KLASIČNA POGREŠKA

Na ova dva mjesta u kuhinji ne biste trebali ostavljati ulje, a većina ga baš tu drži

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Maslinovo, suncokretovo, laneno, kokosovo, palmino... Odabir ulja za svakodvenu prehranu definitivno je važan odabir, no danas se nećemo baviti nutritivnim svojstvima svakog pojedinog ulja. Bavit ćemo se jednako važnom temom, a to je skladištenje ulja u kućanstvu. Naime, to može biti ključan korak za očuvanje njegove kvalitete.

Ipak, većina radi neke osnovne pogreške pri njegovu skladištenju. RadioSarajevo.ba piše kako mnogi misle da je najbolje mjesto za čuvanje ulja u blizini pećnice i ploče za kuhanje. Međutim, ulje koje je stalno izloženo toplini može brzo izgubiti na kvaliteti. Idealna temperatura za skladištenje ulja ne smije prelaziti 20°C.

Hladno prešana ulja, popularna zbog svojih hranjivih svojstava, posebno su osjetljiva na svjetlost. Ona može pokvariti ulje, što znači gubitak okusa i hranjivih svojstava. Stoga je preporučljivo čuvati ga u tamnim staklenim ili keramičkim posudama. Osim na svijetlost i toplinu, ulje je osjetljivo i na zrak koji može izazvati oksidaciju, a to uzrokuje brže sagorijevanje ulja. Zbog toga je ključno čuvati ulje u dobro zatvorenim posudama.

Također, neka se ulja, poput kokosovog, bez problema mogu čuvati na sobnoj temperaturi, dok je druga, poput lanenog ulja, bolje držati u frižideru kako bi im se produžio rok trajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:31