uređenje doma

Jednosobni stan s pregršt odličnih ideja

U blizini Eiffelova tornja u Parizu nalazi se stan od 55 četvornih metara preuređen s puno pažnje i pregršt odličnih ideja. Pariški arhitekt Philippe Harden dobio je zadatak prilagoditi prostor ovog stana željama vlasnika, imajući pritom udobni minimalizam kao misao vodilju. Arhitekt Harden posebnu pažnju posvećuje materijalima, proporcijama i bojama kako bi stvorio prostore u kojem se čovjek osjeća ugodno, koje su jednostavne, ali tople i intimne. Taj je pristup primijenio i na ovaj interijer, stvorivši staložen i lijep prostor za život. Jednosobni stan koji se nalazi u staroj Art Deco zgradi u Parizu arhitekt je u potpunosti reorganizirao, pretvorivši kuhinju u dnevni boravak, ormar u kuhinju, a kamin u ormar. Iz ovog odličnog interijera može se izdvojiti devet ključnih ideja koje i vi možete iskoristiti kako biste izvukli najviše iz svog malog prostora.

1. Obojite uvučeni dio zida u tamniju boju kako biste stvorili dojam dubine.

U dnevnoj sobi stvoren je upečatljiv zid pomoću malo boje, plinskog kamina i police. Uvučeni dio zida obojen je u zagasitu sivozelenu boju koja prostoru daje dubinu i čini ga vizualno zanimljivim. Odabrana zelena boja odlično se slaže s drvenim podom i namještajem odabranim za prostor. Tamne su boje zanimljive jer se mijenjaju ovisno o trenutku u danu i dostupnoj količini svjetla, a odlično funkcioniraju u malim stanovima kada su primijenjene na manje zone.

2. Odaberite višenamjensko pokućstvo i pratite svoje instinkte.

Vlasnik stana želio je stan namjestiti dizajnerskim komadima pa tako na slici možete vidjeti Noguchi stolić za kavu, Eames stolac od orahovine i kultnu Eames ležaljku. Kako bi se ovi komadi dobro uklopili u boravak, arhitekt je razdvojio Eames ležaljku na dva dijela i time dobio dodatni prostor za sjedenje. Glavni savjet za uređenje i razmještaj namještaja u sobi jest da slijedite svoje instinkte i zaboravite na pravila. Ubrzo ćete shvatiti funkcionira li za vas određeni raspored ili ne, spotičete li se o nešto ili vas vizualno smeta pojedini komad.

3. Smjestite okrugli stol u kutak stana koji nije iskorišten.

Tražite li način kako smjestiti blagovaonski stol u mali dnevni boravak poslužite se uglovima prostorije. Okrugli će stol izgledati nenametljivo, a dat će vašoj prostoriji još jednu namjenu bez da se prostor čini zatrpan.

4. Ne zaklanjanje pogled.

Masivni komadi namještaja koji zaklanjaju pogled ne rade vam uslugu u malom prostoru. Stolci s tankim nogama, stolići za kavu s jednostavnom nosivom strukturom i stolovi bez masivnih nogu stvorit će dojam prozračnosti pa obratite pozornost na taj faktor kada birate svoj novi namještaj.

5. Poslužite se ogledalima kako biste povećali osjećaj prostranosti.

Postavljanjem ogledala na zid prostoru možete dodati novu dimenziju i izvrstan element uređenja. Možete se odlučiti za golemo ogledalo prislonjeno na zid ili pak manji komad u lijepom okviru smješten u nišu ili na policu, a što god odabrali nećete pogriješiti.

6. Objedinite prostor istim materijalom na podovima.

Na ovom pariškom primjeru arhitekt je uskladio pod u kuhinji s postojećim parketom u ostatku prostora kako bi stvorio objedinjeni izgled cijelog interijera. Novi kuhinjski elementi izvedeni su u dvije boje, neutralnoj boji kamena i tamnijoj nijansi bijele boje koji se odlično slažu s novim parketom.

7. Postavite zidne lampe gdje god možete.

Zidne lampe zauzimaju manje mjesta nego podne lampe, a neke stvaraju i iznimno lijep uzorak svjetla na zidu. Zidna lampa na fotografiji dizajn je belgijskog arhitekta Julesa Wabbesa, a ponovno ju je stavila u prodaju tvrtka J.J.M. Wever & Ducré.

8. Ugradite klizna vrata između prostorija.

Klasična vrata trebaju dovoljno prostora za otvaranje, a podjednako mogu biti ukras u stanu ili smetnja koja narušava izgled prostorije. Kako bi se to izbjeglo u stanu su između dnevne i spavaće sobe ugrađena klizna vrata kojima se prostorije mogu lako odvojiti, a njihovim otvaranjem dobiva se dojam veće prostranosti i protočnosti prostora.

9. Uložite u luksuzne materijale za najmanji prostor u stanu.

U malim prostorima možete se poigrati skupocjenim materijalima jer zbog male kvadrature ne trebate velike količine. Tako je arhitekt Harden prekrio zidove ove male kupaonice s tušem mozaik pločicama od nero marquina mramora i ugradio plohu za umivaonik od istog materijala. Staklo je iskorišteno kako bi se odvojio prostor tuša od ostatka, a kako se pritom ne bi izgubilo na prostoru.

Izvor: Remodelista

Foto: Philippe Harden

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:59