najbitnija stavka

Gradite kuću? Odaberite prave temelje za svoj dom kako bi bio dugovječan i kvalitetan

 Unsplash
Kvalitetni temelji određuju izvrsnost cijelog projekta stoga je jako bitno istražiti što odgovara vašem slučaju

Osim samog izgleda i uređenja doma, odabir najboljih temelja je izrazito bitan dio procesa izgradnje. Međutim, određivanje onoga što je najbolje za temelje vašeg doma može biti izazovno i za to je potreban stručnjak. Odabir temelja koji odgovara vašem domu ovisi o određenim čimbenicima, poput klime, tla, zemljopisnog položaja i linija rasjeda ili seizmičkih aktivnosti unutar radijusa.

image
Unsplash

Odabir pravog temelja može biti jako kompliciran jer ima mnogo čimbenika koje treba uzeti u obzir, osobito ako imate određen proračunu i ne želite ugroziti kvalitetu. Možete početi identificiranjem temelja koji odgovaraju vašoj kući. Evo nekoliko strukturnih temelja o kojima možete razmišljati.

image
Unsplash

Podrum

Prilikom izgradnje kuće morate razmišljati o temeljima i o tome kako podržavaju kuću i zidove. Čvrsti temelji neophodni su pri izgradnji vašeg doma kako bi ste u konačnici dobili kuću kakvu zamišljate.

Temelji podruma djeluju kao sidro i potpora i izgrađeni su pod zemljom. Izvođači kopaju duboko u zemlju kako bi izlili beton i stvorili šupljinu koja će poslužiti kao temelj. Podrumi nisu nužno ispod cijele kuće i mogu se djelomično izgraditi.

Ovaj temelj se također koristi kao podzemna etaža ili soba. Budući da ima dodatni prostor ispod razine tla, većina ga domova koristi za skladištenje, pomoćne svrhe ili dodatni životni prostor.

Postoje dvije vrste podrumskih temelja: puni podrumi i djelomični podrumi.

image
Unsplash

Puni podrumi

Puni podrum odgovara točnoj visini poda iznad zemlje. Ako je kat iznad tla 800 četvornih metara, standardna mjera podruma ispod tog kata također bi trebala biti ravna 800 kvadratnih metara.

Potpuni podrumski temelj sastoji se od strukturnih zidova koji prostiru svoje temelje ispod tla. Iskopani podrum ispod cijele kuće stvara prostor za skladištenje ili kao dodatnu prostoriju.

Djelomični podrumi

Za razliku od punih podruma, djelomični podrumi izgrađeni su i zakopani djelomično pod zemljom. Ovakvi podrumi izgrađeni su uz ili na padini gdje su temeljni zidovi ugrađeni u pod, iako ne u cijelosti.

image
Unsplash

Otvoreni podzemni prostor

Temelji otvorenog podzemnog prostora izgrađeni su kao podzemni zidovi. Prostor između podova kuće i tla visok je oko 1,5 metara – prostora ima dovoljno samo za puzanje, ali ne i za normalno kretanje, ali također ovaj dio možete koristiti za skladištenje. Jeftiniji su od podrumskih temelja jer zahtijevaju minimalne materijale i rad.

Temeljni otvoreni prostor temelji se na zidovima od betonskih blokova koji se koriste kao podloge za podupiranje i podizanje kuće. Ova vrsta temelja štiti zgradu od poplava i opasnosti koje dolaze iz okoliša. Poboljšanje kuće betonskom platformom ne samo da vas spašava od poplava, već se može koristiti i kao prednost u organizaciji ožičenja, vodovodne instalacije i sustava za navodnjavanje.

image
Unsplash

Budući da se donji prostor može koristiti kao sustav za navodnjavanje i vodovod, većina vlasnika kuća također razmišlja o korištenju za postavljanje svojih HVAC sustava. No, može povećati razinu vlage, što rezultira najezdom plijesni, pukotinama temelja i idealnim domom za štetočine.

Betonske ploče

Temelj od betonske ploče tvori monolitni ili pločasti temelj ugrađen pola metra ispod zemlje. To je betonska greda, baš kao i za otvoreni podzemni prostor. Međutim, razlika je u tome što ispod nema mjesta jer je greda postavljena pod zemljom i ne prikazuje se.

Budući da je temelj izrađen od čvrstog betona, manji je rizik od oštećenja. Također zahtijeva manje iskopavanja i manje rada, što znači manje rada i jeftino je. Međutim, kada je zemljopisno područje sklono hladnom vremenu, tlo se može navlažiti, smrznuti i otopiti. Ako se ciklus stalno ponavlja, to može dovesti do pukotina, a beton se može početi pomicati.

image
Unsplash

Stupovi i grede

Temelji stupova i greda dobro funkcioniraju i štite kuću od poplava, plime i oštećenja od vlage. Grede su usidrene u tlo i dovoljno su povišene da se izbjegne poplava.

Temelji stupova i greda obično se koriste u obalnim područjima kako bi se spriječilo pomicanje i erozija. Ovaj temelj pruža snažno sidro i prianja uz temelj ili tlo za potporu. Temelji stupova i greda su teški i opterećeni cementom za držanje.

Dobar je to izbor i za mnoge vlasnike kuća u područjima koja nemaju toliko vode. Ovaj sustav je čvrst i može izdržati velike težine i također na njega ne utječu promjene temperature tla. Osigurava stabilnost i manje je složen za izgradnju pri učvršćivanju i ugradnji električnih, vodovodnih i ožičenih sustava. Međutim, ne daje mnogo prostora za pohranu.

image
Unsplash

Odabir između različitih vrsta temelja može biti veliki posao, osobito s mnogo faktora koji su uključeni. Stoga pažljivo isplanirajte koji temelj najbolje odgovara vašim željama i zemljopisnom položaju. Osim ovih, potrebno je uzeti u obzir i druge bitne čimbenike, poput procesa izgradnje i potrebnih materijala.

Vaganje između značajki i njihove trajnosti može biti izazovno, stoga ne zaboravite konzultirati stručnjaka da provjeri stanje tla u vašem području.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:51