Udahnite malo boje u svoj dom

Izvrstan makeover u dva dana!

Shvatili ste da prostorija u kojoj najviše volite boraviti već odavno izgleda otužno i dosadno te bi joj dobro došlo malo boje i koji novi ukrasni detalj?

Ako do sada niste vjerovali da jednostavna kantica boje može u potpunosti preobraziti prostor u kojem živite, ovaj kratki i slatki makeover dokazat će vam jednom zauvijek da je upravo predivna boja zida sve što vam treba da biste stvorili prostor kojem nećete moći odoljeti! U dva dana kutak prostorije pomoću izražajne safirno plave boje pretvoren je divan prostor za druženje!


Potrebni materijali

kistovi za bojanje s koso odrezanim dlačicama
okvir valjka za bojanje
spužvice za valjak
štapić za miješanje boje
zaštitni pokrov za pod
boja (u primjeru korištena boja ujedno djeluje i kao primer)
kadica za boju
zaštitna traka

Prvi dan

Uklonite sa svojih zidova sve ukrase, a potom sa zaštitnom trakom zaštitite sve rubove, okvire prozora i električne utičnice. Postavite zaštitni pokrov na pod odmah uza zid.


Otvorite odabranu boju i po potrebi štapom pomiješajte dobro tekućinu kako bi njena gustoća bila ujednačena te ju potom izlijte u kadicu.


Valjak za bojanje prekrijte ravnomjerno bojom i spremni ste bojanje. Kada premazujete bojom zid činite to u dijagonalnim potezima koji čine slovo N ili W jer će to pomoći da se boja stopi.



Kutove koje ne možete obojiti valjkom za bojanje, poput uglova ili rubova utičnica, obojite manjim i nakošenim kistom. Pustite da se sve dobro osuši te premažite drugim slojem boje.

Drugi dan

Kada se boja osušila vrijeme je za uređivanje vašeg malog prostora! Ogledala su nezaobilazni ukras u svakom prostoru, a pogotovo kad je riječ o malim stanovima.

Ogledala uvijek prostor čine vizualno većima, a osobito su korisna u prostorijama tamnijih zidova.

Pri odabiru namještaja birajte upečatljive komade koji su slične nijanse kao i vaši zidovi. Monokromatski namještaj pomoći će vašem oku da se lakše kreće prostorijom te će se stopiti s pozadinom, pogotovo u malom prostoru.


Naravno, ne moraju svi komadi biti identični, ali neka svi imaju neko zajedničko obilježje. Za male prostorije najbolje je birati namještaj s tankim okvirom umjesto glomaznih komada.

Izbjegnite osjećaj natrpanosti prostora tako što ćete pri uređenju istaknuti vertikalu svog prostora te postavljanjem polica rasporediti svoje predmete po zidu.

Ovdje su odabrane tanke i efektne police u upečatljivoj boji koja se razlikuje od samog zida.

Prozirni namještaj još je jedan provjereni odabir za male prostorije, a odaberete li modele različitih veličina koje možete pospremiti jedan u drugi svoj prostor s lakoćom možete prilagođavati svojim potrebama.

U prostor su dodane tkanine u kontrastnim bojama poput ružičastog tepiha te raznovrsnih jastučića čime se u trenu povećao broj mjesta za sjedenje, što je posebno praktično kada imate veće društvo!

Izvor: Brit+Co

Foto: Kurt Andre

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 17:16