isprobajte!

Čisti potplate tenisica, ali i PVC stolariju: Čarobna mješavina 3 sastojka koja će bijele površine učiniti kao tek kupljene

 /SHUTTERSTOCK

Sredstva za čišćenje kućne izrade sve su popularnija od onih kupljenih u trgovini jer bez previše jakih kemikalija uspijevaju ukloniti naslage prljavštine, tvrdokorne i masne mrlje te mrlje zbog kojih bijele površine izgledaju izlizano i starije nego što jesu.

Što god da je - potplat tenisica, plastična vrtna garnitura ili PVC stolarija, ako su bijele boje, svaka prljavština na takvoj površini jako se vidi. No, također se lako ošteti ako se nemarno čisti.

Stoga je najsigurniji i najpouzdaniji način da im vratite bjelinu i stari sjaj jednostavnom mješavinom sode bikarbone i alkoholnog octa.

Soda bikarbona je natrijev bikarbonat, bijeli prah koji je topiv u vodi. Upravo sol ima vrlo široku primjenu u čišćenju, u kombinaciji s alkoholnim octom tjera nas da uspješno "manipuliramo" molekulama. Drugim riječima, soda bikarbona otapa prljavštinu, a ocat razgrađuje minerale – rezultat je čistoća koju često ne možemo postići ni specijaliziranim tekućinama.

Uz ova dva sastojka, jedino što vam još treba je voda. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:1, zatim dodajte dovoljno sode bikarbone da dobijete gustu pastu, prenosi Krstarica. Umočite staru četkicu za zube i njome izribajte bijelu površinu, nakon čega je treba isprati toplom vodom i ostaviti da se osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 12:31