Ove greške možete izbjeći

Deset grešaka koje smo svi napravili barem jednom

Ove greške možete izbjeći prilikom uređenja interijera

VIOLETA BELJIĆ KUŠIĆ, dipl. ing. arh., vlasnica showrooma Interior Creator: ‘Prvih 10 grešaka svi smo napravili barem jednom!’

Tijekom 20-godišnjeg rada u interijerima često sam nailazila na pogreške u izvođenju građevinskih i završnih radova u arhitekturi, ali i u uređenju interijera. Želje klijenata ponekad su u raskoraku sa zakonitostima struke i na nama arhitektima je da amortiziramo i izbjegnemo takve loše intervencije na objektu. Da bih malo skratila tu dugu listu, zadržat ću se samo na finalnoj fazi uređenja interijera, ne ubrajajući građevinske pogreške koje se puno teže uklanjaju. Prvih deset pogrešaka najčešće su i, po meni, najviše utječu na (loš) izgled interijera. U nastvaku saznajte o kojim je pogreškama riječ i javite nam kakva su vaša iskustva.

1. Žurba

Iako žurba može biti fatalna i u završnoj fazi uređenja, najgore je što se ne čeka propisano vrijeme za isušivanje konstruktivnog dijela objekta, tj. estriha, žbuke i sl. Postavljanjem parketa ili keramike na vlažnu podlogu može doći do njihova dizanja ili pucanja. Naime, parket preuzima vlagu iz podloge i bubri, a keramika trpi tektoniku isušivanja i mijenjanja volumena podloge. A zarobljena vlaga traži putove u druge dijelove zidova, tj. građevine, i izbija kao plijesan ili vlaga.

2. Loša rasvjeta

Pod pretpostavkom da je dnevna insolacija dobra (prirodno svjetlo kroz prozore, svjetlike i sl.), treba projektirati rasvjetu u noćnom režimu, kao i lokalno osvjetljenje radnih ploha ili ogledala. U nastojanju da se izbjegne loša rasvjeta, često je svjetlost prenaglašena i gotovo bolnička. Kao i u arhitekturi, potreban je stručan proračun za jačinu i raspored rasvjete, u odnosu na namjenu prostora i mikrodijelova prostorije.

3. Nesklad stilova namještaja

Pod nazivnikom eklekticizam danas se radi jako puno neskladnog uređenja. Mješavine stilova, onih klasičnih pa do suvremenih. Sve zajedno u jednoj neumjerenoj košari, u kojoj nema suptilne potke stila. Uvijek mora biti jasno što je glavni argument uređenja. Njemu se mogu pridodati druge stilske figure, ali u samo nekoliko komada namještaja, rasvjete, tepiha.

4. Sterilni prostori

Osobno prilično volim bijele prostore jer mi smo oni koji dodajemo kolorit našim životima, predmetima, kretanjima. No, bijeli prostor bez zanimljivih volumena izgleda prilično bolnički, umjetno, beživotno. Obavezno je uvesti detalje u smislu različitih formi, biljaka, svjetlosnih akcenata, ali i pojedinih detalja, makar u nebojama.

5. Predimenzionirani namještaj

U želji za komforom, spremanjem veće količine odjeće i predmeta, kupuju se veliki ormari, regali, sjedeće garniture i kreveti. Današnji prosječni stanovi nisu za voluminozni namještaj. Puno bolje izgleda više manjih komada, kao kompromis između potreba i prostora.

6. Nesklad boja i prekoloritni prostori

U želji da se izbjegne monotonija, kombiniraju se boje koje su u neskladu, samim tim što ne idu npr. intenzivne s pastelnim ili se pak pojavljuje više nijansi iste boje. Treba voditi računa da se prvo odrede topli ili hladni tonovi (naravno, topli su preporučljivi za stambeni prostor) i jedna boja koja se eventualno može kombinirati s tzv. nebojama (bijela, crna, sive nijanse) te materijalima poput drva, metala, stakla i sl. No, i dalje samo dvije do tri vrste materijala. I komplementarni tonovi.

7. Previše drveta

Nema goreg od interijera preopterećenog oblogama i namještajem od različitih vrsta drveta. Ili kad je gotovo sve u jednoj vrsti - od prozorske stolarije, vrata, parketa, stolova, komoda, ormara... Ako su npr. polica i vrata završne obrade u drvu, pokušajte izbjeći uvođenje trećeg elementa u drvetu. Postoje materijali poput lakiranog medijapana, stakla, iverala, koji mogu napraviti rez između drvenarije.

8. Previše dekoracija

Keramičke lutkice, čašice za rakiju, figurice slonova, kutijice od nakita... Svi smo kolekcionari - umjetnina, uspomena, stvari koje nam je žao baciti jer smo ih dobili na dar ili su nam nekad bile drage, biljaka koje su ipak životne. Potrpane po svim elementima namještaja, u svakom kutku i zakutku, na svakoj polici, stvaraju vizualni nesklad, nered i preopterećuju prostor. Sitnice s putovanja neka budu na jednom mjestu, slike kvalitetno organizirane, a sve što nije ukrasno ili uporabno, spremljeno u ladicu ili ormar.

9. Nepoštivanje stila gradnje objekta i njegove lokacije

Najbolji primjer za to zahtjev je jednog investitora koji je želio u gornjogradskom zagrebačkom potkrovlju urediti stan u maniri hacijendi iz meksičkih sapunica. Volte su npr. neprikladan arhitektonski oblik moderne kontinentalne stanogradnje, primjerenije mediteranskom podneblju. Kao i jelove daske koje pripadaju gorskom krajoliku. Od malog stana ne može se napraviti stilski prostor, kao što bi teško rustikalno bila loša odluka u klasičnoj suvremenoj višestambenoj građevini.

10. Kupnja bez planiranja, projekta i organizacije Nemoguće je kupovati namještaj bez izmjere prostora, bez određivanja gabarita namještaja i organizacije radova, ali i kupnje opremaških i dekorativnih elemenata. Događaju se tako komadi namještaja koji ne stanu u prostor ili ga opterećuju neskladom. Tonove boje zidova ne možete odrediti dok ne znate tkaninu na sjedećoj garnituri ili boju police. Sve ima svoj slijed i zakonitosti.

Foto: Shotterstock, Pinterest, Living4media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:03