D&D GRAND PRIX

KAKO DIZAJNIRATI SAVRŠENI DOM Donosimo 15 savjeta najvažnijih arhitekata Hrvatske!

 

Arhitekte iz žirija najvažnije nagrade za uređenje doma magazina Jutarnjeg D&D pitali smo kako dizajnirati savršeni dom, koji su trendovi važni i što preporučuju

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

Mia Roth, Arhitektonski ured Roth i Čerina

Uređenje životnog prostora u idealnom slučaju karakteriziraju dvije faze - jedna se odnosi na formuliranje prostornih odnosa, a druga na promjenjivi sadržaj koji ga naseljava. U prvoj je fazi značajna uloga arhitekta, a u drugoj vlasnika koji će prostoru utisnuti vlastiti profil (iako i tu stručnjak može pomoći). Pri tom treba imati na umu da neutralna, ambijentima definirana podloga daje veliku slobodu i da u startu prostor ne treba opeteretiti unaprijed odabranim konkretnim identitetom već pustiti da on nastaje kroz vrijeme, odražavajući stanara. U istom slijedu možemo govoriti o trendovima - ono trajno ne treba im biti podređeno, a detalji su promjenjivi. Sve prostorne cjeline i namještaj trebaju biti sinkronizirani sa stvarnim dnevnim ritmom vlasnika, biti njihov prirodan produžetak. I još, konkretno: svjetlo je ključno u stvaranju ambijenta - iz mnogo izvora, odgovarajući ciljanim aktivnostima i atmosferama.

Davor Mateković, PROARH

Kao arhitekt smatram prije svega da životni prostor mora biti projektiran a i namješten racionalno i funkcionalno. Dizajn prostora mora biti odraz korisnika i njegovog karaktera kako bi se u njemu osjećao ugodno, bez podilaženja trendovima, tuđim ukusima i trenutačnim ‘’hitovima’’. Funkcionalnost i kvaliteta trebale bi biti imperativi koji osiguravaju dobar prostor i ugodan dom.

Ante Nikša Bilić, Studio Antemurales

Kad uređujemo dom - režiramo prostor za življenje. Prostor mora biti ispunjen nama, a ne oblicima. Poštujte vaše partnere i njihova mišljenja jer više cijenim skladan brak ili partnerski odnos do li skladnog boravka! Koji su trendovi aktualni? Uvijek je vječan trend: “Kako da uz što manje potrošenih sredstava dom izgleda što luksuznije“. Trendove ionako određuju kapitalističke korporacije, a mi moramo biti svjesni da smo ipak mali kamenčić tog globalnog mozaika. Svojim klijentima uvijek govorim: vama prepuštam da ovaj prostor svojim življenjem učinite korisnim.

Otto Barić, Barić&Partner Architecture Doha - Zagreb

Moj credo je uvijek: form follows function

Boris Fiolić, Studio BF

Moj savjet čitateljima je da ne robuju trendovima, nego da naprave svoju oazu ugode i ljepote. Sve je danas moguće, čak i nespojivo.

Andrija Rusan, Rusanov ured

Kod uređenja doma treba voditi računa da to radite tako da biste se kasnije vi, baš vi, dobro osjećali. Pitati sebe, baš sebe, što vam se sviđa. Ne voditi računa o trendovima, modi, časopisima, ljudima koje ne poznajete dobro. Ne slušati savjete koje ne razumijete i niste sigurni da su dobri. Pokušajte od sebe samoga dobiti odgovor da li vam se nešto sviđa ili ne. Po mogućnosti, angažirati stručnjaka.

Kata Marunica, NFO

Prije intervencija u interijeru ključno se dobro informirati o prostoru u kojem se planiraju radovi i po mogućnosti to napraviti uz stručnu pomoć. Također, bitno je da u konačnici interijer bude dovoljno fleksibilan kako bi mogao dugoročno akomodirati potrebe korisnika koje se kroz vrijeme svakako mijenjaju. To se odnosi i na funkcionalni ali i na estetski segment.

Tomislav Ćurković, Dva arhitekta

Analizirajte vlastite potrebe. Vjerujte sebi i svojim osjećajima. Ne zaboravite budžet. O ukusima se ne raspravlja, ali ipak upamtite : manje je uvijek više. Dekoracije dolaze tek na kraju.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

Lea Pelivan, Studio UP

Prostor u kojem živimo treba biti fleksibilan, osmišljen na način da prati sve aktivnosti i promjene koje život donosi. Također prostor treba dominantno odražavati ljude koji u njemu stanuju, a manje trendove uređenja prostora.

Robert Križnjak, Arhitektonski studio Križnjak

Kod uređenja doma bitno je postaviti funkcionalan okvir iz kojeg će proizaći estetska rješenja i krajnji izgled prostora, a ne slijepo pratiti trendove koji nisu uvijek najbolje rješenje. Prilikom projektiranja bitan je individualan pristup svakom projektu što zahtjeva dobru komunikaciju investitora i arhitekta.

Vedran Duplančić, Arhitekt Vedran Duplančić d.o.o.

Dom stvara životni okvir. Kako u životu tako i u vlastitom domu bitno je pronaći mjeru i prioritete, te ne dopustiti nebitnim stvarima da nadvladaju suštinu.

Dragana Šimić, 3LHD

Kod interijera je najvažnije da je krajnji rezultat kontroliran. Ono što vidiš na kraju nije nastalo slučajno već je to rezultat poznavanja kuće, kako ona funkcionira i kako treba funkcionirati. Ono što se na kraju vidi je sposobnost arhitekta da razumije i pomiri sve struke u jednu smislenu cjelinu. Ključni su materijali, osvijetljenje (prirodno i umjetno), organizacija prostora i rješavanje detalja.

Saša Randić, Randić i suradnice

Buckminster Fuller je svojedobno rekao da kad god radi na nekom problemu, ne razmišlja o ljepoti. No ukoliko rješenje na kraju nije lijepo, zna da je pogriješio. Krivo shvaćena racionalnost izbacila je ljepotu iz našeg prostora. U kakvom god stanu živjeli, velikom ili malom, Ispunite prostor slikama, nećete pogriješiti.

Nikica Tabain, Kap4

Prilikom uređenja doma svakako je važno voditi računa da uređenjem i razmještajem ne remetimo fluidnost prostora, orijentaciju, usmjerenost i dnevno svjetlo. Odabirom pravih materijala, komada namještaja i različitih izvora svjetla, rasvjete, moguće je ostvariti različite ambijente koji tokom dana i noći mogu pružati različiti dojam i atmosferu. Današnja ponuda proizvođača te dostupnost proizvoda iz cijeloga svijeta uvelike utječu na današnje trendove. Proizvođači usko surađuju s dizajnerima, promišljaju o oblicima i materijalima i ostvaruju odlične rezultate. U isto vrijeme postoji i velika ponuda pojedinačnih proizvoda kao kamina, televizora i slično koji jednako utječu na uređenje. Stoga je teško reći da li postoji određeni trend.

Vedran Jukić, SODAarhitekti

Uređenje doma treba biti zabavan proces, pri čemu ne treba slijediti trendove već prostor oblikovati onakvim u kakvom će se korisnici dobro osjećati.

D&D Grand Prix

TOP ARHITEKTI ZAJEDNO NA ISTOM ZADATKU: BIRA SE NAJLJEPŠI DOM U HRVATSKOJ Prijavite svoj dnevni boravak, kuhinju ili potkrovlje u četiri koraka - ovdje!

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:20