RASPRAVA U KUĆANSTVU

Koliko puta smijete koristiti isti ručnik? Odgovor će vas iznenaditi

 /SHUTTERSTOCK

Postoje neka pitanja koja pokreću raspravu u mnogim kućanstvima. Tako su neki uvjereni da se ručnik mora staviti na pranje već nakon prvog korištenja. Međutim, logika bi rekla da iz tuš-kabine izlazite čisti pa ne možete ni zaprljati ručnik dok se brišete u njega. Možda postoje neke kožne bakterije koje se zalijepe za ručnik, ali one su zanemarive. To znači da se vaš ručnik zapravo ne prlja kada ga koristite, a to znači da je sasvim u redu ponovno ga koristiti. Važno je samo da ga se odmah nakon kupanja objesi kako bi se osušio. U protivnom ga se - ako danima ostaje zgužvan i vlažan, zbog čega se može razviti i neugodan miris - treba oprati.

A postoji li ograničenje koliko se često može koristiti isti ručnik? Općenito pravilo kaže da svoj ručnik ne smijete koristiti više od tri puta. Nakon toga bi bilo dobro promijeniti ga. Zašto? Svaki put kad se ručnik smoči, bakterije na njemu dobivaju priliku za širenje i razmnožavanje. Nakon nekog vremena, ručnik postaje prilično prljav.

Još jedna tema za raspravu je dijeljenje ručnika. Je li sigurno da svi članovi kućanstva dijele isti ručnik? Iako bi se mnogi složili kako je to nehigijenska praksa, zapravo je prilično sigurno. Naime, budući da ukućani žive zajedno velike su šanse da već imaju iste kožne bakterije. Ipak, poželjno bi bilo da svatko ima svoj ručnik, naročito ako netko ima neku infekciju ili kožnu bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:21