#NOSPENDCHALLENGE

Jeste li već isprobali popularnu metodu uštede novca koja vas uči kako ne trošiti?

 MYKHAILO POLENOK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA/MYKHAILO POLENOK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Rastući troškovi života stavili su veliki pritisak na financije kućanstva, pa vam prihvaćanje izazova bez trošenja može pomoći da kontrolirate svoje troškove. I dalje plaćate osnovne potrepštine, kao što su režije i krediti - fokus je na smanjenju bilo kakve dodatne potrošnje na nepotrebne stvari, bilo da se radi o kavama za van, odjeći ili impulzivnim kupnjama, prenosi The Guardian.

Korisno je imati određeni cilj. To bi moglo biti stvaranje fonda za hitne slučajeve ili štednja za nešto posebno, događaj, možda ili vikend. Dobro razmislite o ovome i pokušajte pronaći nešto ostvarivo za početak umjesto da si postavite nemoguć cilj.

Možete zapisati svoj cilj ili izrezati slike iz časopisa kako biste ih zalijepili na ploču s vizijom kako biste pojačali ono za što štedite. Ovo može pomoći kada postoji opasnost da vas ometu normalni nagoni za potrošnjom.

Maddy Alexander-Grout, stručnjakinja koja vodi aplikaciju Mad About Money, izdvaja barem jedan dan u tjednu kao dan bez trošenja. Ona kaže: "Tijekom mjesec dana s četiri do pet dana bez trošenja uštedimo oko £250. Ovaj novac je uložen za naš ovogodišnji odmor na otoku Wight. Uvijek sam zapisivala stvari na kojima štedimo, a kada postignemo cilj, počinjemo raditi na sljedećem, a to je sada štednja više za polog za novu kuću."

Postavite svoja pravila

Izazov možete prilagoditi tako da vam odgovara. Poput Alexander-Grout, možete odabrati dan svaki tjedan kako biste izbjegli trošenje ili možete odabrati dulje razdoblje i činiti to rjeđe.

Francesca Henry, osnivačica The Money Fox, platforme koja pomaže ženama da nauče kako planirati proračun i izgraditi bogatstvo, kaže: "Počela sam tako da nisam trošila tjedan dana, a zatim sam produžila razdoblje kada sam htjela malo dublje istražiti svoje trošenje navike. Koristim ga kao alat za analizu, umjesto da ga vidim kao stvarno strog izazov."

U konačnici, izazov bez trošenja odnosi se na stjecanje veće kontrole nad vašim financijama, a ne na stroga ograničenja. "Možda ćete imati određeni događaj tijekom razdoblja koje ste odlučili provesti, kao što je dan izlaska s djecom", kaže Henry. "Na vama je hoćete li si to dopustiti ili ne."

Planirati unaprijed

Ako su vaša pravila da uopće ne smijete trošiti, morate biti sigurni da su vaše osnovne potrebe pokrivene prije nego što započnete svoj izazov bez trošenja. To uključuje brigu o tome da ste opskrbljeni toaletnim potrepštinama koje koristite svaki dan i hranom koja vam je potrebna za razdoblje bez trošenja.

Kako biste lakše odoljeli iskušenju, odvojite malo vremena da najprije otkažete pretplatu na sve primamljive prodajne e-poruke koje primate od trgovaca. Također možete izbrisati podatke o plaćanju s web-mjesta koja olakšavaju kupnju klikom miša i ukloniti podatke o kartici s mobitela. Dodavanje prepreka kako biste otežali trošenje dat će vam vremena da dobro razmislite prije nego prekršite svoja pravila.

image
/SHUTTERSTOCK

Budite kreativni

Možda imate zabranu trošenja, ali to ne znači da ne možete uživati. Ako pretražujete hashtag #nospendchallenge na društvenim mrežama, pronaći ćete razne postove o korištenju ovog vremena za slobodno kreativno bavljenje, brigu o sebi i pronalaženje novih hobija.

Lynn Beattie, stručnjakinja za osobne financije i osnivačica bloga Mrs MummyPenny, kaže: "Izlasci s djecom tijekom tjedna bez trošenja mogu uključivati duge šetnje i piknike po vlastitom izboru, vrijeme s prijateljima može biti videopoziv ili izlet do njihovih kuća za gledanje filma, a ne skupi obrok u restoranu."

Možete istražiti besplatne događaje u svom području, vrtove ili online tečajeve. Možete posuđivati knjige iz knjižnice umjesto da ih kupujete ili započeti projekte "uradi sam" za razvijanje novih vještina, kao što je popravljanje kućanskih predmeta i odjeće ili izrada kućnih darova.

Zadrži račun

Dobar način da ostanete motivirani je pratiti svoj napredak kako biste mogli vidjeti koliko ste daleko stigli do cilja. Postoje različiti načini za to. Pokušajte ispisati kalendar bez trošenja i označiti svaki dan koji prođete ili koristite naljepnice za označavanje dana u hodu.

Možete upotrijebiti dnevnik bez trošenja da zapišete svoje izazove i ono što usput učite. To vam može pomoći da razmislite o svojim uspjesima i o tome što vam ide, a što ne za buduća razdoblja bez trošenja. Pravljenje bilješki svaki put kada se opirete trošenju na nepotrebnu kupnju može biti koristan proces.

Osvjetljavanje impulzivnosti

Razdoblje bez trošenja može korisno osvijetliti vaše obrasce potrošnje. Možda ćete se iznenaditi koliko često dolazi do impulzivnog trošenja tijekom samo jednog dana, osobito kada ste umorni, pod stresom ili rastreseni. Ili biste mogli shvatiti da ste upali u rutinu kupnje određene stvari bez koje zapravo možete živjeti.

Greg Davies, stručnjak za bihevioralne financije, kaže: "Prekid ovih navika automatskog trošenja može pružiti dragocjeno resetiranje, a također nam pomaže da rekonstruiramo svoje preferencije. Često ne znamo koliko malo nam treba dok nismo prisiljeni odreći se nekih stvari na određeno vrijeme."

Kaže da vas "pauza u trošenju" također može natjerati da se zapitate zašto ste uopće mislili da je ono na što ste potrošili novac toliko važno. "I to će vam dati sjajan uvid u to koji vam je luksuz uistinu bitan. Na kraju, to je dobra proba za ona buduća vremena kada ćete možda morati smanjiti", kaže.

Henry kaže: "Najkorisnija stvar koju sam naučio kroz analizu svojih navika trošenja je koliko na mene utječu ljudi na društvenim mrežama, pogotovo ako imam loš dan. Prestao sam pratiti račune koji su me tjerali da se osjećam kao da bih trebao kupiti više stvari i slijedio one koji su bili usmjereni na moje životne ciljeve."

Razdoblje bez trošenja može vas potaknuti da budete svjesniji kamo ide vaš novac i bolje vas opremiti da odgovorite na pitanje "Treba li mi ovo stvarno?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 12:31