Kako se dobro naspavati i što to točno znači razgovaramo s dr. Željkom Markovcem

Danas je svjetski dan spavanja!

Kako se dobro naspavati i što to točno znači razgovaramo s dr. Željkom Markovcem

Preduvjet dobrom snu je dobar krevetni sustav, a što to točno znači te kako odabrati podnice, madrac i jastuk, razgovaramo s dr. Željkom Markovcem

Jeste li znali da se reakcije osobe koja je budna 17 sati mogu izjednačiti s osobom koja ima 0,5 promila alkohola u krvi, a nakon 24 sata budnog stanja taj odnos raste na čak 1,0 do 1,2 promila alkohola u krvi? Dobar san preduvjet je kvalitetnog i zdravog života. Naime, u snu se tijelo odmara i oporavlja od svakodnevnih napora, a mozak se, računalnim jezikom, defragmentira i obrađuje proživljeno. Preduvjet dobrom snu je dobar krevetni sustav, a što to točno znači, uoči Svjetskog dana spavanja razgovaramo s dr. Željkom Markovcem.

– Načelno, dobar krevetni sustav sastoji se od kvalitetne podnice, odgovarajućeg madraca i dobrog jastuka – kaže dr. Markovac i dodaje kako je možda najbolje krenuti redom, s pitanjem što je podnica i što od nje zahtijevamo.

– Davnih dana podnica je bila daska na koju je dolazio madrac, prije njega slamarica ili slično. Uvidjevši da je daska neudobna i ne pruža dovoljno, pokušalo se žičanom mrežom nadomjestiti tvrdoću daske. Nedostatak je mreže da se najviše uvija u sredini, u koju se spavač ili spavači otkotrljaju, spavaju u obliku kifli i ne naspavaju se. Veliki skok učinjen je poprečnim letvicama koje su se razvijale do današnjih, suvremenih podnica kojima se može mijenjati tvrdoća pojedinih zona, čak i nagib zglobnih elemenata koji se postavljaju na poprečne letvice – ističe.

Kada su u pitanju madraci, dr. Markovac opet napominje da su načelno najbolji oni koji svojom građom omogućuju najbolju raspodjelu opterećenja.

– Što to znači? Kratka ilustracija: pokušajte odspavati na dasci. Nakon toga ćete vidjeti što znače vršna naprezanja u zoni ramena, kukova ili stopala. Morat ćete se često okretati i namještati kako biste izbjegli bolove u preopterećenim zonama. Spavajući na dobrom madracu, nećete se okretati tijekom cijele noći više od 15 do 18 puta, neće biti osjećaja neugode. Kako to može dobar madrac učiniti? U “suradnji” s podnicom, kvalitetan madrac se ugiba nešto više u opterećenijim zonama, dok na mjestima manjeg opterećenja pruža potporu kojom se izbjegava uvijanje tijela, primjerice zona slabinske kralješnice. Na taj način se sprečava nastanak bolova u slabinskoj regiji zbog lošeg položaja pri spavanju. Idealnom jezgrom madraca smatra se voda, zbog principa nestlačivosti koji omogućava idealnu distribuciju opterećenja – kaže dr. Markovac.

Dodaje kako se, s obzirom na cijenu kvalitetnih vodenih madraca, potrebe ugradnje komora, grijača i slično, pokušalo i u dobroj mjeri uspjelo razviti madrace koji optimalno podupiru tijelo. S jedne strane su to madraci s opružnim, džepičastim jezgrama, s dodatnim slojevima koji daju bolju mekoću i prozračnost, madraci od latexa, lijevane spužve, gela i pjene.

Valja spomenuti kako su opruge idealne za jezgre srednje tvrđih i površinski manje prilagodljivih madraca, a zbog prihvatljive cijene zastupljeni su najčešće za opremanje vikendice, apartmana, studentskih domova i hotelskog smještaja niže kategorije. Džepičaste opruge se gibaju prema pritisku tijela, što omogućava izuzetnu gibljivost madraca, a spadaju u tvrđe kategorije madraca i u viši rang kvalitetnih proizvoda.

Latex je potpuno antibakterijski materijal koji svojim prirodnom karakteristikama onemogućava razvoj bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama, gel je inovativan kruto-tekući materijal koji se ne stvrdnjava, oblikuje se prema fizičkoj strukturi korisnika, što dovodi do bolje cirkulacije krvotoka, te zadržava elastičnost i mehanička svojstva dulje vrijeme, a pjene se dijele na poliuretanske, hladno lijevane i viscoelastične pjene. Ukratko, pjene omogućuju prozračnost i elastičnost, hladno lijevana pjena ima odlična antialergijska svojstva, a viscoelastična antidekubitalno djelovanje, što znači da ublažava bolove i rasterećuje točke najjačeg pritiska.

– Što je madrac mekši, potrebno ga je kombinirati s boljom, podesivijom, podnicom – napominje dr. Markovac. A što je s jastukom i kako zadovoljiti spavače koji spavaju pretežno na leđima, trbuhu, boku…?

– Pokušaj univerzalnog jastuka predstavlja tzv. modularni jastuk od tri ili pet elemenata. Dijelovi jastuka se mogu dodavati i tako se kreiraju optimalna visina, nagib i tvrdoća. Moram priznati, ideja je dobra, ali nije baš zaživjela. Valoviti jastuci od različitih spužvastih materijala mogu zadovoljiti dio korisnika. Pritom pazite da odaberete pravu veličinu. Naime, nije isto koliko su vam široka leđa, velika glava ili kako spavate – ističe.

I za kraj, pri odabiru vanjskog dijela kreveta, odnosno kutije, nije potrebna stručna pomoć. Dovoljno je odabrati ono što vam se sviđa ili vam se čini praktičnim. – Za odabir krevetnog sustava potrošite nekoliko dana, ne žureći se. Obiđite više trgovina, zamolite prodavače da vam prenesu ono što znaju o proizvodima koje prodaju i probajte ih. Isprobavanje ne može biti kraće od

desetak minuta po krevetu! Isprobajte kombinacije podnica i madraca. Bit će to malo muke za vas i prodavača, no isplati se! Pogotovo ako imate problema s kralježnicom ili drugih problema, primjerice astmu ili alergiju. Nemojte samo pročitati “ortopedski” ili “antialergijski”. Raspitajte se kod prodavača koje su to karakteristike proizvoda zbog kojih je dobio taj naziv. I još nešto: u Hrvatskoj postoje vrhunski proizvođači krevetnih sustava, koje svakako isprobajte – zaključuje dr. Markovac.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:00