Iznajmljivači, jeste li nabavili obavezan energetski certifikat?

S početkom 2016. i nekretnine za najam moraju imati svoju ‘osobnu iskaznicu’

Doznali smo koliko je certifikata dosad izdano, koliko ih je poništeno te koliko je zgrada u najboljem, A+ energetskom razredu

Zakonska obveza energetske certifikacije zgrada od ove godine obuhvaća i certificiranje nekretnina za kratkoročni i dugoročni najam. Naime, svi stanovi, apartmani, kuće i zgrade koje će se davati u najam, zakup ili leasing s prvim danom 2016. moraju posjedovati energetski certifikat ili će njihovi vlasnici biti u prekršaju za koji su previđene kazne od 5000 do 10.000 kuna.

Više od 50 kvadrata

Obveza se, dakle, odnosi i na privatne iznajmljivače, koji su dužni pribaviti dokument prije nego počnu iznajmljivati apartmane. Kao i kod prodaje, certifikat je obavezan za sve zgrade koje imaju ukupnu korisnu površinu veću od 50 kvadrata. Ako se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje, primjerice apartman, i koji ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 kvadrata, vlasnici također moraju imati energetski certifikat.

Pritom je bitno naglasiti da vlasnici apartmana ne trebaju imati certifikat već danas, ako izvan turističke sezone ne iznajmljuju apartmane, ali dan prije nego apartman stave u ponudu moraju ga imati. Isto je i s vlasnicima stanova, koji certifikate moraju predočiti kada mijenjaju najmoprimca. Podsjetimo, energetski certifikat je svojevrsna osobna iskaznica svake nekretnine, odnosno dokument koji utvrđuje energetski razred zgrade, predočuje energetske karakteristike zgrade i daje informaciju o potrošnji energije te stanju zgrade u odnosu na energetsku učinkovitost.

Za objekte koji se iznajmljuju dosad je izdano više od 15.000 certifikata, a najviše u Istarskoj županiji

On uz to daje i prijedlog mjera za isplativo poboljšanje energetskih karakteristika zgrade kako bi se smanjila potrošnja energije. Ovisno o potrošnji energije objekt se smješta u energetske razrede koji označavaju količinu i kapacitet uštede energije korištenjem obnovljivih izvora te mogu utjecati na tržišnu vrijednost nekretnine. Količina utrošene toplinske energije, točnije energetski razred, je potrošena energija po kvadratnom metru. Razredi se označavaju slovima od A do G, s tim da je G najlošiji energetski razred, A i A+ su najbolji.

Najčešći je razred B

Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, od 2010. do danas sveukupno je izdano preko 200.000 energetskih certifikata, a od toga je 85.000 (ili oko 83 posto) za stambene zgrade u koje spadaju zgrade i samostalne građevinske cjeline, dakle stanovi, a oko 18.000 (17 posto) za nestambene zgrade. Od sveukupnog broja izdanih certifikata, najviše ih je izdano za područje Grada Zagreba (preko 20.000), a slijede Primorsko-goranska županija i Istarska županija, svaka s preko 10.000 izdanih certifikata.

– Kod novih zgrada prevladava energetski razred B (oko 45 posto novih zgrada), dok kod postojećih zgrada prevladava energetski razred C (oko 33 posto postojećih zgrada) – navode u Ministarstvu i dodaju kako u A razred spada preko 3500 zgrada (preko 3 posto), dok je u A+ razred svrstano oko 500 zgrada (oko 0,5 posto od ukupnog broja izdanih certifikata).

Zagreb na 3. mjestu

Govorimo li o certifikatima koji su izdani u svrhu najma, u bazi podataka koje vodi Ministarstvo navodi se nešto više od 15.000 zaprimljenih certifikata. Pritom je najviše zgrada klasificirano kao stambena zgrada s dva i više stanova. – Najviše ih je izdano za Istarsku županiju (oko 18 posto), zatim Splitsko-dalmatinsku (16,8 posto) te u Gradu Zagrebu (14,5 posto u odnosu na izdane certifikate s namjenom “iznajmljivanje”) – dodaju u Ministarstvu. Također, važno je spomenuti da iznajmljivači moraju na vrijeme krenuti u postupak izdavanja certifikata, koji traje oko 15 dana, kako uoči ljetne turističke sezone ne bi stvorili paniku, kašnjenja i gužve.

Poništeno čak 12% certifikata!

Svaki energetski certifikat dolazi s izvješćem o energetskom pregledu. To je elaborat koji podrobnije opisuje energetski certifikat, donosi analizu potrošnje energenata i vode u objektu te jasno sugerira vlasniku koje mjere može poduzeti da smanji potrošnju u objektu. Elaborat je najvredniji dio svakog certificiranja i ovlaštena ga osoba mora izraditi i predati zajedno sa certifikatom. Inače, u registar ovlaštenih osoba s važećim ovlaštenjem za izdavanje certifikata, koji je dostupan na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uneseno je oko 2000 certifikatora.

Nadležno Ministarstvo poziva sve građane i dionike na tržištu nekretnina da prijave nekorektnosti i površno odrađene certifikate. Udio poništenih certifikata dosta je velik u odnosu na izvršene revizije. Prema trenutnim podacima, završeno je 179 revizija certifikata, a još ih je 250 u tijeku. Poništena su 22 certifikata, što iznosi oko 12 posto u odnosu na revizirane, dok je još 30 nedavno ocijenjeno negativno.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 08:43