stanova u visokoj roh-bau izvedbi, a moguć je dogovor ključ u ruke.

Nailazimo i na dvosoban stan površine 57 kvadrata na Trnju, koji se prodaje za 75.000 eura (1316 eura po kvadratu), uz napomenu da je potrebno adaptirati kupaonicu. Jedna od aktualnih ponuda odnosi se i na dvosobni stan površine 55 kvadrata u zgradi s dizalom na sedmom katu, od ukupno osam, u Zapruđu, u blizini Bundeka, čija je tražena cijena 69.000 eura (1255 eura po kvadratu). Još povoljnije može se kupiti dvosoban stan površine 56 kvadrata na Vrapču, koji prodavatelj nudi za 61.000 eura (1089 eura po kvadratu).

Što s ostatkom novca?

Držimo li se ipak strogo računice, koja kaže da stan od 60 kvadrata danas košta 94.920 eura, logično pitanje koje se nameće je što napraviti s preostalim iznosom od 52.860 eura, koliko iznosi razlika u cijeni iz 2007. godine? Računamo li prema prosječnim traženim cijenama stanova u hrvatskim gradovima u veljači, koje u tablici donosi portal Crozilla, u Zagrebu se može kupiti još jedan manji stan od 33 kvadrata, u Šibeniku stan od 37 kvadrata, u Rijeci od 38 kvadrata, a u Puli od 39 kvadrata.

Tražena cijena zagrebačkih stanova u zadnjih osam godina pala je za čak 881 euro po kvadratu

U Splitu se, pak, može kupiti stančić od 24 kvadrata, dok se u kontinentalnom dijelu može proći i puno bolje. Tako ispada da se u Osijeku može kupiti stan od 53 kvadrata, a u Bjelovaru stan od 60 kvadrata. No, daljnjim pretraživanjem oglasnika i portala za nekretnine nailazi se na puno bolje ponude. Primjerice, u Zagrebu se za 52.860 eura može kupiti dvosobni stan površine 54 kvadrata na Jarunu, u Macanovićevoj ulici, s napomenom da je potrebno uložiti u ličenje zidova i lakiranje parketa (tražena cijena iznosi 49.990 eura). U Šibeniku se može pronaći stan površine 44 kvadrata u samom centru grada na atraktivnoj lokaciji, no problem je što se sastoji od dvije odvojene stambene jedinice kojima je potrebno povezivanje stubištem (tražena cijena iznosi 35.000 eura) ili pak višeetažni stan površine 55 kvadrata u gradskoj jezgri s pogledom na more, u kojem su poželjna ulaganja (tražena cijena 48.000 eura).

Ponuda na Jadranu

Iz riječke ponude možemo izdvojiti novouređen jednosoban stan površine 40 kvadrata u Marčeljevoj Dragi (tražena cijena je 48.000 eura) ili dvosoban stan površine 53 kvadrata na četvrtom katu zgrade na Belvederu (tražena cijena iznosi 45.000 eura), a iz pulske ponude uređen, četverosoban stan površine 64 kvadrata u starogradnji na Verudi (tražena cijena iznosi 52.000 eura) ili potpuno renoviran trosoban stan površine 46 kvadrata u potkrovlju na drugom katu na Kaštanjeru (tražena cijena je 51.000 eura).

U Dalmaciji, točnije u Splitu, gradu koji je skuplji od Zagreba po cijenama nekretnina, ponuda se sužava, jednako kao i kvadratura stanova. Tako se za 52.860 eura može kupiti nedavno renoviran studio apartman površine 15 kvadrata u prizemlju starogradske zgrade (tražena cijena je 48.000 eura) ili jednosoban stan površine 30 kvadrata na Sućidaru (tražena cijena iznosi 49.000 eura). S druge strane, kvadrature se povećavaju kako idemo prema kontinentalnom dijelu Hrvatske, prema Osijeku i Bjelovaru, gdje su cijene među najnižima u Hrvatskoj. Tako ispada da se za isti iznos u Osijeku može kupiti dvoipolsobni stan površine 57 kvadrata na trećem katu zgrade u naselju LJ. Posavskog (tražena cijena je 51.300 eura), a u Bjelovaru obnovljeni dvosobni stan površine 63 kvadrata u samom centru uz gradsku tržnicu (tražena cijena iznosi 42.000 eura).

Dodatnih 60 kvadrata

Da zaključimo, kupnjom stana od 60 kvadrata u Zagrebu danas se može uštedjeti značajan novac ili se može investirati u još jednu nekretninu u vrlo dobrom stanju nešto manje površine ili gotovo jednake kvadrature.

Porast cijena nije opravdan

Posljednja statistička istraživanja, temeljena na traženim cijenama, pokazuju kako pojedini gradovi u Hrvatskoj bilježe višemjesečni porast cijena, što bi moglo ukazati na preokret na tržištu. No, riječ je zapravo o prodavateljima koji podižu cijene jer se, uzimajući u obzir nešto veći promet u posljednjih pola godine, nadaju skorašnjem oporavku tržišta. Stručnjaci, pak, ističu kako prodavatelji svojim potezima unose pomutnju na tržište i stvaraju nerealnu sliku jer još nema nikakvih čimbenika koji bi potakli takav trend, a naročito gospodarska situacija koje je još daleko od pogodne da bi cijene nekretnina imale opravdan razlog za rast.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:48