čini veliku razliku

Izaberite pravu boju za kuhinjsku ploču i prilagodite je svome stilu uređenja

 Unsplash
Razmotrite ove popularne boje i stilove kako biste postigli izgled koji želite - bez obzira na to koji materijal koristite

Danas je na raspolaganju bezbroj materijala za kuhinjske ploče. No, umjesto da vam nabrajamo prednosti i nedostatke svakog materijala, fokusirat ćemo se na najpopularnije stilove boja kako biste postigli željeni izgled materijalom koji odgovara vašim potrebama.

image
Unsplash

1. Bijela ili prljavo bijela kamena površina

Jedna od najčešćih i najpoželjnijih završnih obrada ploča je kamen u bijeloj ili prljavo bijeloj boji sa sitnim detaljima za suptilno prirodan izgled.

Ovaj blistavi izgled dobro izgleda u mnogim situacijama jer je vrlo neutralan, ali i suvremen te svjež. Blijedi ton unosi osjećaj čistoće i lakoće u prostor s prizvukom suptilne sofisticiranosti.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

U tradicionalnijim kuhinjama ovo je obično bolji izbor od prave minimalističke bijele radne površine, koja može biti prestroga i boriti se s elegancijom drugih elemenata poput drvenih ormara ili lustera. Ova boja se također dobro kombinira s naglascima od mesinga. Opet, suptilno bogatstvo zadržava se bez borbe za pažnju i sprječava radnu površinu da se izgleda strogo – izvrsne su za kuhinjski otok na kojem želite da se ljudi osjećaju ugodno.

Ovakve površine dobre su za vas ako:

  • Imate tradicionalni ili prijelazni interijer
  • Želite da prostor izgleda veliko i lagano
  • Želite bijele radne ploče, ali ne želite da se vidi svaka mrvica i prašina
image
Unsplash

2. Čisto bijele mineralne ploče

Čisto bijele ploče, naprimjer od Coriana, donose suvremenu, minimalističku svježinu s kojom se ne može mjeriti niti jedan kamen. Ovi materijali dobro se odupiru mrljama, tako da mogu ostati godinama svježi bijel uz samo malo pažnje. Oštri izgled dobro izgleda u suvremenim prostorima. Posebno je učinkovit u malim prostorima, poput kompaktnih apartmana, uparenih s minimalističkim bijelim ormarićima kako bi se dobio privid većeg prostora.

Čisto bijele ploče su dobre za vas ako:

  • Volite oštar, moderan stil
  • Imate mali prostor za koji želite da izgledate što veći
  • Želite odvući pozornost od drvenih ormarića ili drugih hrabrih završnih obloga
image
Unsplash

3. Drvo

Toplo tamno drvo, sa svojim privlačnim prirodnim izgledom, izvrstan je izbor za unošenje malo topline u kuhinju. Oštre bijele kuhinje izgledaju malo više "domaće" i malo manje stroge s drvenom pločom. Čini popularan izbor za prijelazne kuhinje koje uravnotežuju tradicionalne i suvremene elemente, pogotovo jer se klasično drvo uklapa u obje kategorije.

Ploče od drva, naravno, dobro funkcioniraju i u prostorima u kojima već postoje drveni ormari - to jest, ako ste istinski ljubitelj drva i ne smeta vam što dominira u paleti.

Drvo je općenito izvrstan materijal koji se koristi za ploče (često na otoku ili maloj "zoni za sjeckanje").

Svjetlije drvo ima više ležerni ili rustikalni osjećaj u usporedbi s tamnije opcijama. Svjetlo obojeno ili neobrađeno drvo može dati osjećaj kao da ste u vikendici ili stvoriti skandinavsku atmosferu, ovisno o tome kombinirate li ih s tradicionalnim ili modernim uređenjem. U oba slučaja, tradicionalni tepih izvrsno nadopunjuje cijelu priču.

image
Unsplash

Drvene ploče su dobre za vas ako:

  • Želite da naglašena radna ploča bude u kontrastu s drugim površinama
  • Vašim bijelim ormarima treba malo topline
  • Želite da se vaš prostor izgleda pristupačnije i prisnije
  • Uživate u rustikalnom šarmu
  • Ne možete odoljeti drvu
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Tamno ili crno

Tamne ploče, u crnim ili tamno sivim tonovima, u nekim se situacijama mogu izgledati gotički, a u drugima savršeno skladnim. Ako imate tamne ormare, tamne podove ili druge hrabre i teške završne obloge, tamno ploča će se dobro uklopiti.

Ako se odlučite za tamnu paletu, dobro je ako imate puno izvora svjetlosti, prirodnih ili dodanih (ili oboje). Tako će se prostor izgledati ugodnije i sofisticiranije.

Budući da bijela ponekad može upiti i prigušiti obližnje boje, bogata, tamna radna ploha zapravo može biti bolji izbor za isticanje suptilnih boja ormarića.

image
Unsplash

Odabir tamno sive, a ne čisto crne boje, ublažit će izgled, pa je obično u većini situacija poželjno zaustaviti se na tonu ugljena.

I na kraju, ponekad samo želite onaj klasični crno-bijeli izgled. Ako imate kuhinju s oštrim bijelim ormarićima ili imate samo nekoliko malih radnih površina, tamni ili crni kamen donosi trenutnu dramu.

Opet, nikad nije pametno imati samo jedan veliki crni element u svom dizajnu, jer se može isticati pa je poželjno imati i neke detalje u istoj boji, poput elegantno jednostavnih crnih ručkica.

Tamne, crne ili sive površine dobre su za vas ako:

  • Imate tamne ormariće i želite da se ploča stapa s njima
  • Imate šarene, zabavne ormariće i želite istaknuti nijanse
  • Želite se povezati s drugim crnim elementima u prostoru
  • Cilj vam je postići klasičnu crno-bijelu shemu
image
Unsplash

5. Neutralni tonovi ili svjetlo siva

Mekane sive radne površine i druge nijanse neutralnih tonova, poput bež boje najneutralnije su opcije za kuhinjske ploče.

Meki sivi kamen izgleda slično betonu i savršeno izgleda u suvremenim prostorima. Prednost je što su mrlje malo vidljive na njima, te uglavnom izgledaju čisto i uredno, a ne previše mračno ili tmurno. Izvrsno je ako nemate uvijek savršeno organiziran prostor, ali svejedno želite kompleksniji izgled.

Budući da je siva najneutralnija boja, to je još jedan izvrstan izbor za uparivanje sa šarenim ormarićima, jer može pomoći u povezivanju svijetlih i tamnih ormarića.

image
Unsplash

Ako imate crno-bijelu shemu ili drvenu kuhinju s bijelim zidovima, a želite malo ublažiti cijeli izgled, ploča neutralnih tonova premostit će vrlo tamne i vrlo svijetle elemente tako da se sretnu u sredini. Siva je također lijep ton za uparivanje s toplim metalnim naglascima. Ako volite mjedenu slavinu ili sudoper, sivi će pult donijeti one tople tonove tako da stvarno istaknu.

Neutralne ili sive ploče su dobre za vas ako:

  • Želite nježnu, prijateljsku vibraciju s prigušenim tonovima koji se harmoniziraju
  • Imate živopisne ormare ili više tonova ormara pomiješanih zajedno
  • Imate crno-bijelu shemu koja bi mogla malo omekšati
  • Volite tople metalne naglaske i želite ih pokazati
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 04:43