SAVJETI STRUČNJAKA

Kompletna adaptacija stana u Splitu

Kako iskoristiti i prenamijeniti ružan, preveliki ulazni prostor?

NAZIV UREDA: PLAVI LEMUR, j.d.o.o. za projektiranje i nadzor
ARHITEKTI: Darko Kovač, Ana Kovač, Ante Krizmanić

Poštovani, šaljem vam tlocrt stana u Splitu koji smo naslijedili i kojem je potrebna kompletna adaptacija. Lođa je okrenuta prema moru. Naša ideja je bila ulazni hodnik produžiti do kraja lođe i pretvoriti u kuhinju s blagovaonicom, a tu bismo željeli i WC sa spremištem za sredstva za čišćenje, usisavač i sl. Od postojeće kuhinje napravili bismo sobu. Je li to moguće ili nam možete ponuditi neko drugačije rješenje? Također vas molim i tlocrtni raspored namještaja. Unaprijed vam zahvaljujemo.

Želje čitatelja za dodatnom sobom i stavljanjem u funkciju ulazne verande lako je ispuniti. No, kako bi pojedine prostorije bile potpuno funkcionalne, potrebno je intervenirati u neke od postojećih zidova. Uzimanjem prostora u jednom kutu sobe i davanjem u drugom preslagujemo prostorije i poboljšavamo njihovu funkcionalnost jer svaki kvadrat koji se stavi u funkciju čini razliku.

Na taj način malo se proširuje “mokri” čvor i otvara prostor za dodatni toalet. Preklopi li se zid između dvije sobe, dobije se zajednička zona za garderobni ormar, a pomicanjem jednih vrata u hodniku i zatvaranjem drugih prema dnevnom boravku otvaramo jedan potez za veliki ormar u hodniku.

Dnevni prostori smješteni uz lođu i prozore verande adekvatno su osvijetljeni i jasno se nižu od ulaza prema južnom zidu stana. Preko lođe ostvaruje se kružna veza, što je korisno, kako zbog provjetravanja, tako i zbog relativno uske kuhinje i lakšeg korištenja lođe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:27