sličnosti i razlike

Muževni vs ženstveni interijeri

Kada gledamo fotografije interijera, često po određenim karakteristikama prostora možemo pretpostaviti tko je bio zaslužan za njegovo uređenje. Iako se to može promatrati i kao pomalo stereotipni pristup uređenju koji nije uvijek odraz stvarnosti, ipak se mogu izdvojiti osnovna obilježja jednog ženstvenog odnosno muževnog interijera. Oba stila jedinstvena su, elegantna i zanimljiva na svoj način, a na vama je da odaberete i izdvojite detalje koji će savršeno pristajati vašem prostoru.

Pokušaj spajanja izrazito ženstvenog i istinski muževnog stila uređenja u jedno predstavlja poseban izazov s kojim se mnogi susreću, no važno je istaknuti da oba načina dijele određene poveznice poput stavljanja fokusa na teksturu materijala, bezvremenski stil crne, bijele i sive boje, kao i odabir kvalitetnih komada namještaja. Pogledajte u nastavku koja su obilježja ženstvenog odnosno muževnog interijera i nadahnite se divnim primjerima i jednog i drugog stila.


Ženstveni interijeri

Najčešće su svijetli i prozračni, s bijelom osnovnom koja je nadograđena nježnim proljetnim nijansama, metalik detaljima i brojnim tkaninama zanimljivih tekstura. Čupavo umjetno krzno, različite vrste pletiva, bezbroj jastuka i veseli uzorci čine samo djelić jednog udobnog ženskog carstva. Naravno, boje koje koristimo kako bismo stvorili ženstveni interijer ne moraju nužno biti pastelne - crna, tamnoplava ili tamnoljubičasta upotrijebljene s raskošnom baršunastom presvlakom kauča ili fotelje jamče dramatičan efekt u uređenju.







Ono što se često može primijetiti upravo u ovakvim prostorijama jest uporaba kvalitetnih materijala i detalja koji čine prostor profinjenim i razigranim. Osim iznimno elegantnog dojma, ženstveni interijeri često ostavljaju i dojam ležernog, toplog i opuštenog prostora u kojem je užitak boraviti, ukrašenog biljkama i cvijećem, brojnim šarmantnim sitnicama i ukrasima na zidu i policama. Zavirite li u jedan pravi ženstveni interijer, moći ćete saznati puno o njegovoj vlasnici upravo prema tim simpatičnim detaljima koji vesele.






Muževni interijer

Prostore u kojima dominiraju zagasite nijanse najčešće doživljavamo muževnim i pomalo rustikalnim, pogotovo kada se takvom odabiru boja doda i naglasak na prirodne materijale i grublje teksture. Smirujući prostori koji zrače luksuzom jednostavno su uređeni i bez suvišnih detalja, a predmeti koji se nađu u ovakvom prostoru kvalitetni su i funkcionalni. Kao inspiracija za ovakav stil putovanja su svijetom i prirodom.








Tamni zidovi stvaraju upečatljivu podlogu za uređenje u kojem posebno do izražaja dolaze komadi od masivnog drva ili pak kože, kao i jednostavni geometrijski te grube površine poput betonskih ploha, rustikalnih tepiha ili pletenih košara. Za razliku od mekoće ženstvenog uređenja, u muževnim se prostorima češće mogu vidjeti jasne i stroge linije namještaja i dekoracija, ali i sklonost prema izraženijem minimalizmu. I u ovim se prostorima koriste različiti metali, a osim robusnog željeza, često se mogu vidjeti detalji od mjedi ili bakra, ali s mat efektom.






Izvor: The Style Safari

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:07