MOGLI BISTE SE IZNENADITI

Dva liječnika objasnila koliko često treba mijenjati čarape i zašto je to tako važno

 /SHUTTERSTOCK

Dva liječnika odgovorila su na sva pitanja o prljavim čarapama, Wen Sung, ortoped i David Petrillo, dermatolog, dali su odgovor na vječito pitanje. Čiste čarape pomažu u održavanju higijene stopala, sprečavaju gljivične ili bakterijske infekcije i održavaju stopala svježim, a prljave čarape imaju suprotan učinak.

Nošenje prljavih čarapa može uzrokovati niz problema:

1. Infekcije – Svi mikroorganizmi u prljavim čarapama ne uzrokuju samo neprijatan miris, već i infekcije, kaže dr. Sung. Bakterije, poput stafilokoka i gljivica vole toplo, vlažno stanje prljavih čarapa i razvijaju se u takvom okruženju. Bakterije i gljivice mogu uzrokovati infekcije, od gljivičnih, poput atletskog stopala, do bakterijskih infekcija, rekao je doktor za portal The Healthy.

2. Problemi s kožom – Održavanje vlage, znoja i bakterija zarobljenih na koži može izazvati iritaciju ili čak oštetiti kožu na stopalima, kaže dr. Petrillo. To može uzrokovati ili pogoršati stanja poput osipa, ekcema, dermatitisa i otvorenih rana, prenosi portal The Healthy.

3. Pogoršane alergije – Prisutnost prljavštine, prašine ili alergena u čarapama može izazvati alergijske reakcije ili osjetljivost kože.

Koliko često treba mijenjati čarape?

Jednom dnevno obično je dovoljno, kažu stručnjaci. Dodaju da učestalost mijenjanja čarapa ovisi od vašeg tijela (koliko se znojite tokom prosječnog dana i vaše osjetljivosti na infekcije) i vaše aktivnosti (rad u uredu razlikuje se od odlaska u teretanu). "Ako radite bilo šta što uzrokuje prekomjerno znojenje, možda ćete morati promijeniti čarape više od jednom dnevno kako biste održali čistoću i spriječili neugodne pojave", kaže dr. Sung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 05:20