SVI JE VOLIMO

Lijekovi za kašalj mogu biti itekako ukusni! Ova omiljena poslastica dokazuje to

 /SHUTTERSTOCK

Lijekovi zapravo mogu biti ukusni! Doista, tamna čokolada smatra se učinkovitim lijekom za suhi kašalj. Znanstvenici čak vjeruju da je tamna čokolada bolja alternativa tradicionalnom sirupu protiv kašlja. U ovom članku saznat ćete zašto je to tako.

Tamna čokolada za suhi kašalj

Istraživanja su pokazala da je tamna čokolada prirodni supresiv kašlja koji ne samo da smanjuje bolove u grlu, već može pomoći i u procesu ozdravljenja.

Znanstveni razlog za to leži u sastojcima tamne čokolade. Čokolada sadrži teobromin, spoj koji širi krvne žile i opušta mišiće grla i bronha. Teobromin djeluje slično uobičajenom lijeku protiv kašlja kodeinu, ali bez negativnih nuspojava.

Osim toga, tamna čokolada sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i ubrzati proces ozdravljenja. Konačno, ljepljiva konzistencija sažvakane čokolade također ima pozitivan učinak: stvara umirujući sloj na živčanim završecima u grlu.

Međutim, ovaj lijek ima dvije male mane: prvo, to mora biti čokolada s visokim udjelom kakaa – a nisu svi ljubitelji tamne čokolade. S druge strane, tamna čokolada također sadrži masnoće i šećer. Dakle, ne treba jesti previše!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:41