Kako odabrati ormarić za cipele ?

Najvažniji komad namještaja za lijep i organiziran hodnik

Možda se ne čini kao najnužniji komad namještaja jer se sve cipele mogu jednostavno poredati po hodniku, ali kada ga jednom nabavite, odmah postaje jasno koliko urednije i organiziranije izgleda prostor. Poredati sve dječje iznošene tenisice, salonke koje nosimo u svečanim prilikama, zimske gojzerice ili brojne papuče u najčešće tanki, zatvoreni komad namještaja znači odahnuti od nereda, ali i neugodnih mirisa.

Kao i sve drugo, i ormarići za cipele ili cipelari dolaze u brojnim dimenzijama, oblicima i materijalima pa smo odlučili pomoći vam pri odabiru. S Goranom Dananićem, direktorom nabave za namještaj u Lesnini XXXL, pročešljali smo sva najvažnija pitanja koja bi vas o ovoj temi mogla zanimati; kao prvo, osnovne vrste i materijale.

Otvoreni ili zatvoreni?

– Glavna podjela je na otvorene i zatvorene cipelare, a zatvoreni mogu imati preklopna ili klasična vrata. Najčešći materijali izrade su iverica, medijapan, aluminij, plastika i masiv. Iverica oplemenjena dekor papirima je dosta čest materijal i dolazi u mnogo boja dekor papira kao što su sonoma, hrast ili orah. Ivericu nije poželjno koristiti u prostorijama sklonim vlagi.

Medijapan ima veću gustoću i kompaktnost od iverice te je stoga otporniji na vlagu i razna mehanička naprezanja i jednostavan za održavanje i čišćenje. Aluminij je pogodan jer je otporan na koroziju, a masiv kao prirodni materijal je uvijek unikat te kao takav ima dodatnu vrijednost- objašnjava Dananić. S obzirom na (neugodne) mirise cipela, malo je bolji izbor ormarić zatvorenog tipa. Takav zadržava mirise, ali i skriva cipele od pogleda.

Dobro je i da ima odzračni dio na stražnjem dijelu ormarića (više manjih otvora ili otvoren kompletni stražnji dio) zbog cirkulacije zraka. Otvoreni tip cipelara više je stalak nego ormarić, a praktičan je jer često ima dasku koja služi kao klupica za obuvanje i zbog lakoće i jednostavnosti odlaganja cipela. – Postoje ormarići za cipele i s nekim dodatnim funkcijama. Osim spomenute klupice za sjedenje na cipelaru, postoje i klupe za sjedenje sa spremnikom u koji se mogu odlagati cipele.

Neki zatvoreni ormarići imaju i ladice za odlaganje četki i krema za njegu obuće, ili kukice za “žlicu”- kaže Dananić i dodaje kako osim svega nabrojanog postoje i tzv. paneli za predsoblja. – Oni imaju funkciju vješalice, mogućnost za odlaganje torbica, četki, kišobrana i sl. Paneli su zgodni jer objedinjuju više funkcija u istom stilu, a često imaju i ogledalo koje dobro dođe za zadnji pogled pri izlasku – kaže.

Prilagoditi stilu

Odabir materijala i izgleda prilagodite stilu cijelog interijera i količini i vrsti obuće koju imate. Ako, primjerice, imate najviše cipela s visokim potpeticama u raznim bojama, možete odabrati čak i ormarić sa staklenim vratima da se vide. Ukoliko imate veliku obuću, čizme i polučizme, pazite da su vam pretinci dovoljno veliki ili odaberite ormariće koji u unutrašnjosti imaju jednu ili nijednu policu te su zbog visine i dubine prihvatljivi za takvu vrstu obuće.

Imate li, pak, zaista ogromnu količinu obuće, razmislite o tome da postavite stalak za sezonske cipele u hodnik, a veći ormar za obuću koju rjeđe koristite u neku od sporednih prostorija, primjerice podrum ili tavan. Ukoliko ste naumili cipelar postaviti u podrum, šupu ili na balkon i terasu, birajte one od aluminija, plastike ili medijapana radi vlage. Naravno, u većini slučajeva glavni kriterij odabira su cijene, a Goran Dananić kaže kako se one kreću od oko 250 kuna naviše.

Od 200 do 2000 kuna

– Ormarić od iverice može se pronaći već od 269 kuna pa sve do 1500 kuna. Oni od medijapana od 500 do 1500 kuna, od aluminija od 1000 do 6000 kuna, dok je najskuplji, naravno, masiv zbog svog izgleda i kvalitete. Cijene su od 1500 kuna naviše – zaključio je Dananić.

Foto: Thinkstock, Living 4 Media/ Guliver Images

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:02