KAO NOVA

Kako očistiti staklenu bocu ili vazu s uskim grlom prirodnim sredstvima

 MILOSLUZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko puta vam se dogodilo da ne uspijevate dugačkom četkom za pranje izvući svu prljavštinu iz boce ili vaze s uskim grlom?

Ne mogu se sve čistiti i prati na isti način, puno ovisi o tekućini koja se u njima nalazila, ali i o mrljama ili ostacima na dnu koje je potrebno ukloniti. Evo pouzdanih savjeta kako riješiti ovaj problem.

image

still life bouquet with globe flowers and wild spring flowers

ELEN11/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jedan od načina je kombinacija octa i sode bikarbone za odmašćivanje i uklanjanje neugodnih mirisa. U bocu ulijte malo octa i vode, zatvorite i dobro protresite: ako je potrebno, ponovite postupak i dodajte malo soka od limuna. Za još bolje rezultate ostavite otopinu u boci cijelu noć, zatim ponovo protresite, dobro isperite i stavite boce naopako da se suše. Ocat je vrlo učinkovit odmašćivač pa je posebno dobar za čišćenje boca koje sadrže talog od ulja.

image
MCCALLK69/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kad su u pitanju boce od vina koje imaju tamne mrlje po stijenkama, koristite kombinaciju octa, limuna i riže.

U bocu stavite vodu, ocat, limunov sok i šaku nekuhane riže te dobro promiješajte: limun i ocat će ukloniti neugodne mirise, a riža mrlje od vina. Ostavite preko noći, ali uklonite rižu. Ako miris potraje, ponovite postupak, isperite i osušite boce. U slučaju tvrdokornih mrlja od vina poslužite se oguljenim krumpirom: nasjeckajte ga, stavite u staklene boce s vodom i dobro protresite. Trebalo bi pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:28